Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?
Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?
17 september 2020 

Welke twee dingen zijn essentieel in je leidersrol?

In je leidersrol hoef je als ondernemer maar twee dingen te doen. Het is dus eigenlijk heel simpel. Alleen is de uitvoering ervan meestal wat lastiger waardoor er toch allerlei problemen ontstaan. Wil je weten welke 2 dingen jij in ieder geval moet doen in je leidersrol als ondernemer? Lees het in deze blog.

In je leidersrol zijn er twee dingen die je goed voor elkaar moet hebben. Moeilijker kan ik het niet maken. Twee dingen die essentieel zijn, wil je dat je team effectief is en jij niet alleen maar met problemen bezig bent. Dit lijkt niet zo ingewikkeld toch? Sterker nog, het is helder en simpel. Maar je voelt hem al aankomen…

Er is een maar. Een maar, omdat het kennen van deze twee dingen één is. Je er bewust van zijn dat je alleen deze twee dingen goed hoeft te doen dat is absoluut het begin. Want ook dat weet niet iedereen of is er in ieder geval niet bewust mee bezig. Maar dan komt het.

Dan komt het tweede. Want weten is dus één, maar DOEN is twee. En hier zit hem de crux. Want als het echt zo simpel was dan deed iedereen het, toch? Maar dat is het dus blijkbaar niet. Want hier gaan veel leidinggevenden bij allerlei soorten bedrijven de mist in. Het DOEN.

Welke twee dingen zijn dan essentieel

Laten we nu eerst kijken over welke twee dingen ik het heb. Vervolgens zal ik nog verder inzoomen op het doen. Want het is wel zo tof als jij het wel kan doen. Dit gaat namelijk alle verschil maken in je bedrijf.

De twee essentiële dingen die jij te doen hebt als leider zijn deze:

1 Zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek in je bedrijf.

2 Zorgen dat je je leidersrol goed en effectief vervult.

This is it! Ingewikkelder kan ik het niet maken. Dit is wat je te doen hebt. En doe je dit goed dan heb je vast af en toe een uitdaging maar de basis staat goed en overall loopt het op rolletjes. Jullie kunnen grote, mooie, uitdagende projecten aan, verrassen jullie klanten en werken in een positieve vibe die aanstekelijk werkt.

Maar weten is dus één…

Nu je weet wat je moet doen, is het nog een kwestie van daadwerkelijk doen. Dat is nog niet altijd even makkelijk. Het aantrekken en selecteren van de juiste mensen, het durven afscheid nemen bij een mismatch, jezelf goed kennen en de juiste mensen erbij zoeken, het is voor velen een zoektocht die toch vaak blijft hangen in het ‘snel handjes aannemen want we hebben het nu zo druk’. Dit zorgt alleen dat je steeds weer allemaal problemen krijgt met personeel. Hier gaat dan ook het grootste deel van je tijd en energie aan op. Deze tijd en energie kan je niet besteden aan het verder brengen van je bedrijf en aan mensen die het wel goed doen. Weet dus dat het vergaande consequenties heeft.

Zorg dus dat je weet welke mensen je nodig hebt voor jouw team. Die volledig passen en aansluiten bij jou en je bedrijf. Als dit goed doet heb jij het stukken makkelijker in je leidinggevende rol én is je team pas echt effectief voor je bedrijf. Dan kunnen jullie de hele wereld aan.

Het is aan jou

En ten tweede, als je team goed hebt staan, is het belangrijk dat zij hun werk zo goed mogelijk doen in een omgeving waar ze het beste uit zichzelf halen. En dit heeft alles met jou te maken. Door jouw leiderschap komt dit uit de verf of niet. Jij bent de bepalende factor in hoe je team presteert. Weet dus dat je een belangrijke rol hebt en weet ook dat als het nu nog niet optimaal verloopt je dus ook de touwtjes in handen hebt om het te veranderen. Jouw leiderschap maakt het mogelijk dat ze zelfstandig kunnen opereren, goede besluiten kunnen nemen, jullie klanten naar tevredenheid kunnen helpen, innovaties het licht zien, de samenwerking lekker loopt, jullie voor goud kunnen gaan!

Zorg dus dat je je rol goed vervult. Dat je weet wat er voor nodig is. Dat je weet wat wel en niet werkt. Dat je het vak van leidinggevende volledig beheerst.

En als je deze twee dingen daadwerkelijk in de praktijk brengt in je bedrijf dan kun je de mooiste ambities waarmaken!

Kijk je liever?

Zie ook deze video die ik hierover maakte: link 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen