Wat je kan leren van luie leidinggevenden
Wat je kan leren van luie leidinggevenden

Wat je kan leren van luie leidinggevenden

Lui leidinggeven? Is dat wel een goed idee? Laatst was ik op een feestje en kwam daar een vriend tegen waarmee ik altijd heerlijk over het ondernemerschap kan praten. Hij heeft zijn eigen bedrijf, maar is daarnaast ook, voor het grootste deel van zijn tijd, manager bij een grote organisatie. We kregen een gesprek waarmee hij me een mooi inzicht gaf.
Namelijk: het heeft helemaal geen zin om veel (goed) te willen doen; het is vooral belangrijk om op het juiste moment het juiste te doen.

purpleleiderschapsontwikkeling.nl/leiderschap-blogEn dit is iets waar mannen gewoon beter in zijn dan vrouwen. Vast niet iedereen, maar ik zie dit zo vaak. Wij vrouwen willen altijd alles goed doen. We vinden dat we die 100 ballen in de lucht moeten houden. Die vriend van mij heeft hier geen last van. Sterker nog, hij was er op aangesproken door een van zijn teamleden. ‘Jij gaat niet veel doen, hè?’, had een medewerker gevraagd. Waarop hij inderdaad ontkennend antwoordde. Want waar hij in gelooft, is in iets wat hij extreem goed kan. Dat is één: de juiste mensen om hem heen verzamelen. Mensen die beter zijn dan hij zelf. En twee: briljante ideeën, die het goed gaan doen, eruit pikken als ze langskomen en alleen die verder uitwerken. Dus op het juiste moment het juiste doen. That’s it! En daarmee, met deze instelling en die dingen extreem goed doen, weet hij elke keer weer resultaat te boeken.

Voor mij is dit moeilijk, of laten we zeggen, het is geen gewoonte. En ik weet dat dit bij veel vrouwen het geval is. Wij zitten juist in de doe-modus. Wij willen actie en verwachten dan juist resultaat. Wij voelen ons verantwoordelijk. Wij gaan niet alleen voor dat ene ding kei-goed. Nee, wij gaan voor alles heel goed. Dat dit veelal onmogelijk is en dat dit het uiterste van ons vraagt, nemen we vaak voor lief. Maar daarmee maken we het onszelf lastig. We hebben het altijd druk en halen ook niet altijd de gewenste resultaten (of met veel moeite).

Die instelling van deze mannen fascineert mij, want het is een andere manier van denken en doen. Maar dit gaat je zo helpen als een leidinggevende rol hebt. Als je bedrijf groeit en je het niet langer alleen kan. Dus wat kunnen wij, ja, jij ook, ondernemende, ambitieuze vrouw met een groeiend team, hier nou van leren?


purpleleiderschapsontwikkeling.nl/ebook/Twijfel je af en toe of je als leidinggevende nou strakker moet sturen of meer vrijheid moet geven? Wil je je meer ‘in control’ voelen? Wil je dat het (samen)werken met je team makkelijker gaat? Download nu gratis dit ebook ‘Creëer het team dat je wilt!’, doe de scan en krijg 15 waardevolle tips! 


Het begint niet bij hoe, maar bij wie

Allereerst stellen wij onszelf vaak de verkeerde vraag. Wij vragen onszelf namelijk ‘hoe’ we iets (of alles wat we op ons bordje krijgen) gaan doen. Helemaal de verkeerde vraag. De mannen die ik hierboven noemden vragen nooit ‘hoe’ ga ik dit doen. Die vragen zich af ‘wie’ gaat het doen. Richard Branson is hier als succesvolle ondernemer ook een ster in. Dus les 1 is: stel jezelf een andere vraag. Niet Hoe ga ik dit doen, maar Wie gaat het doen.

Focus op het wat

En les twee: verder focus je alleen, maar op het WAT. Ook als anderen de werkzaamheden dus gaan doen, laat je het hoe helemaal aan hen over en focus jij alleen maar op het wat. Je focust op Wat jullie doen en Wat jullie willen bereiken. Want ook hier weer: HOE hoort niet op jouw bordje. Hoe laat je bij diegenen die verantwoordelijk zijn. Jij geeft richting. Jij pikt de goede ideeën eruit en zorgt dat daarop gas wordt gegeven. Jij zorgt voor het speelveld. En de rest laat je over aan de spelers.

Ter aanvulling…

En wat ik hierop wil aanvullen is dat jij in jouw rol vooral zorgt dat de spelers zo goed mogelijk in staat zijn om het spel goed te spelen. Dat betekent dat zij individueel de juiste ondersteuning en aanmoediging krijgen. Dat ze individueel gecoacht worden om het beste uit zichzelf te halen.

purpleleiderschapsontwikkeling.nl/leiderschap-blogMaar ook dat je zorgt dat je het beste team neerzet. Dat je allereerst de beste mensen selecteert. Mijn vriend, uit het eerste voorbeeld, zei dat hij altijd mensen kiest die beter zijn dan hijzelf. Hij vond het een goed teken als hij het in sollicitatiegesprekken inhoudelijk niet meer kon volgen. Dan nam hij diegene juist aan. Daarnaast is het belangrijk om een team te vormen en ook het beste uit het team te halen. Investeer hierin en zorg voor veiligheid en vertrouwen.

Dus wil je meer lucht en wel resultaat? Verleg je focus!

Focus op Wie en Wat in plaats van Hoe.

Herken je dit?

Wat kan jij doen om meer lucht te creëren voor jezelf en ondertussen prachtige resultaten te boeken?

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen