Duidelijk zijn en grenzen stellen als leider
Duidelijk zijn en grenzen stellen als leider

Duidelijk zijn en grenzen stellen als leider

Iets wat veel van mijn klanten lastig vinden, het komt altijd ter sprake, is duidelijk zijn over hoe ze iets wel of juist niet willen in hun bedrijf. Duidelijk dus over de grenzen die ze belangrijk vinden (hun grenzen als ondernemer en leider), over gedrag wat ze wel of niet acceptabel vinden en over verwachtingen die ze hebben. Meestal liggen er overtuigingen onder die ze tegenhouden om te doen wat ze eigenlijk al lang weten wat het beste is om te doen. Overtuigingen als: ‘Ik wil wel dat ze (mijn medewerkers) het naar hun zin hebben, dus ik blijf vriendelijk en aardig.’ ‘Ik ben geen tiran maar een ruimtegevende baas, dus ruimte geef ik ze.’ ‘Ik vind het hard om dit soort dingen te zeggen, en ik wil niet hard overkomen, dus doe ik dat ook niet.’ ‘Ik wil wel dat ze me aardig vinden. Dan werken ze tenminste hard voor me.’

Iets van herkenbaar?

Ik herken de gedachten en snap ze ook. Alleen door in deze overtuigingen te blijven hangen, bereik je juist het tegenovergestelde van wat je het liefste wil. Je wil dat je teamleden hun verantwoordelijkheid nemen en zelf met dingen komen, maar door te handelen naar eerder genoemde overtuigingen gaan er juist dingen niet op jouw manier, krijg je irritaties, miscommunicatie, problemen en dat ze juist steeds afhankelijker worden van jou.

Je team wil duidelijkheid van jou om te kunnen leveren wat je van ze verwacht.
So, be brave!

Je kunt het namelijk prima op een manier overbrengen zonder dat je hard of meedogenloos bent. Leer hoe je duidelijk bent over je grenzen, je verwachtingen en hoe je iemand op een menselijke manier kunt aanspreken op gedrag. En alles zal voor je veranderen in je bedrijf!

PS Is dit iets wat ook voor jou belangrijk is om onder de knie te krijgen? Meld je dan alvast aan voor een gesprek om eens te sparren en kan ik je meer vertellen over het Bouw je Beste Team programma waarin je hier alles over leert.

Reactie plaatsen