Goed leidinggeven? You have to put in the work!
Goed leidinggeven? You have to put in the work!
16 december 2020 

Goed leidinggeven? You have to put in the work!

Goed leiding kunnen geven is niet iets wat aan komt waaien. We hopen het altijd wel. Met minimale inzet, het maximale kunnen bereiken. Toch werkt het zo helaas niet. You have to put in the work! Wat je kan doen om dat leidinggeven wel zo snel mogelijk goed onder de knie te krijgen als ondernemer (en uit je bedrijf te halen wat erin zit) daarvoor geef ik je inspiratie en handvatten in deze blog.

Goed leiding kunnen geven als ondernemer komt je niet aanwaaien. Dat is wel iets wat we hopen, maar dat is niet hoe het werkt. Zoals met alles waar je succesvol in wil worden in het leven, zal je er het werk wat ervoor nodig is in moeten stoppen. Maar toch doen we dat vaak niet en verwachten wel het maximale resultaat.

Het wordt nooit comfortabel

Maar als je niet investeert in je skills en er geen effort in stopt, voelt het nooit echt comfortabel en makkelijk. Het blijft dan altijd struggelen, trekken en duwen en je behaalt nooit de resultaten met je team die je wil. Je bent dan het merendeel van de tijd met problemen bezig en ervaart niet meer de vrijheid van het ondernemerschap.

Liever lui dan moe

Bij wat we ook willen bereiken als mens, we zijn het liefste lui dan moe. We zijn altijd op zoek naar de shortcut, naar het geheim om snel succes te behalen. Hiermee word je natuurlijk ook doodgegooid op social media: ‘ik heb de formule gevonden om snel…..’ Nu is het absoluut waar dat iemand je de stappen kan laten zien, zodat je die niet ook nog hoeft uit te zoeken, maar ook dan moet je zelf nog aan de bak. Dus aan kennis en inzichten alleen heb je niks. Dan komt de actie en het daadwerkelijke werk namelijk nog en dat zal je toch echt zelf moeten doen.

Ook zij kregen het niet in de schoot geworpen

Afgelopen tijd keek ik op Youtube en Netflix verschillende interviews en documentaires over mensen die tot geweldige dingen in staat zijn. Zoals Kobe Bryant (meervoudig NBA kampioen), Michael Jordan, Tony Robbins, Beyonce en Shawn Mendes. Zij hebben bijzondere dingen neergezet of doen dat nog steeds, maar dat is ze alles behalve aan komen waaien. Zo vertelt Kobe Bryant dat hij dus eerst helemaal niet zo goed kon basketballen. Hij deed een summer course en haalde nul punten, in de hele zomer. Maar hij keek naar wat anderen deden en hij bedacht op een gegeven moment een ander trainingsschema waardoor hij een tot twee keer per dag meer kon trainen. En hij had al snel door dat anderen dat niet deden en dat ze de voorsprong die hij had nooit meer konden inhalen.

De meest wijze 22 jarige die ik ken

En zo vind ik het ook inspirerend om te zien wat zanger en songwriter Shawn Mendes doet. Hij is pas 22 maar heeft inmiddels voor uitverkochte stadions gestaan. Maar ook daar heeft hij heel gedisciplineerd, consistent naartoe gewerkt. Hij moest leren gitaar spelen, piano spelen en zingen. Hij was eerst helemaal niet zo goed. Maar hij wilde artiest worden en hij houdt van muziek maken en zingen. Hij stond voor zaaltjes met maar tientallen mensen, hij bleef werken aan zijn stem, hij kon geen liedjes schrijven maar is gewoon begonnen, hij voelde zich vaak angstig maar heeft zich persoonlijk zo ontwikkeld dat hij hier nu mee kan dealen en hij is volgens mij de meest wijze persoon van 22. Maar daar heeft hij dus wel alle werk in moeten stoppen.


En zo werkt het ook in je bedrijf

Wil je succesvol zijn met je bedrijf dan zal je hier het werk in moeten stoppen. Je komt steeds weer in een volgende fase en dit vraagt nieuwe kennis en skills van jou. Dit blijft altijd een proces wat ontwikkeling van je vraagt en you have to put in the work om het goed te laten lopen, leuk te houden en succesvol te blijven. Niks komt aanwaaien al heb je soms wat geluk.

 

Dus hoe zit dat dan met een team aansturen en met je leidinggevende capaciteiten? Tja, ook daar zal je dus werk van moeten maken. Dus:

1 Kies ervoor te doen wat velen niet doen om die leider te worden die zijn team laat floreren en waar mensen graag bij willen werken.

2 Stop het werk erin om zelf beter te worden in je rol. Vraag jezelf af: wat heb ik daarvoor nodig? Wat mis ik nog aan kennis en skills? Waar kan ik dat vinden? Wie kan me helpen?

3 Werk dan consistent aan je eigen groei en beter worden in je rol.

Omdat je nou eenmaal van je bedrijf wil genieten, omdat je nu eenmaal het beste wil voor je klanten, omdat je weet hoe belangrijk het is om een goede werkgever te zijn waar mensen heerlijk kunnen werken, omdat jezelf houdt van ondernemen en je vrijheid je lief is.

Het kan voor minder, maar waarom zou je dat willen?

Het kan voor minder, absoluut. Alleen, dat is tegelijkertijd de zwaarste weg die je kan kiezen. Dan draait je bedrijf, maar ben je ook veel met problemen bezig en dingen die energie vreten. En heel eerlijk, was je daarvoor ooit je bedrijf begonnen?

Je hoeft misschien niet de beste te willen zijn, maar zoals ik de meeste ondernemers ken willen we wel graag succes (wat dat voor een ieder ook maar betekent). Doe het niet voor minder. Ook niet als je ineens personeel hebt en er weer nieuwe dingen van je gevraagd worden. Blijf het werk erin stoppen, blijf consistent verbeteren. En je hebt een interessanter, lichter en gelukkiger leven.

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen