Personeel is lastig
Personeel is lastig

Personeel is lastig. Vind jij dat ook? Of gaat het jou goed af? Wat ik regelmatig hoor is dat het voelt als een hele verantwoordelijkheid en ook dat al die mensen maar ‘ingewikkeld’ zijn. Je moet masseren, schikken en van alles proberen. Het is eigenlijk allemaal gedoe. Mocht je dit ook vinden, dan is deze blog voor jou. Ik help je personeel als een stuk minder lastig te ervaren en zelfs te gaan voor ‘wat een geweldig team heb ik!’.

Personeel is lastig. Dat is je overtuiging en ervaring. Het gaat allemaal zo moeizaam. Goede mensen vinden is een crime. Dan ze ook nog gemotiveerd en betrokken houden, het is bijna niet te doen. En heb je eindelijk de boel op orde, gaat die ene goeie juist weer weg. Je probeert er een team van te maken, maar je vindt het lastig om alles af te stemmen en vervalt toch al gauw weer in de inhoud, in zelf het meeste aan het woord zijn en vertellen hoe het moet.

Misschien maar stoppen?

Je hebt in ieder geval wel in de gaten dat dit het niet is. Want jij vindt er niks aan. Als je diep in je hart kijkt, heb je het eigenlijk gehad. Je vraagt je af of het ooit gaat veranderen en hoe lang je dit nog volhoudt. En daarnaast bereiken jullie niet de resultaten die je voor ogen had. Het gaat langzaam en moeizaam. Soms denk je zelfs, moet ik er niet gewoon mee stoppen?

Laat je ondernemersvibes niet killen

Ik weet dat het kan voelen als hele verantwoordelijkheid. En als het dan ook nog eens niet werkt zoals je hoopt, dan voelt personeel als last. Meestal komt dit doordat er op verschillende vlakken wat misgaat. Maar het goede nieuws is dat je er ook wat aan kan doen. Laat je personeel niet je ondernemersvibes killen. Het is namelijk niet nodig en hartstikke zonde. Het betekent alleen wel dat je bereid moet zijn om in de spiegel te kijken. Want het heeft ook alles met leiderschap te maken.

Wat kan er aan de hand zijn?

Het kan aan een aantal dingen liggen. Het kan zijn dat je op dit moment doet wat je denkt dat het beste is, maar eigenlijk heb je je nooit in leidinggeven verdiept. Je doet het vanuit bepaalde overtuigingen en zoals je denkt dat het hoort, maar je hebt je kennis en vaardigheden nooit verder ontwikkelt. Je controleert, bemoeit je overal mee en geeft weinig ruimte.

Verkeerde mensen in je team

Daarnaast kan het zijn dat je totaal de verkeerde mensen aantrekt. Je hebt dus niet de juiste mensen geworven en geselecteerd en daardoor loopt het niet en gaan ze ook snel weer weg. Je bent veel tijd en energie kwijt om dit steeds weer op te vangen en bij te sturen.

Cultuur

Ook kan het zijn dat je niet bewust hebt gestuurd op de cultuur die je graag binnen je organisatie terugziet waardoor er een cultuur is ontstaan die je liever niet hebt (bijvoorbeeld met veel negativiteit, weinig betrokkenheid, weinig vertrouwen, onbegrip of zelfs angst). Doordat er te weinig grenzen zijn en onvoldoende duidelijkheid is, is er ruimte voor gedrag dat je eigenlijk liever niet hebt.

Jouw leiderschap

In ieder geval komt het uiteindelijk hier op neer: het hangt allemaal samen met jouw leiderschap. Misschien is dit niet wat je wil horen, maar vat het niet op als kritiek. Weet dat je hiermee de knop in handen hebt om het om te turnen. Er gaat namelijk iets veranderen als jij verandert en een aantal dingen iets anders aanpakt. En ik ga je er nu bij helpen!

Dit is wat je nu kunt doen

Is het genoeg geweest en wil je niet meer blijven hangen in die ‘lastige personeelssituatie’? Ga dan nu hiermee aan de slag.

Stap 1

Welke verhaal vertel je jezelf op dit moment? Waar ben je van overtuigd als je het hebt over je leidinggevende rol en je team?

Stap 2

Transformeer dit verhaal. Vervang bovenstaande verhaal door een versterkend verhaal en overtuigingen bijvoorbeeld Ik werk alleen met de beste mensen die passen bij mijn energie en gewenste cultuur, Mijn team is het belangrijkste en/of Mijn belangrijkste taak is om te zorgen voor de beste mensen en dat zij hun beste werk kunnen leveren…

Stap 3

Wat wil je wel? Omschrijf de situatie, hoe je wel wil dat het er met je personeel aan toegaat, voor jezelf. Hoe gaat het? Wat doe jij? Wat doen je medewerkers? Hoe ziet dit er dag in dag uit uit? Hoe werken jullie samen? Wat voor cultuur is er? Enz.

Stap 4

Als je naar deze situatie van stap 3 wil toewerken, welke acties heb je dan nu te nemen? Schrijf alles op.

Stap 5

Welke eerste, eenvoudige actie kan je vandaag nemen van de lijst uit stap 4. Maak het dus weer kleiner en simpeler (actie waarvan je denkt ‘ja dit lukt me makkelijk’) en doe dit elke dag. Blijf dit consistent volhouden.

Wees ook niet bang of bescheiden als je zelf nog dingen te leren hebt. Durf hier naar te kijken en open te staan om te leren. Als je al een aantal handvatten krijgt, is het stuk makkelijker om op verschillende vlakken (zoals selectie van de juiste mensen, coachen van je medewerkers of het begeleiden en laten groeien van je team enz.) meer grip te hebben.

Weet dat je medewerkers met de beste intenties bij je komen werken en dat zij ook het liefst interessant en leuk werk doen. Als er een goede match is en je zorgt voor een goede, fijne omgeving dan werkt dit voor beide partijen het best.

Veel succes!

Meer handvatten trouwens om het beter te laten lopen met je personeel? Om zelf de juiste focus te hebben en beter te presteren met elkaar? Schrijf je dan even gratis in voor de volgende online masterclass ‘Lekker Leidinggeven als ondernemer’. Ik deel 7 sleutels die je ook in jouw bedrijf kunt inzetten waardoor jij je weer lekker voelt in je bedrijf en je team ook gelukkig en productief is.

Volg je me al op insta? Klik hier.

En mijn podcast staat online! De Love the Way You Lead-podcast kan je hier vinden:

Luister via Spotify 

Luister via Apple Podcast

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Ebook Van Stress naar Succes

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen