Je team zelfstandig laten doorwerken als jij er even tussenuit bent? Hoe doe je dat? Zodat het natuurlijk allemaal wel lekker doorloopt en je niet alleen maar puin hoeft te ruimen als je weer terug bent. In deze blog geef ik je 5 tips om dit voor elkaar te krijgen.
Je team zelfstandig laten werken en dat alles gewoon geregeld wordt, wow, dat lijkt je heerlijk! Maar bij de meeste ondernemers gaat het er helaas anders aan toe. Ze kunnen de zaak maar moeilijk loslaten en zijn tijdens hun vakantie gewoon bereikbaar. Want het mag natuurlijk niet mislopen.
Eigenlijk hebben ze het gevoel niet weg te kunnen. Gaan ze toch op vakantie, dan zijn ze elk moment bereikbaar en schakelen maar weinig af. Lastig dus om even afstand te nemen en weer nieuwe energie op te doen. Energie die je als persoon zo goed kan gebruiken, maar die ook weer nodig is voor je bedrijf.
Niet los kunnen laten
Toch denken ze vaak dat ze het niet los kunnen laten. Hebben overtuigingen als ‘ik kan het zelf het beste’, ‘als ik me er niet mee bemoei gaat het niet goed’ en ‘als ik het niet controleer dan gaat het toch niet helemaal goed de deur uit’. Ze controleren vaak nog veel en alle energie moet nog uit henzelf komen om de toko draaiende te houden.
Afstand nemen is gezond
Als inderdaad alles op jouw schouders rust als ondernemer en jij de motor bent, dan lukt het niet om eruit te stappen en afstand te nemen. Toch is dit ook voor jou belangrijk.
Mocht dit ook herkenbaar zijn voor jou, hoe zorg je dan dat je je het wel voor elkaar krijgt?
Dat je het daadwerkelijk aan je team kan overlaten, dat je controle hebt zonder te controleren en dat het dus doordraait als je er even niet bent?
Ik geef je hierbij 5 tips.
1 Begin op tijd
Als je het tot nu toe altijd de touwtjes strak in handen hield, weet dan dat jij niet alleen moet wennen, maar je personeel ook als je het nu anders gaat doen. Laat dat je niet weerhouden. Juist niet. Eens moet je de stap zetten. Zet hem nu. Dit is het signaal. Het is echt tijd en geloof me het kan anders. Dus neem de beslissing nu en bereid jezelf en je team voor op meer zelfstandigheid. Begin dus op tijd met het voorbereiden van je team.
2 Lijn je team op
Lijn je team op om het zelf te kunnen doen. Het alleen maar zeggen dat je verwacht dat ze het zelf moeten doen en gewoon gaan, gaat je niet het gewenste resultaat opleveren. Wat dan wel? Roep je hele team bij elkaar en deel je verwachtingen. Ben (nog eens) duidelijk over de doelen die jullie hebben, over jullie visie (naar welke stip op de horizon werken jullie toe), welke waarden voor jullie als bedrijf het meest belangrijk zijn en wat je dus van je mensen hierin verwacht. Ben duidelijk en transparant. Maak ze verantwoordelijk, geef ze jouw vertrouwen. Geef ze wat ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen werken. Lees ook mijn blog wat ik hierover voor Sprout.nl schreef: 3 dingen die je team nodig heeft van jou om zelfstandig te kunnen werken.
En heb je zo’n bijeenkomst let dan ook op je mindset en intentie. Steek je hem in vanuit angst, ofwel ‘ik wil voorkomen dat het misgaat’? Of steek je hem echt in vanuit vertrouwen en ‘ik ga ervan uit dat het goed komt en ik een sterke crew heb die dit voor elkaar gaat boksen’? Voel je hem? Dat je er anders zult staan als je het vanuit angst of vanuit vertrouwen ingaat? En weet dus ook dat dit anders overkomt. Dus heb voor ogen hoe je het wel wil en steek hem in vanuit het positieve, zodat je dat resultaat ook gaat bereiken.
3 Taken en verantwoordelijkheden duidelijk
Medewerkers hebben dus duidelijke richting nodig en houvast om beslissingen te kunnen nemen en zelfstandig te kunnen opereren, maar ook moeten ieders taken en verantwoordelijkheden helder zijn. Check dus even of dit ook voldoende helder is. Als in een voetbalteam helder is dat de bal in het goal aan de overkant moet, maar niemand weet waar hij moet staan in het veld en wat er van hem of haar op die plek in het veld verwacht wordt, dan wordt het een zooitje en komt die bal niet in dat doel. Iedereen bemoeit zich overal mee en je loopt elkaar in de weg. Het ene na het andere gaat mis. Zo gaat het ook in jouw team als taken en verantwoordelijkheden niet helder zijn per persoon. Dus check het en verhelder waar nodig, zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen.
4 Bij wie moeten ze zijn als ze er echt niet uitkomen?
Mochten ze er nou echt niet uitkomen of kunnen ze wel wat hulp gebruiken, bij wie kunnen ze dan terecht? Heb je een rechterhand in je team? Of een senior? Of iemand die hier echt geschikt voor is? Dus iemand die kan coachen en mentoren, de processen begrijpt en het team mee kan nemen? Vraag diegene de vraagbaak of coachrol over te nemen tijdens jouw afwezigheid. Spreek wel af dat hij of zij niks over moet nemen van het team, maar vooral de zelfstandigheid en het lerend vermogen van het team moet faciliteren.
5 Fouten maken is niet erg als je het ook weer oplost
Laat los dat er nooit fouten gemaakt mogen of gaan worden. Laat ook los dat jij de enige bent die het helemaal precies goed kan. Andere mensen pakken dingen anders aan. Geen probleem. Als het eind resultaat maar aan jullie standaarden voldoet (en jullie klanten blij maakt). Fouten horen er nou eenmaal bij. Belangrijk is alleen wel om ervan te leren. Ben niet bang dat er dingen fout gaan, druk je mensen wel op het hart dat je verwacht dat ze het ook altijd weer oplossen. Hier leren ze het meeste van en het zal daarna niet zo snel weer gebeuren. Zie het als een investering.
En als je dan weer terugkomt, kijk dan eens waar je staat met je team. Mijn tip zou zijn: ga niet terug naar het oude, maar zorg juist dat je team nog zelfstandiger en beter gaat werken. Blijf op afstand. Kijk naar wat je nu stapje voor stapje kan verbeteren. En investeer daar in. En dan ga je volgend jaar helemaal vrij op vakantie!
Succes!
Een mooie ervaring met je team? Deel hem in een reactie. Hartstikke leuk en je inspireert er anderen meer.
Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!