Als je allemaal mensen bij elkaar zet in een bedrijf, heb je nog geen team. Het is een groep. Mensen die naast elkaar hun werk doen. Dat kan natuurlijk ook. Maar als je als team samenwerkt, bereik je meer. Dus naar een krachtig team streven, is helemaal zo gek nog niet. Maar hoe maak je er nou één team van? Lees in deze blog hoe je dit kunt aanpakken.
Is je team aan het groeien of heb je een team wat net opnieuw is samengesteld, dan heb je een mooie groep mensen bij elkaar, maar nog geen team. Een team ontstaat niet van de één op de andere dag. Een team moet groeien en zich ontwikkelen. En daar moet je bewust aandacht aan besteden. Want net als een zaadje wat je plant dat je wilt laten uitgroeien tot een boom: zonder water, zon en een rijke bodem zal die boom er niet komen. Dus dat betekent de juiste voedingsbodem regelen, op tijd water geven en aandacht schenken.
Wanneer spreek je van een team?
Maar laten we even beginnen bij het begin. Wanneer spreek je eigenlijk van een team? Wanneer hoort iemand hier bij of niet? Wat bepaalt dat je bij het ene team hoort en niet bij het andere?
Je spreekt van een team als je met z’n allen meewerkt aan dezelfde visie en doelen. Iedereen die hier aan meewerkt, behoort tot het team. Of je dit nou doet vanuit een freelance positie of maar 2 uur in de maand, dat maakt niet uit. Wie hier aan meewerkt, hoort erbij.
Maar wat ik eerder al zei, ook al werk je aan dezelfde visie en doelen, het kan zijn dat het nog niet voelt als een team. Het kan zijn dat iedereen meer vanuit zijn eigen straatje, zijn of haar eigen expertise, een bijdrage levert. Dat je dus niet of weinig samenwerkt en elkaar niet echt versterkt.
En dat is juist de kracht van een team!
Dus wil je er ook echt één team van maken, dan zul je hierin moeten investeren. En jij niet alleen, maar alle teamleden. Alleen is jouw leiderschap en goede voorbeeld hier in eerste instantie wel voor nodig.
Hoe je dit aan kunt pakken?
Ik geef je hier 5 stappen die je gaan helpen om van jouw team ook echt één team te maken.
Stap 1 Geef aan wat je verwacht
Het begint met je verwachtingen uitspreken. Als mensen niet weten hoe je het graag hebben wilt en hoe je graag werkt, kan je ook niet verwachten dat ze zich zo gedragen. Laat je team dit dus weten. Zorg dat je dit eerst zelf goed helder hebt en spreek het daarna uit. Het liefste live, dus op die spreekwoordelijke zeepkist. Ben duidelijk over hoe je wilt dat er samengewerkt wordt. Wat verwacht je qua normen en waarden? Waar reken je op qua inzet, zelfstandigheid en proactiviteit? Wat verwacht je qua visie en doelen? Heeft iedereen die ook helder voor ogen?
Ben dus helder over wat je wilt bereiken met je team en hoe je het voor je ziet. Geef ze de richting, geef ze het speelveld en geef daarbij ook aan wat ze van jou kunnen verwachten. Herhaal het nog regelmatig en geef zelf het goede voorbeeld om het echt bij iedereen te laten landen.
Stap 2 Begrijp en ken elkaar beter
Wil je meer één worden? Dan betekent dit dat je elkaar beter moet leren kennen en begrijpen. Want dat helpt om beter samen te werken. Maak dit mogelijk. Dit kan je doen door verschillende teamsessies te houden, maar je kunt ook gewoon iets leuks met elkaar ondernemen. In ieder geval is het goed om van elkaar te weten te komen wat iemands kwaliteiten zijn, waar iemand energie van krijgt en waarvan juist niet, hoe iemand graag samenwerkt, of iemand juist van vrijheid houdt of juist structuur fijn vindt enzovoorts. Hoe meer je dit deelt en van elkaar weet, hoe meer begrip er is voor elkaar, hoe makkelijker de samenwerking gaat.
Kijk ook deze video die je hier zeker bij gaat helpen:
Stap 3 Creëer een open en veilige cultuur
Voor een goede samenwerking en het teamgevoel is een veilige omgeving een must. Als mensen zich veilig voelen, dan zie je dit terug in het vertrouwen en in de samenwerking. Als je merkt dat dit nu nog niet optimaal is en er is bijvoorbeeld sprake van wantrouwen, negativiteit of gaan voor eigen belang, dan zul je hier aan moeten werken.
Wil je de veiligheid vergroten, dan kun je nu al twee dingen doen. Ten eerste als je een vergadering of bijeenkomst hebt, zorg dan dat iedereen aan bod komt. En ten tweede neem iedereen serieus. Dit gaat je al helpen en is niet moeilijk om te doen.
Daarnaast is het aan jou om het goede voorbeeld te geven en effectief te leiden (lees hierover ook de blog Zo stuur je je team effectief aan). Ben open. Deel ook persoonlijke zaken zover relevant. Laat zien dat je ook maar een mens bent.
Laat ook zien dat fouten maken mag. Geef die vrijheid en het vertrouwen. En als het fout gaat help iemand dan om ervan te leren. Zodat het de volgende keer anders gaat.
Geef ook een voorbeeld in het feedback geven of aanspreken. Doe dit regelmatig en stimuleer (geef bijvoorbeeld een compliment) als iemand anders het ook doet. Blijf dit volhouden zodat het normaal wordt om te doen.
Hoe hoger de openheid, de veiligheid en het vertrouwen, hoe meer het team kan bereiken.
Stap 4 Zie elkaar regelmatig
Tegenwoordig hebben we door alle technologie natuurlijk de mogelijkheid om te werken waar en wanneer we maar willen. Als dit ook geldt voor een groot aantal van jouw teamleden, besteedt er dan bewust aandacht aan om elkaar ook live te zien. Hoe mooi alle nieuwe technologieën ook zijn, het kan nooit de kracht van de ontmoeting evenaren. Werken dus veel mensen van het team op allerlei plekken en tijden zorg dan dat je afspraken maakt over wanneer je elkaar sowieso ziet. Dit zal de samenwerking en de hechtheid van het team ten goede komen.
Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van werken op afstand en hoe je dit voor jouw team kunt laten slagen, lees dan ook even De voor- en nadelen van een Virtueel Team en Werken op afstand: 5 missers die je niet wil maken.
Stap 5 Zorg dat iedereen weet wat er speelt en hoe jullie het doen
Om iedereen betrokken en verantwoordelijk te houden, is het belangrijk dat iedereen weet wat er speelt en hoe het ervoor staat. Hier hoef je gelukkig geen ellenlange vergaderingen voor te beleggen. Je kan dit elke week, of zelfs elke dag, kort met elkaar doornemen. Bepaal eerst met elkaar een aantal meetpunten die belangrijk zijn voor jullie team om te kunnen bepalen hoe jullie presteren. Maak daarna een bord, white board of digitaal, en zet ze daar op. Bespreek elke week (of dag) kort hoe jullie ervoor staan, waar je problemen verwacht, wie kan helpen en wat al behaald is. Hou het overzichtelijk en werkbaar. Als je het bespreekt, doe dit dan max. 10 minuten en ga er bij staan. Eventueel kunnen mensen ook inbellen natuurlijk. Zo hou je kort cyclisch de voortgang bij, blijft het dynamisch en is iedereen op de hoogte. Dit is bevordelijk voor de betrokkenheid en samenwerking. En…zo kun je ook makkelijk succesjes vieren! Goed om hier altijd aandacht aan besteden, want hier krijgt iedereen weer een energyboost van.
Vijf stappen dus die je helpen om je team te laten werken als 1+1+1= 111. Dus lekker mee aan de slag en op naar jouw krachtige team.
En wil je nog meer handvatten, lees dan ook zeker deze blog: Hoe je de samenwerking in je team een boost geeft.
Wat kan jij vandaag nog doen om van jouw team meer één team te maken?
Dagelijks tips om moeitelozer te werken met je team? Luister mijn podcast, de Love The Way You Lead-podcast hier.
Volg je me al op Instagram of LinkedIn?
Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit?
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!