Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil
Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil

Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil

Het moeilijke doen, daar kiezen we liever niet voor. Liever de weg van de minste weerstand. Dan hoef je je niet oncomfortabel te voelen en heb je de stress niet. Het voelt veilig en een stuk prettiger. Maar je ontzegt jezelf er ook een heleboel mee, namelijk groei. In deze blog laat ik je zien waarom het juist waardevol is om door het moeilijke heen te gaan voor jou persoonlijk, maar vooral ook in je leidinggevende rol.

Het moeilijke doen, we doen het gewoon liever niet. Gewoon veilig en zonder spanning doen wat je kent, dat voelt het prettigst. Dus waarom alle spanning en stress opzoeken?

Toch doe je jezelf ermee te kort en ook je omgeving. Je blokkeert namelijk je persoonlijke groei en daarmee wat je kan bereiken, maar ook wat je voor anderen kan betekenen. En geef je op dit moment leiding dan zit het jezelf en je team enorm in de weg als niet groeit in je leiderschap.

Weet je nog…

Weet je nog dat je leerde lopen? Je kan het je van jezelf niet herinneren, maar je ziet het waarschijnlijk geregeld om je heen of bij je eigen kinderen. Je moest iets doen wat je nog nooit gedaan had. Het was zeker in het begin niet makkelijk. Het ging letterlijk met vallen en opstaan. Maar je bent het aan gegaan. Geen haar op je hoofd die dacht na de eerste val, dit doe ik toch maar niet. Je zette door, bleef proberen en daar ging je. Eerst nog wat onstabiel, maar daarna al snel rennend.

Nog lang niet uitgeleerd

En daarna zijn we als mens nog lang niet uitgeleerd. Hierna hebben we nog een hele weg te gaan. En gelukkig maar. Want ook al is groei en nieuwe dingen leren en proberen spannend, het maakt het ook interessant en leuk. Een leven zonder groei? Dat is toch een partijtje saai. Dus ook al hebben we vaak de reactie ‘oef, dat vind ik te eng, dat doe ik maar niet’ en praten we onszelf duizend excuses aan, als je er doorheen gaat, ligt er aan ‘de andere kant’ een hele mooie beloning te wachten… namelijk dat wat je het liefst wil.

Daag jezelf uit

Ik herken het. Jezelf inhouden en dingen omzeilen. Zo zei ik vroeger liever niets in de klas, want stel dat ik iets geks zei. Hield ik wel een spreekbeurt, maar alleen omdat het moest en leerde ik het verhaal gewoon helemaal uit mijn hoofd. Toch kreeg ik op een gegeven moment in de gaten dat ik dingen misschien eng vond, maar als ik ze aan ging, het daarna al minder werd en merkte ik ook dat als ik het dan vaker deed ik er al steeds beter in werd.

Ik zei mijn baan op

Zo zei ik mijn baan op (2 keer gedaan trouwens) omdat ik wist dat ik meer uit mijn werk wilde halen, al wist ik nog niet wat dat moest worden. Ben ik gaan ondernemen, terwijl ik daar geen kaas van had gegeten. Hiervoor moest ik een onzekere periode door en heb ik allemaal dingen moeten doen die ik spannend vond, maar ik ben gewoon begonnen. Ik ben webinars gaan geven. Met die spreekbeurt in het achterhoofd 🙂 niet het meest voor de hand liggend, maar ik ben het gaan doen en nu heb ik goede masterclasses staan die ik geweldig vind om te geven.

Super zichtbaar worden

Ik moest zichtbaar worden op social media met alle gedachten en overtuigingen als: waar moet ik het over hebben dan, wie zit er nou op mij te wachten, wat als ze het niet met me eens zijn? En toch ben ik begonnen. En ik ben video’s gaan maken. Ik op beeld en dan met mijn stem, verschrikkelijk. Ik heb ooit gezegd dat ik het het meest verschrikkelijke vond om te doen en dat ik niet kon begrijpen dat ik het ooit leuk kon vinden. Toch vind ik het nu helemaal prima en draai ik mijn hand er niet meer voor om. En hoe anders kom ik tegenwoordig over in een video, dan die eerste keer die 40 keer over moest?

Ook als leidinggevende bleef ik mezelf uitdagen

En ook in mijn leidinggevende rol bleef ik mezelf altijd uitdagen. Ik vond iemand aanspreken lastig, maar heb geleerd hoe je dit op een goede manier kon doen en bracht dat steeds meer in de praktijk. Ik vond 1 op 1 gesprekken heerlijk om te doen, maar mijn team als geheel meenemen en inspireren dat vond ik lastig en ingewikkeld. Ook dit ben ik steeds meer gaan doen en werd steeds makkelijker en natuurlijker.

Oncomfortabel hoort erbij

Nog steeds haat ik het dat ik altijd eerst de eerste fase van onbekwaam door moet als ik iets nieuws moet doen, want ik ben het liefst gelijk op niveau. Maar zo werkt het gewoon niet. Als je iets nieuws wil leren of een nieuwe situatie creëert, hoort die oncomfortabele fase erbij. En weet dat iedereen dit heeft. Beyoncé stond ook niet gelijk in een stadion van 50.000 man met een kick-ass show.

Mijn boodschap

Ook al voelt het ongemakkelijk, neem de eerste stappen om iets nieuws te leren. Om aan te gaan wat je in eerste instantie niet durft. Om wel te doen wat je weet dat het beste is, ook al voelt het eng en spannend. Maak de keuze en neem de eerste stappen. In je leidinggevende rol zal je moeten groeien. En je mag er in groeien.

Ondernemers zijn meestal geen geboren managers (of liever gezegd leiders). Niemand is gelijk die topleider. Iedereen, hoeveel talent je ook hebt, heeft een weg af te leggen. Leg je eigen weg af en ben niet te streng voor jezelf. Kies voor wat je te doen hebt. Leer wat je te leren hebt. Loop er niet voor weg. Laat je belemmerende overtuigingen je niet klein houden. Je hebt zoveel in je mars. Jij, gewoon jouw authentieke zelf, op jouw manier. En die is goed! Gebruik dus je volledige leiderschapspotentieel. Het enige wat je hoeft te doen:

Ga doen wat je te doen hebt

Oefen (gun jezelf elke keer een stapje beter)

En zo word je vanzelf competenter

en is er ineens veel meer mogelijk.

Dusss…waar wacht je nog op? 😉

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen