Personeel aansturen als ondernemer? 5 tips
Personeel aansturen als ondernemer? 5 tips

Personeel aansturen als ondernemer? 5 tips

Personeel aansturen, ben jij er klaar voor als ondernemer? Of ben je er inmiddels al aan begonnen en valt het nog niet mee? Je bent niet de enige die dit lastig vindt. In deze blog geef ik je de belangrijkste tips om het in je team op rolletjes te laten lopen.

Personeel aansturen, het lijkt zo ‘normaal’. Zoveel organisaties, zoveel ondernemers, ze hebben dit allemaal te regelen. Maar er zijn grote verschillen in hoe organisaties dit aanpakken. En net zulke grote verschillen in de resultaten die ze halen en het werkplezier dat je terugziet.

Personeel en leidinggeven als ondernemer

Ook ik heb al die verschillen gezien. En me er ook elke keer weer over verbaasd. Want je wil toch dat het lekker loopt in je team? Helemaal als ondernemer. Je hebt ambities met je bedrijf en je weet dat je dit niet alleen kan. Dus je hebt dat team nodig. Maar het verdiepen in leiderschap en wat nou maakt dat een team succesvol wordt, daar besteden de meeste leidinggevende ondernemers weinig tot geen aandacht aan. Ze doen wat denken dat hoort of moet. Of kennen maar één manier. En dat kan vervelende consequenties hebben.

Wat er dan gebeurt…

Het wordt trekken en duwen aan hun team, ze blijven hard werken en de energie moet vanuit hen komen anders gebeurd er niks. Het werkplezier en de betrokkenheid zijn ver te zoeken, de beste mensen gaan weer snel weg en de ondernemer in kwestie heeft vooral stress en zorgen rondom zijn of haar personeel.

Dit wil jij voorkomen toch? Of verbeteren, mocht je er nu al iets van herkennen.

Het kan namelijk ook anders. Je kan juist dat team creëren waar je blij van wordt. En als ik je alvast een gratis bonustip mag geven: doe het niet voor minder!


5 tips

Hierbij geef ik je de 5 belangrijkste tips om je van dat personeel aansturen een eitje te maken en een team op te bouwen waar je heerlijk mee werkt.

1. Ruim niet-helpende overtuigingen op
Waarschijnlijk herken je wel iets van overtuigingen als ‘Ik kan het zelf het beste’, ‘Ik doe het wel even zelf, want voordat ik het heb uitgelegd aan iemand heb ik het al gedaan’, ‘Ik moet het wel controleren anders gaat er wat mis’ of ‘Als ik niks doe gebeurd er niks’. Helaas gaan deze overtuigingen je niet helpen om een sterk team op te bouwen en zelf vooral te kunnen blijven ondernemen. Ik weet dat je controle wil houden, maar doe het niet op deze manier.  Vertel jezelf een ander verhaal.  Dat verhaal wat versterkend werkt voor je team en je bedrijf, zoals bijvoorbeeld: 'Mijn team is nu het allerbelangrijkste. Hoe kan ik ze helpen hun werk zo goed mogelijk te doen?'


2. Jouw rol is veranderd, maak de shift die nodig is
Als je werkt met personeel, dan verandert je rol. Waar jij eerst medewerker was in je eigen bedrijf is het nu aan jou om de stap te maken naar leider/ondernemer. Helaas maken veel ondernemers deze groeistap niet. Ze blijven hangen in meewerken en/of operationeel managen. Hierdoor lopen ze hun team in de weg en ook zichzelf. Want ze raken verstrikt in werkzaamheden waar ze geen energie van krijgen. Besef je dat je rol verandert en maak wel de stap maar leider/ondernemer.

3. Focus je op wat jij te doen hebt in je rol
Focus op wat jij te doen hebt in je rol. Wil je de leidersrol pakken? Dan mag je de HOE (dus hoe dingen moeten gebeuren) loslaten en je focussen op de twee dingen die het belangrijkste zijn om te doen. Namelijk:

  1. Zorg voor de juiste mensen op de juiste plek
  2. Zorg dat je teamleden hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

That’s it. 
Meer is het niet, alleen deze twee dingen.

Wil je hier nog iets meer over weten, lees dan ook even deze blog Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?

4. Geef je teamleden wat ze nodig hebben
Ook al snap ik dat je graag wil weten of alles goed loopt, het in de weg lopen als je met je neus overal tussen zit, heeft helaas nare bijeffecten. Daarmee maak je je team namelijk afhankelijk van jou en wek je passief gedrag in de hand. Wat je team juist nodig heeft, is vertrouwen. Geef ze dus het vertrouwen, de vrijheid en de verantwoordelijkheid. En dan gaan je teamleden ook laten zien wat ze in hun mars hebben. Als het goed is, heb je toppers aangenomen, dus geef ze gelijk het vertrouwen. En gaat er dan nooit wat mis? Jawel, maar dan stuur je bij en heb je je medewerker geholpen in het leerproces. Een investering voor de lange termijn.


5. Raise the bar en pak je leiderschap
Je krijgt wat je verwacht. Denk je dat een geweldig team niet mogelijk is of niet voor je is weggelegd? Dan is dat ook wat je krijgt. Weet dat een sterk team niet zomaar ontstaat, maar dat je het creëert. En als anderen dit kunnen, dan kan jij dit ook. Dus het is absoluut mogelijk.

Leg de lat hoog. Je hebt je verwachtingen, je hebt je ambities, je hebt je visie. Pas je lat niet aan, omdat je twijfelt of denkt dat het niet kan. Pak juist je leiderschap op dit vlak. Jij gaat gewoon voor dat team waar je heerlijk mee werkt. Je doet het niet voor minder. Dat is wat maakt dat je een heerlijk flow in je bedrijf houdt, dat het mogelijk is om je ambities waar te maken en dat jij rust, ruimte en vrijheid houdt.

Lees ook nog even de blog Goed leidinggeven? You have to put in the work

En luister naar de podcast #110 Wat is je verwachting?


Werk je al met een team en wil je inzicht op welke vlakken jij kan verbeteren om het in je team lekkerder te laten lopen? Doe nu de scan en implementeer de tips. Download mijn gratis ebook ‘Van stress naar succes’ hier. 


Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen