3 tips om zelf minder hard te werken
3 tips om zelf minder hard te werken

Leidinggeven als ondernemer en ben jij enorm hard aan het werk? Ben je er niet vies van, van een beetje hard werken, maar denk je ook regelmatig: gaat dit ooit nog veranderen? Sinds je succesvol bent met je bedrijf en je ook steeds meer personeel hebt, ben jij alleen maar harder aan het werk lijkt het wel. Toch is dit niet hoe het moet zijn. Sterker nog dit heeft zelfs een averechts effect op je team en je bedrijf. In deze blog vertel ik je waarom en geef ik je 3 tips hoe je afscheid neemt van dat harde werken.

Leidinggeven als ondernemer en zelf heel hard werken. Herkenbaar? Voor veel ondernemers wel. Goede groei, je kan het niet meer alleen, je team formeert zich steeds meer en jij lijkt wel nog harder te moeten werken. Hoe kan dat nou? Je ging het nu toch uitbesteden en samen doen? Hoe kan het dan zijn dat het werk voor jou niet minder wordt, maar zelfs wel meer lijkt en dan ook nog eens van het soort wat je eigenlijk helemaal niet wil. Zoals taken verdelen, vertellen hoe dingen moeten gebeuren, brandjes blussen, vragen beantwoorden, problemen van medewerkers oplossen. Het vergt nogal wat van je uithoudingsvermogen.


Hard werken betekent teveel afhankelijkheid

Als je inderdaad steeds meer hebt uitbesteed en je team inmiddels staat (en misschien zelfs nog verder groeit) dan klopt er iets niet als jij nog steeds heel hard aan het werk bent. Sterker nog laat het een signaal zijn dat er iets niet klopt. 

Als je merkt dat jij hard moet werken, honderd ballen in de lucht moet houden en dat het alleen draait als jij iets doet, dan geeft dat aan dat alles nog te afhankelijk is van jou. Alle energie moet vanuit jou komen en zo voelt het ook.

Je zit jezelf in de weg en dat niet alleen

Hiermee zit je niet alleen jezelf in de weg, maar ook je teamleden. Je maakt het jezelf moeilijk qua energielevel en dat je niet meer toekomt aan dat waar je zone of Genius ligt (want al het andere eerst) en omdat je overal tussenzit en je ermee bemoeit, kunnen je teamleden ook niet laten zien wat ze in hun mars hebben en stompen ze af. Je krijgt dan alleen nog die armen en benen. Terwijl je hersenen en harten wil.

Gezond doorgroeien

Wil je dat je bedrijf gezond doorgroeit en jij gezond blijft? Dan is het tijd voor een aantal veranderingen. Dat harde werken is niet de oplossing. Hiermee creëer je een averechts effect en hou je de huidige situatie in stand.


3 tips

Dus op naar wat jou, je team en je bedrijf het beste brengt. Ik geef je 3 tips geef hoe je dat harde werken achter je laat. 

1. Stop met taken verdelen, ga vertrouwen en delegeren
Misschien denk je wel dat je al best goed aan het delegeren bent, als je op dit moment zelf erg druk ben dan verdeel je taken. En dat is iets anders. Je geeft iemand een taak, bemoeit je nog met wat er moet gebeuren en ook hoe. Alles komt altijd terug bij jou en als het akkoord is, dan kan het de deur uit of verder het proces in. Maar dit is geen delegeren.

Bij delegeren leg je de verantwoordelijkheid volledig bij degene die het moet doen. Je geeft je vertrouwen dat het goed komt en stuurt alleen op de output. Het hoe laat je over aan je medewerker. Je helpt alleen als het nodig is en stuurt bij als dat nodig is.

2. Ga leiden en kap met managen
Op dit moment zit je helemaal vast in de dagelijkse gang van zaken en alle rompslomp die daarbij komt kijken. Het ene probleem is opgelost en het volgende dient zich alweer aan. Je moet alles wel regelen, want anders gaat het mis. Dit slokt al je tijd op, maar eerlijk is eerlijk je regelt het wel.

Wat je doet is de dagelijkse gang van zaken managen. Maar wat je team en je bedrijf van je nodig hebben, is dat je ze leidt. Laat de dagelijkse operatie bij je team. Jij hebt ze aangenomen om hun ding te doen waar ze zo goed in zijn. Laat ze dit ook doen en laat ze problemen oplossen en leren. Het bij ze weg houden of voor ze doen heeft geen enkele zin. Het maakt dat ze altijd afhankelijk blijven van jou. Leidt ze de weg. Geef ze richting en duidelijke kaders mee, maak goede afspraken, weet allemaal waar jullie naartoe werken en ben helder over je verwachtingen. Maar laat je team doen waarvoor je ze hebt aangenomen. Ga doen wat jij moet doen in je rol, zodat je team kan doen wat zij moet doen. Pak dat volledige leiderschap.

Lees ook deze blog Geef je bedrijf de CEO die het nodig heeft die je hierbij kan helpen of deze 5 tips hoe je als ondernemer ophoudt met operationeel managen.3. Neem fantastische mensen aan
Bouw je beste team! Mijn programma heet niet voor niets het ‘Bouw je Beste Team-programma’ ;-). Dit is namelijk geen luxe, het is noodzaak. Zorg dat je een geweldig team om je heen formeert waarmee je kan lezen en schrijven. Teamleden die jou begrijpen en kwaliteiten hebben die jij niet bezit. Die met je mee op reis willen en het heel gaaf vinden om het samen te doen. Verlaag nooit je lat. Ga altijd voor die mensen waar jij het liefste mee werkt en die nodig zijn in je bedrijf. En als je dan dat leiderschap pakt en investeert om er een team van te maken en dit steeds beter te laten werken, dan kan je met elkaar die magic creëren waar je stiekem op wacht.

Let’s do this!


Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram of op LinkedIn.

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!


Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen