Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt
Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt
30 december 2020 

Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Leidinggeven ingewikkeld? Dat kan zeker zo voelen als je er als ondernemer inrolt. Maar gelukkig is er ook een oplossing. Waardoor je juist helemaal comfortabel gaat voelen in je rol en ook nog eens zorgt dat je team tot topprestaties in staat is. In deze blog vertel ik je alles over deze simpele oplossing.

Vind je leidinggeven ingewikkeld als ondernemer? Je bent niet de enige. Ineens al die verantwoordelijkheid voor al die mensen, je wil dat ze het naar hun zin hebben en je probeert zo vriendelijk mogelijk te zijn. Maar toch vind je maar niet de goede mensen en merk je dat je wat je zegt en doet juist averechts werkt in je team. Het voelt als lastig en niet onder controle en straks kost het je alleen maar geld en levert het niet op wat je verwacht had. Het wordt een steeds zwaardere last voor je en daar zit je niet op te wachten. Ik geef je helemaal gelijk.

Blog Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Kan ik dit wel?

Die eerste medewerkers aannemen vond je al een dingetje, maar nu mag je ook nog leidinggeven. En dat heb je dus nog nooit gedaan! Wie heeft ooit bedacht dat ondernemers dit er ook nog even bij doen? En dat je een natuurtalent moet zijn? Veel ondernemers hebben twijfels of ze het wel kunnen.

Geen geboren managers

Om je gerust te stellen, de meeste ondernemers zijn geen geboren managers. En gelukkig maar, want dat managen daar ga je nooit gelukkig van worden en je team ook niet, dus vergeet dat. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je gaat leiden. En ook dat zit er bij de een meer in dan bij de ander, maar wees niet ongerust, dit kun je leren. Alleen zie je dat veel ondernemers er niet voor kiezen om hier in te investeren.

Ik vogel het zelf wel uit

Alleen gaan veel ondernemers eerst aanmodderen en zelf proberen. De meeste ondernemers die ik ken hebben een aardige dosis eigenwijsheid, dus hebben de overtuiging dat ze het zelf wel kunnen uitvogelen. En eerlijk? Dat is natuurlijk een van de wegen. Ga het maar doen. Ga het maar ervaren. En als je dan regelmatig reflecteert, leer je er elke keer van en gaat het beter. Maar dan moet je wel de tijd nemen om te reflecteren en te leren. Want anders stap je elke keer weer in dezelfde valkuil. Daarnaast duurt deze weg erg lang en heeft het meestal dure consequenties. En het blijft maar ingewikkeld voelen en energie zuigen.

Blog Dit is de oplossing als je leidinggeven ingewikkeld vindt

Wat is dan wel de oplossing?

Wat is dan wel de oplossing om dat leidinggeven niet meer zo ingewikkeld te laten zijn? Wat maakt dat het makkelijk en relaxt voelt?

Daarvoor is een simpel antwoord: word competenter!

Alle succesvolle ondernemers, sporters, artiesten enz. hebben een ding in ieder geval met elkaar gemeen. Ze weten dat als ze succesvol willen zijn, ze enorm competent moeten zijn in wat ze doen. Het komt ze niet aanwaaien. You have to put in the work! Lees hierover ook deze blog: Goed leidinggeven? You have to put in the work.

Hoe competenter, hoe beter

Hoe competenter je wordt in dat wat je doet, hoe zekerder je je voelt, hoe makkelijker het wordt, hoe prettiger je je voelt, hoe minder energie het je kost, hoe meer je team doet wat je verwacht, hoe blijer en productiever je team is, hoe meer plezier jullie hebben.

Het begint namelijk allemaal bij jou. Als leider heb jij een cruciale rol. Je team is altijd een weerspiegeling van hoe jij het doet als leider. Hoe beter jij wordt, hoe makkelijker dit is voor jezelf maar hoe beter je team ook presteert. Dus hoe meer je met je bedrijf kan bereiken.

Investeer in beter worden

Word dus competenter. Ben niet eigenwijs en investeer zo snel mogelijk, als je met een team gaat werken, in je kennis en skills. Leidinggeven is een vak en het is voor je bedrijf cruciaal dat je het goed beheerst. Gun jezelf dat het makkelijk gaat, dat je weet wat je doet en dat je je zeker voelt. Gun jezelf dat je met het leukste en beste team werkt en dat je er uithaalt wat erin zit.

Zorg dus dat je tijd en geld investeert om te leren, te oefenen, te leren en te doen. Hierdoor wordt het elke keer makkelijker en voorkom je allerlei dure valkuilen.

Word dus competenter en daarmee de succesvolle CEO die je bedrijf nodig heeft.

 

Klaar met dat operationele managen? Ontdek aan welke knoppen je kan draaien. Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Doe de scan, implementeer de tips en maak van je team een geoliede machine.

 

 

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen