Wat als je van je team je tweede familie weet te maken?
Wat als je van je team je tweede familie weet te maken?

Wat als je van je team je tweede familie weet te maken?

Een sterk en goed werkend team is de kern van je bedrijf. Hiermee kan je je ambities waar maken en meer bereiken dan je ooit voor mogelijk hield. Maar wat als het in je team op dit moment voelt als trekken aan een dood paard? Dan is het hoog tijd om te werken aan je ‘tweede familie’. Hoe je dit tot een succes maakt, vertel ik je in deze blog.

Wanneer het in je team voelt als trekken aan een dood paard, dan weet je dat er iets mis zit. Maar het is niet altijd even duidelijk wat dan precies. Dus weet je vaak ook niet waar je moet beginnen om er verandering in te brengen. Maar doe je niks, dan kan je niet de resultaten behalen die je voor ogen hebt en krijg je steeds groter wordende problemen die je veel tijd, geld en energie kosten. Je bent vooral zelf hard aan het werk, probeert mensen te mobiliseren en bent veel gaten aan het dichtlopen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? En dat klopt, dat is het ook niet.

Waarom krijg ik er geen beweging in?

Maar hoe komt het nou dat het voelt alsof er geen beweging in te krijgen is? Jij werkt er zo hard voor. Waarom gaat het dan zo moeizaam? Vaak zie ik in dit soort situaties een aantal dingen terugkomen. Allereerst wordt het team gezien als iets ‘wat er ook nog bijkomt’ en niet zozeer als kern van je bedrijf. Het wordt dus min of meer voor lief genomen en er wordt niet echt in geïnvesteerd. Gevolg hiervan is dat je een groep mensen hebt, maar nog geen team. Iedereen doet zijn ding naast elkaar. En eerder met minimale inzet dan met maximale. Als je dit herkent en je wilt weten hoe je meer een team van je team maakt, lees dan ook even mijn blog Hoe maak ik één team van mijn team?

Blog Wat als je van je team je tweede familie weet te maken?

Ten tweede zie ik vaak dat de leidinggevende zich nog bemoeit met het HOE. Dus hij of zij vertelt bij het delegeren van taken of opdrachten ook hoe iemand iets moet aanpakken. Daarmee gaat hij ongemerkt op de stoel van de medewerker zitten die steeds minder wordt aangespoord om zelf na te denken. Je krijgt daarmee steeds passievere medewerkers in plaats van initiatiefrijke, zelfstandige teamleden.

En ten derde: er wordt niet echt leiderschap gepakt. De ondernemer in kwestie pakt deze rol niet serieus of weet niet hoe. Hierdoor zijn verwachtingen, doelen en richting niet helder voor medewerkers waardoor duidelijkheid ontbreekt, ze maar wat doen en steeds weer vragen komen stellen. Ook worden teamleden te weinig ondersteund, uitgedaagd en gefaciliteerd om steeds beter te worden en te blijven innoveren. Het blijft dus met z’n allen in een vicieuze cirkel ronddraaien die geregeld ook in een negatieve spiraal terecht komt. Ook dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen.

Maak je team je tweede familie

Wat kan je doen om uit deze ‘dode paard situatie’ te komen? Daarvan had ik een tijd geleden een mooi praktijkvoorbeeld met een aantal goede tips die ik hier graag met je wil delen. Ik was namelijk laatst op het event van de IMU waar Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren vertelden over hoe zij kijken naar hun team en hoe ze hier bewust aan werken.

1. Maak van je team je tweede familie

Hoe je tegen je team aankijkt en tegen je eigen rol is de basis voor hoe je team gaat functioneren. Iets om je dus bewust van te zijn. Bij de IMU zien ze hun team als familie, als tweede familie dus. Ze behandelen elkaar ook als zodanig. De hoofdvraag die Tonny en Martijn zich stellen is: Wat voor impact willen we maken? Ze weten als geen ander dat je een product kunt vervangen, maar je team de kern is van je bedrijf. Je moet altijd blijven bouwen aan je familiegevoel. Hier wordt je bedrijf groter van. Je cultuur kan maken dat je groter wordt dan je zelf kan zijn.

Blog Stop met managen, kies voor leiderschap - Purple. leiderschapsontwikkeling

2. Gun je team wat je jezelf ook hebt gegund

Gun je team hetzelfde als jezelf. Wat heeft jou geïnspireerd? Wie of wat heeft jou persoonlijk laten groeien? Waardoor kreeg jij nieuwe inzichten kreeg en ging je nieuwe stappen voorwaarts zetten? Wat waren dus de dingen die voor jou werkte? Gun dit ook je team. Ga met ze naar Tony Robbins, doe een teamsessie met de coach die jij zo waardevol vond, laat ze een training doen die jou erg heeft geholpen, you name it. Deel het en het zal vermenigvuldigen.

3.  Durf los te laten, durf te investeren

Durven loslaten is synoniem voor durven investeren is een uitspraak van Tonny. Dat ben ik met hem eens. En ondernemen is nou eenmaal investeren. Om er ook weer mooie resultaten voor terug te krijgen. Investeer in goede mensen of bedrijven om je heen voor alles wat je zelf niet kan en moet doen. Laat het dan ook los. Laat hen doen wat ze moeten doen. Geef ze het vertrouwen en de verantwoordelijkheid. Zorg dat wat zij moeten doen dat ze dat ook zo goed mogelijk kunnen doen. Zorg dus goed voor je familie en daag ze af en toe ook uit.

En wat heeft het ze opgeleverd tot nu toe?

Hoewel Tonny het lastig vond om ‘zijn kindje’ los te laten, wist hij dat hij dat moest doen, zeker toen hij een burn out voor zijn kiezen kreeg. Door te investeren in zichzelf en wat er van hem nodig was en door zijn team het belangrijkste te maken in zijn bedrijf hebben ze nu een ijzersterk team staan. Ze zijn een, weten wat er van elke persoon verwacht wordt, krijgen ruimte, ontplooien initiatieven, zetten de extra mile als dat nodig is en werken graag een keer in het weekend als ze daarmee een enorme impact kunnen maken. De IMU is van hun. Iedereen hoort volledig bij het team en lief en leed wordt met elkaar gedeeld. Teamleden zijn er graag, voelen dat ze toegevoegde waarde hebben en zijn trots dat ze deel uit maken van de familie. En daardoor zijn ze tot bizarre dingen in staat. Zoals een event met 1800 stoelen binnen 4 dagen ‘uitverkopen’, enorme impact maken in de markt en extra omzet realiseren.

Je team is je belangrijkste ‘asset’ en net als Tonny en Martijn zeggen, het is de kern van je bedrijf. Zorg dus goed voor ze en ben niet bang te investeren. En durf ook naar jezelf en je eigen rol te kijken. Niks ontstaat vanzelf. Ook dat sterke team niet. Jij hebt hierin de belangrijkste rol. Ik gun je een team zoals dat van de IMU. Want daarmee kan je fantastische dingen neerzetten en de impact maken waar je van droomt.

Wat is de eerste stap die jij vandaag kan zetten om meer beweging te krijgen in je team?

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit?
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen