Wat als je het spannend vindt om je team uit te breiden
Wat als je het spannend vindt om je team uit te breiden
06 december 2021 

Wat als je het spannend vindt om je team uit te breiden

Je team uitbreiden voelt vaak als een hele stap. Nu wordt het serieus. En dan komen ook de twijfels. Het is ook een hele verantwoordelijkheid. En je wil je klanten natuurlijk het beste blijven leveren. Hoe kun je ervoor zorgen dat je vol vertrouwen dat team opbouwt waar je de wereld mee aan kan? Dat vertel ik je in deze blog.

Luister je liever? Hier vind je de podcastaflevering.

Laatst zat ik met een groep succesvolle ondernemers een dag bij elkaar. We hadden het over onze plannen voor volgend jaar. Bij een 5-tal stond met stip op 1: mijn team (verder) opbouwen. Maar ik hoorde ook dat ze het spannend vonden. Dit was wat ik ze hoorde zeggen:

‘Ik wil zelf alles weten’

‘Ik vind die goede mensen niet’

‘Zonder arrogant te klinken, ik kan het zelf het beste en niemand kan het zoals ik’

‘De arbeidsmarkt is echt heel krap in mijn branche’

‘Het is zo moeilijk om aan goede mensen te komen’

‘Ik stoei met de kosten. Wat zijn medewerkers waard? Wat is in verhouding?'

Misschien iets van herkenbaar?

Weet je wat ik hier vooral in terug hoor? Twijfel en excuses, ingegeven door angst. En die snap ik. Want het is nogal een stap en een hele verantwoordelijkheid die je aangaat. Zeker als je mensen in dienst neemt.

Blog Wat als je het spannend vindt om je team uit te breiden

Dit is heel normaal

Dus al deze gedachten zijn zeker niet gek. Maar…. ze helpen je ook niet.

Sterker nog, dit gaat de groei van je bedrijf in de weg zitten. En dat is eeuwig zonde.

Want dan bereik je niet die omzetgroei, dan kan je niet die nieuwe programma’s, diensten of producten lanceren, dan blijf je jezelf een slag in de rondte werken en heb je er steeds minder plezier in.

Dus wat gaat je wel helpen? Wat kan je helpen het een stukje minder spannend te maken (want spannend blijft het, maar zie het als interessant avontuur)? En wat gaat je helpen om de sprong vol vertrouwen tegemoet te gaan?

Twee dingen wil ik je meegeven

In ieder geval wil ik je twee dingen meegeven. Twee dingen die, als je dit gelijk van het begin helder hebt en doet, je enorm op weg helpen. Laat het dus niet aan het toeval over. Stap er niet klakkeloos in, zoals veel ondernemers wel doen. Zorg gelijk voor een goede basis door deze twee dingen te doen:

1) Heb helder voor ogen hoe je het wil

Hoe wil je het idealiter hebben in je team? Hoe zie je het voor je? Maak dit eerst helder voor jezelf. En om hier een beeld van te schetsen kun je deze vragen voor jezelf beantwoorden:

  • Welke stip heb je op de horizon, wat is je visie? Gebruik die visie als houvast.
  • Wie heb je dan nodig om die visie te bereiken? Vul dit in.  Wat doe jij en wie heb je nog meer nodig? In welke rollen/ taken en verantwoordelijkheden? Hoe ziet jouw ideale plaatje eruit om jouw visie waarheid te maken? En zet deze basis van je team neer met beste mensen die helemaal passen bij jou en jouw bedrijf.

Weten hoe je aan de juiste mensen komt voor jouw bedrijf? Lees ook even deze blog hierover 'Hoe trek je de beste mensen aan voor je team?'

Blog Wat als je het spannend vindt om je team uit te breiden

2) Stap gelijk in de identiteit van leider

Of je nou 2 mensen, 10 mensen, 50 mensen of 250 mensen in je team hebt, het maakt niet uit, maar pak gelijk je leiderschap. Blijf geen leider op papier. Laat niet eerst alle ruimte onder het mom van ‘ik wil dat ze me aardig vinden’. Pak gelijk de regie en ben vriendelijk, maar ook duidelijk. Omarm je rol en pak hem gelijk vanaf het begin. Dit is wat het makkelijker voor je maakt juist. Dit is wat het duidelijk en fijn werken maakt voor je team.

En heb je dat leidinggeven nog nooit gedaan en vind je dat leiderschap ver van je bed show of lastig? Leer dan wat je te leren hebt op dit vlak. Laat het niet aan het toeval over. Aan de ene kant door het gewoon te doen. Ga het ervaren. Ontdek wat er al lukt en wat je lastig vindt. Reflecteer en leer elke dag. Aan de andere kant door te investeren in wat je nog lastig vindt. Als je maar groeit en hiervoor open staat. Wordt elke dag een stapje beter. Gun jezelf het leerproces. Vertrouw erop dat je het kunt en stap in de identiteit van de CEO die je bedrijf nodig heeft.

Lees ook zeker even deze blog ‘Beginnend leidinggevende? 5 praktische tips'.

En deze ’13 dingen die je beter niet kunt doen in je leidinggevende rol

En deze blog ‘Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft’.


Zie het als een ongoing proces, een reis, dat formeren en leiden van je team. Het hoeft niet allemaal in een keer goed. Je mag leren. Maar zorg wel dat je voor de hand liggende valkuilen en dure fouten voorkomt.

Dus ook in dit geval is een goed begin het halve werk. En dit is gelijk iets wat je voorsprong geeft als bedrijf. Want de meeste ondernemers hebben een matige of slechte basis staan qua personeel. Ze raken dan juist verstrikt in het ene probleem na het andere oplossen. Plus de sfeer wordt er niet beter op. En probeer dat allemaal maar weer om te buigen.

Start vanuit een solide vertrekpunt. Besteed eerst aandacht aan de basis van je team en hoe je het hebben wil. Besteed aandacht aan je eigen basis als leider. En daarna ben je samen tot groots ondernemen in staat.


Meer handvatten om relaxt en effectief leiding te geven en alles uit je team te halen? Volg een van mijn gratis online masterclasses. De agenda vind je hier agenda vind je hier. Leuk om je daar een keer te zien!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen