Mijn ultieme tip voor succes met je team
Mijn ultieme tip voor succes met je team
09 november 2021 

Mijn ultieme tip voor succes met je team

Succes met je team…Dat je goede mensen in je team hebt die je kunt vertrouwen en dat je team doet wat het moet doen. Jij hebt geen zorgen. Jij wordt ontlast en je klanten krijgen wat ze verwachten of zelfs meer dan dat. Hoe zorg je nou dat dit ook werkelijkheid wordt? Niet op de manier namelijk die ik meestal zie. Wat dan wel? De ultieme tip geef ik je in deze blog.

Luister je liever? Je vindt hier de podcastaflevering.

‘De ultieme tip voor succes met je team, heb je die Mariska?’. Leuke vraag. Ja, die heb ik wel. Die heb ik zeker. Want dit is waar het meestal al misgaat gelijk vanaf het begin. Dus hoe zorg je nou dat je niet in die valkuil trapt en je team gelijk vanaf het begin goed oplijnt? Of waar kan je dus bijsturen als het op dit moment nog niet zo vlot loopt in je team?

Zelf harder werken

Vanmorgen had ik weer iemand aan de telefoon die het mooi verwoordde: ‘In mijn laatste functie was ik vooral bezig met HOE ik dingen ging doen. Ik was al die ballen hoog aan het houden. Ik ging steeds harder werken. En mijn team deed wel werkzaamheden. Maar als ik niets deed gebeurde er weinig. En hier was ik op een gegeven moment zo klaar mee.’

Mijn ultieme tip voor succes met je team

Hoe het moet gebeuren

Dit is precies wat ik vaak terugzie. Het controleren, het ermee bemoeien en zelf nog steeds bezig zijn met HOE het werk moet gebeuren. Als leidinggevende ondernemer nog steeds volledig met de voeten in de klei. En zelf hard werken en trekken en duwen. Totdat de energie en vooral het plezier op is.

Je krijgt armen en benen 

En dat ondertussen ook de beste medewerkers zijn vertrokken en er armen en benen zijn ontstaan in het team. Met armen en benen bedoel ik dat medewerkers alleen nog het minimale doen. Ze passief zijn geworden, achterover leunen, het hoogstnoodzakelijke doen en weinig initiatief tonen.

Mijn ultieme tip voor succes met je team

Dit is alles behalve het succesvolle team wat ze voor ogen hadden. Terwijl er goede mensen waren aangenomen. Met een enorme betrokkenheid en motivatie. Maar waar is die gebleven?

Zouden ze dan toch gelijk hebben, al die andere ondernemers? Dat personeel nou eenmaal lastig is…

(ps lees ook even deze blog Personeel is lastig)

Nee, die hebben geen gelijk. Wat mij betreft.

Er is alleen 1 ding wat in de weg staat. En zo kom ik gelijk bij mijn ultieme tip.

Ultieme tip 

Wil je namelijk succes met je team en dat het flowt? Dan is dit wat je vanaf nu mag doen: ga uit de weg. Doe een stap opzij en ga doen wat jij moet doen. En dat is allereerst niet langer in de weg lopen bij je team en ten tweede leiderschap pakken. Dit is namelijk wat je team nodig heeft om te kunnen presteren en optimaal tot haar recht te komen.

Dus mijn ultieme tip is: ga uit de weg en geef 100% vertrouwen. 

Het HOE is niet jouw verantwoordelijkheid

Vertrouw op die geweldige mensen die je hebt aangenomen. Die precies weten HOE ze iets moeten doen omdat je ze daar als expert voor hebt ingehuurd. Zij hebben niet nodig dat je vertelt hoe je het moet doen. Dat weten ze al lang. Misschien kunnen ze er nog verder in groeien. Dan mag jij ze daarbij helpen. Maar je steeds met hun werk blijven bemoeien om te controleren of het goed is of ze het wel op jouw manier doen, dan kan je het net zo goed zelf doen. Want hier verlies je jouw beste mensen mee. Letterlijk omdat ze opstappen, figuurlijk omdat ze afhaken.

Ruimte en vertrouwen

Je team kan pas tot haar recht komen als je haar geeft wat het nodig heeft. Dat is allereerst ruimte en vertrouwen. Zodat je teamleden kunnen doen waarvoor ze zijn aangenomen. En wat ze vooral van jou nodig hebben, naar die ruimte en het vertrouwen, is leiderschap. Geef ze richting, kaders en je verwachtingen mee. Dat gaat ze helpen om succesvol te zijn in wat ze doen. Om die bijdrage te hebben aan het grotere plaatje, jullie visie. En dat niet alleen op individueel niveau, maar ook als team. Geef je team de input en begeleiding om steeds beter samen te werken. Inspireer ze met het grotere plaatje. En geef ze dan alle ruimte.

Het succes ligt aan je voeten als je dat doet.

En nog veel belangrijker….iedereen heeft er zoveel meer plezier in!Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op LinkedIn.

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen