Leiderschap | Definitie en uitleg

Leiderschap

Wat is leiderschap?

Over de definitie van leiderschap is natuurlijk oeverloos geschreven. Zal ik me ook aan een definitie wagen? Ja, toch wel. Dit is mijn definitie en de definitie van waaruit ik werk. 

Voor mij is leiderschap het volgende: 

Het begint wat mij betreft bij persoonlijk leiderschap. Dit is de basis. Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om regie te voeren over je eigen leven en de keuzes die je maakt. Leiderschap, zakelijk leiderschap dus, is de vaardigheid om mensen te inspireren, mee te nemen, te verbinden aan een richting, visie en om in ‘de reis’ naar de stip op de horizon het beste uit de mensen en het team te halen. Hier ligt over het algemeen sterk persoonlijk leiderschap aan ten grondslag.


Waarom is leiderschap belangrijk?

Waarom is goed zakelijk leiderschap zo belangrijk? Tja, waarschijnlijk heb je zelf ook wel eens te maken gehad met een leidinggevende met weinig of zwak leiderschap. Dan weet je dus ook wat de consequenties zijn. Het gaat alle kanten op, er is weinig richting en duidelijkheid, er ontstaat gedoe met medewerkers of binnen het team, het gaat stroperig en moeizaam of medewerkers zijn zijn zelfs afgehaakt. Wanneer er weinig leiderschap is, regeert meestal de waan van de dag. Het gaat reactief en qua productiviteit wordt eerder het minimale gehaald van het maximale. Als alles loopt zoals gepland dan draait het wel door, maar wat als er onverwachte omstandigheden en de druk wordt opgevoerd? Dan zullen er gaten vallen en zijn er vaak allerlei problemen.

Een bedrijf kan dus niet zonder sterk leiderschap. Het is belangrijk om hierin te investeren. Alleen dan kan je de beste resultaten halen, dan gaat het makkelijker voor jezelf, dan is je bedrijf niet alleen maar afhankelijk van jou, dan staan jullie stevig als er zwaar weer is en dan zorg je dat je de beste mensen aantrekt en houdt voor je bedrijf.

Merk je dat je hierin nog stappen te zetten hebt en wil je dat je team beter samenwerkt en zelfstandiger en effectiever wordt? Kijk dan ook eens hier want misschien dat het Bouw je Beste Team programma dan wat voor je is.

Reactie plaatsen