Managementstijlen

Managementstijlen

Verschillende managementstijlen

Je hebt er vast wel eens van gehoord, van verschillende managementstijlen. Nou heb ik het liever niet over managen maar over leiderschap. Maar meestal worden deze termen door elkaar gebruikt en zo ook management- en leiderschapsstijlen.

Welke verschillende stijlen zijn er?

Er zijn veel verschillende stijlen te benoemen. Inmiddels zijn er zoveel namen en etiketten geplakt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dienend leiderschap, coachend leiderschap, autoritair leiderschap, hiërarchisch leiderschap, democratisch leiderschap enz. Wat mij betreft gaat het ook niet om het label. Hou het liever simpel en praktisch. Want het gaat erom dat het in de praktijk werkt.

Ik ga zelf uit van de meest effectieve manier van leiderschap. En dat betekent dat je leiderschap inzet wat aansluit bij hoe we als mens in elkaar zitten. Want wie moeten het uiteindelijk doen in je bedrijf? Juist, dat zijn je medewerkers. Dus hoe zorg je dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en zo goed mogelijk kunnen presteren? Wat hebben ze daarvoor nodig? Van jou, van hun omgeving? Dus wat betekent dit dan voor je leiderschap?