Zo stuur je je team effectief aan
Zo stuur je je team effectief aan

Het aansturen van je team, hoe doe je dat nou effectief? Je hebt er genoeg over gelezen en gehoord, maar het doen vind je nog best een dingetje. Wanneer doe je het goed? Wanneer juist niet? Waarom doen mensen soms juist niet wat je wil terwijl je dacht dat je duidelijk was? Ofwel hoe zorg je nou dat er wel uit je team komt wat je wil en dat jij er volledig op kan bouwen? Dat lees je in deze blog. (of luister je liever? —> podcast #39)

Het aansturen van je team, hoe doe je dat nou goed en effectief? Je hebt heus wel over gelezen, ooit zelf een manager (of meerdere) gehad en je hebt natuurlijk je eigen aanpak, maar toch vraag je jezelf af of je het wel goed doet of merk je dat je het gewoon nog niet zo makkelijk vindt.

Je bent bij dat aansturen en managen vooral met van alles en nog wat bezig. Je regelt de boel en vangt op wat er mis gaat. Maar je hebt het idee dat je lang niet je volledige leiderschapspotentieel benut.

Op dit moment ben je veelal reactief bezig en 9 van de 10 keer kom je niet toe aan de dingen die er echt toe doen. Zo komt je bedrijf op de lange termijn niet verder en komt er niet uit je team wat erin zit.

Blog Zo stuur je je team effectief aan

Hoe komt dat?

Bij het aansturen van je team kies je wat je denkt dat goed is. Als je het nooit eerder gedaan hebt, ga je af op wat je wel weet. Dat zijn de voorbeelden die je gezien hebt of waar je overtuigd van bent dat het werkt. Meestal is het uitgangspunt dat je er zeker van wil zijn dat het goed komt. Je wil controle houden. Dus veel ondernemers met personeel kiezen ervoor om gewoon te zeggen hoe het moet en later te controleren of het goed gebeurd is. Toch is dit niet de meest effectieve manier van aansturen. Sterker nog als ondernemer zet je jezelf vast in een rol die je (meestal) niet wil en voor de mensen die met je samenwerken is hun werk een stuk minder interessant en leuk. Zo behaal je samen nooit topresultaten.

Zo stuur je wel effectief aan

Hoe kan je er dan meer uithalen? Hoe kan je effectiever aansturen? Hierbij geef ik 5 mogelijkheden om je leiderschapspotentieel meer te benutten, om je team beter te laten presteren en om samen meer te bereiken en er samen ook plezier in te hebben in wat jullie doen.

1 Ga uit de weg

De meeste managers lopen hun teamleden in de weg. Ze maken dingen moeilijker, bemoeien zich ermee of geven het niet echt uit handen. Killing voor de mensen die het eigenlijk moeten doen. Ze haken langzaam maar zeker af.

Heb je geweldige medewerkers aangenomen?

Hebben ze wat in hun mars?

Willen ze zich inzetten?

Natuurlijk!

Geef ze dan het vertrouwen en de verantwoordelijkheid en stap uit de weg.

Alleen dan kunnen ze zich ook volledig inzetten. En kunnen ze laten zien wat ze in hun mars hebben. Je maakt gebruik van de potentie die er aanwezig is in je team in plaats dat jij zich beperkt voelen in hun doen en laten, omdat je voor de voeten loopt of aangeeft hoe jij vindt dat het moet gebeuren.

Want je weet dat betrokken en blije medewerkers, productiever zijn dan anderen.

En wat maakt ze blij en betrokken?

– Autonomie, ofwel dat ze de vrijheid hebben om dingen uit te zoeken en te doen op hun manier.

– Van betekenis kunnen zijn, dus dat ze het idee hebben dat ze waarde toevoegen ofwel waardevol werk hebben.

– Gezien worden ofwel dat ze serieus genomen worden, gezien en gehoord worden en het vertrouwen krijgen.

Geef ze dit en je gaat hele andere resultaten zien.

2 Ondersteun en coach

Niet iedereen van je medewerkers is al waar hij of zij kan zijn. Het gaat ze niet helpen als je steeds vertelt hoe ze iets moeten doen. Wat je beter kan doen, is ze helpen het zelf te doen. Om zelf tot een resultaat te komen. Deel lessen, ben een voorbeeld en help ze voor om zichzelf te ontwikkelen. Help ze om hun werk op een hoger niveau af te leveren. Coach en begeleid dus zodat iemand het zelf kan en er steeds beter in wordt.

Blog Zo stuur je je team effectief aan!

3 Leid de weg en inspireer

Zoals ik net al zei, je teamleden hebben niet nodig dat je ze precies vertelt hoe ze iets moeten doen. Ze hebben van jou kaders en richting nodig, zodat ze zelf kunnen bepalen wat er nodig is en hoe ze het kunnen aanpakken. Om effectief te zijn als leidinggevende en je team het zo goed mogelijk te laten doen, is het dus belangrijk dat je duidelijk bent over waarom jullie doen wat jullie doen, waar jullie heen willen met het bedrijf, welke waarden je belangrijk vindt, hoe je graag samenwerkt, wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn en welke verwachtingen je hebt (en ze van jou mogen hebben). Als jullie daarnaast met elkaar bepalen aan welke meetpunten (of KPI’s) jullie kunnen zien of jullie op koers zijn, dan kan je team aan de slag.

Aan jou de taak als leider om te inspireren, aan te jagen (positieve vibes) en je team als geheel te helpen beter te worden. Het gaat dus vooral om het duidelijk aangeven van de kaders en de richting en daarnaast om het proces te begeleiden.

4 Geef WAC

Geef je teamleden en team als geheel WAC! Waardering, Aandacht en Connectie. We zijn niet scheutig met waardering, we nemen dingen vaak voor lief. Maar als je het regelmatig geeft, doet het wonderen voor je team. Een leuk en interessant boek om hierover te lezen is: The 5 languages of appreciation in the workplace van Gary Chapman

Daarnaast is Aandacht belangrijk. Maak dus tijd om aandacht te besteden aan wat er speelt bij mensen, wat ze bezig houdt en hoe ze erbij lopen of zitten. En maak ook regelmatig Connectie. Dus niet alleen ‘He, hoe is het?’ en het antwoord nauwelijks afwachten, maar echt even luisteren en de tijd nemen om door te vragen en dus te connecten.

Lees nog uitgebreider over het geven van vitamine Aandacht en Connectie deze blog hierover: Geef Vitamine A en C.

Blog Zo stuur je je team effectief aan!

5 Blijf zelf groeien, hou je focus en neem tijd voor de grote lijnen

Zorg dat jij focus houdt op de dingen die belangrijk zijn in jouw rol. Dat is dat waar jij het verschil maakt in je leidersrol. Jouw belangrijkste taak is dat je team het zo goed mogelijk kan doen. Hou je focus dus op de Wie (de juiste mensen op de juiste plek) en de Wat (missie, visie en focus op enkele doelen) en help je team op de manier die het nodig heeft om beter te worden.

Hierin hoef je niet gelijk alles perfect te kunnen. Blijf in jezelf investeren en blijf zelf groeien. Je bedrijf groeit zo hard als dat jij groeit. Het is nooit af. Je team is ook nooit af. Maar hoe beter jij wordt, hoe effectiever en blijer je team zal zijn en hoe meer jullie kunnen bereiken.

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

 

Ebook Van Stress naar Succes

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen