Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft
Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Zie je jezelf ook echt als CEO van je bedrijf of hou je je stiekem toch kleiner? Nergens voor nodig en je dient er je bedrijf niet mee. Hoe komt het dat veel ondernemers toch niet volledig hun leiderschap omarmen en wat kan je doen om wel die CEO te worden die je bedrijf (en jijzelf ook) nodig heeft? Dat lees je in deze blog.

Jezelf als CEO van je bedrijf kleiner houden en bescheiden blijven, ik kom het regelmatig tegen bij ondernemers en om eerlijk te zijn ik heb hier zelf ook mee gestoeid. Maar weet je, je dient er niemand mee. Dus waarom hier aan vast blijven houden?

Sterker nog, je creëert juist situaties die je liever niet hebt en waar je veel tijd, energie en vaak ook geld aan kwijt bent. En op een gegeven moment vind je die management- of leidersrol gewoon verschrikkelijk!

Blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Het lijkt zo makkelijk

Je bedrijf groeit, jij hebt het opgebouwd, jij bent de baas en je krijgt steeds meer personeel. Het wordt serieus. Maar hoe serieus neem jij je leidersrol? Want je bent nou eenmaal de CEO of je nu wil of niet. Vele ondernemers zie ik ermee stoeien. En dat heeft met een aantal dingen te maken.

Niet kiezen

Allereerst kiezen ze niet. Ze kabbelen mee op de groei van hun bedrijf, maar kiezen niet bewust voor hun leiderschap, voor hun rol en wat er nu eigenlijk van hun gevraagd wordt. Het overkomt ze en ze gaan mee in de waan van de dag en doen dan wat er op hun pad komt.

Niet investeren

Ten tweede, ze investeren niet. Ze investeren niet in de rol en wat er nu van hun gevraagd wordt. Zoals ik hiervoor al zei, ze laten zich meenemen in de flow van de dagelijkse gang van zaken en reageren daar op. Ze ontwikkelen ze zich niet qua kennis en vaardigheden om hun leiderschap te verstevigen.

Niet-helpende overtuigingen

Ten derde, ze hebben last van belemmerende overtuigingen. Het zijn gedachten als: ik zie mezelf niet als baas/CEO/manager, ik wil gewoon one of the guys zijn want dan willen ze hard voor me werken, ik ben geen leider, als ik niks doe gebeurt er niks. Er zijn in ieder geval genoeg overtuigingen die ze op hun plek houdt in plaats van laat door ontwikkelen.

Blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft

Geef jezelf en je bedrijf wat het nodig heeft

Een gemiste kans als je je hier niet uit los weet te maken. En weet dat je het zoveel makkelijker krijgt en er met je bedrijf zoveel meer mogelijk is als je het wel doet. Dus hoe word je nou die CEO die je bedrijf nodig heeft? Dit zijn de stappen die je kunt nemen:

1 Kies

Kies bewust en voor de volle 100% voor je CEO ofwel leidersrol. Omarm hem, ga hier volledig in staan. Niet een beetje erbij doen of nog twijfelen aan jezelf. Kies! Of kies dus om het niet te doen en het aan iemand anders over te laten die het 100% kan ownen.

2 Maak een plan

Als je hebt gekozen, maak dan een plan. Een plan waarbij je je business en je eigen rol van een afstand bekijkt. Waar staan jullie nu? Waar wil je naartoe? Wat is er nu van jou nodig in je rol? Wat moet jouw focus zijn? Hoe zorg je dat je team doet wat het moet doen? Enzovoorts. Welke stappen heb je te nemen om te komen waar je wil komen? En maak het dan weer klein: welke eerste kleine, eenvoudige stap kan dan vandaag al zetten? En maak het commitment dat je elke dag een of twee stappen zet.

3 Beslis wat je nodig hebt

Wat heb je nog nodig om je plan uit te voeren en te bereiken wat je wil? Waar heb je hulp bij nodig? Waar moet je meer over weten? Wie heb je nog nodig? Zorg dat je inzicht hebt in wie of wat je nodig hebt om daadwerkelijk te bereiken wat je wil.

4 Stuur elke week bij 

Neem elke week, bijvoorbeeld op vrijdagochtend, een uur de tijd om te reflecteren op jezelf, om je resultaten, stappen en acties te evalueren en om bij te sturen. Je houdt voor ogen wat je wil bereiken. Je kijkt terug wat je gedaan hebt afgelopen week, welke stappen je persoonlijk hebt gezet, welke resultaten je hebt behaald, wat wel werkt en wat niet werkt en je bepaalt wat je meer moet doen, minder moet doen en waar je iets anders moet doen. En dat neem je mee in de volgende week.

Hou jezelf in ieder geval niet langer kleiner. Je hebt het in je. Maak het voor jezelf makkelijker en leuker en zorg dat je bedrijf en team het beste krijgen. Dit doe je door de CEO te worden die je bedrijf nodig heeft. Succes en enjoy!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen