Wat als ik als ondernemer vast zit in mijn bedrijf?
Wat als ik als ondernemer vast zit in mijn bedrijf?

Wat als ik als ondernemer vast zit in mijn bedrijf?

Wat als je als ondernemer het gevoel hebt vast te zitten in je bedrijf? Je kan er eigenlijk niet niet zijn, want dan lopen dingen in het honderd en je komt niet toe aan de dingen die je eigenlijk wil doen. Je bedrijf wat je ooit begonnen bent om vrijheid te hebben voelt nu als een last. Hoe zorg je dat je weer loskomt en wel weer vrij kunt bewegen, terwijl je business gewoon doordraait? Dat lees je in deze blog.

Wat als je vast zit in je bedrijf? Als het voelt het alsof je geen kant op kan en je het meeste van je tijd kwijt bent aan allerlei dingen die je helemaal niet leuk vindt? Dan is het hoog tijd voor verandering. Lees eigenlijk: verbetering. Als het reilen en zeilen van je bedrijf afhankelijk is van jou, dan ontneemt dit je alle vrijheid. Sterker nog, als je hier niks aan doet lekt er zoveel energie weg dat de kans op opbranden met de dag groter wordt. Het is dus niet alleen kwetsbaar voor je bedrijf maar ook voor jezelf.

Blog Wat als ik als ondernemer vast zit in mijn bedrijf?

Opbranden

Regelmatig spreek ik ondernemers die het bijna niet meer zien zitten. Ze hebben hun bedrijf laten groeien, hebben inmiddels een of meerdere teams, bereiken mooie resultaten, maar hun bedrijf is nog steeds volledig afhankelijk van hen. Hierdoor voelen ze zich ingeperkt in hun vrijheid en voelt hun bedrijf en de mensen die er werken inmiddels als last. Het drukt zwaar en dat waar ze eerst energie van kregen, is verworden tot een juk.

Controle houden

Het is meestal terug te voeren op een aantal dingen. Het heeft regelmatig met controle houden te maken. De overtuiging dat anderen het niet beter kunnen, dat alleen hun manier de juiste manier is dus ze hun eigen ‘hoe’ iets moet gebeuren opleggen en dat ze overal vinger aan de pols willen houden, maakt dat er geen tijd en ruimte meer is voor iets anders. Ze hebben zichzelf vastgezet door overal nog bij betrokken te willen zijn.

Niet weten hoe aan te sturen

Daarnaast weten ook veel ondernemers niet hoe ze nou het beste hun personeel aan kunnen sturen als ze eenmaal meerdere mensen hebben aangenomen. Ze verdiepen zich niet in leiderschap en managementvaardigheden, daardoor handelen ze vanuit bepaalde overtuigingen zoals bijvoorbeeld ‘ik ben de baas’ en daardoor lopen dingen niet soepel of krijgen ze problemen met personeel. Ook dit trekt veel energie en geeft stress.

Wijs door ervaring

En ten derde weten sommige ondernemers niet beter en doen ze vanuit de beste bedoelingen wat ze denken dat goed is, maar blijkt het uiteindelijk niet te werken. Door ervaring wordt je natuurlijk ook wijs, maar het duurt veel langer en het kost meestal veel energie, frustratie en geld.

Blog Wat als ik als ondernemer vast zit in mijn bedrijf?

Hoe zorg je dat je los komt?

Als je nou merkt dat je vast zit of dat je bedrijf als een enorme verantwoordelijkheid voelt en afhankelijk is van jou, dan kan je nu 3 stappen zetten om hier los van te komen.

1 Een sterk en passend team

Zorg voor een sterk en passend team. Heb je je team nu samengesteld zoals jij het liefste werkt? Heb je allerlei mensen in dienst, terwijl je eigenlijk graag flexibel bent? Of heb je juist allerlei freelancers, terwijl je betrokkenheid en loyaliteit juist heel belangrijk vindt? En heb je de beste en juiste mensen? Zitten ze op dezelfde golflengte als jij? Passen ze niet alleen qua vaardigheden en kennis maar ook qua persoonlijkheid, waarden en energie? Vullen je medewerkers jou aan of heb je kopieën van jezelf aangenomen?

Zorg dat je team je aanvult en dat je mensen hebt die passen bij jou en jouw bedrijf. Doe hier nooit concessies in. Speel geen paniekvoetbal en zorg dat je altijd al precies weet wie je nodig hebt zodat je niet zomaar handjes aanneemt in je team omdat het ineens zo druk is. En heb je de indruk dat je nu mensen in je team hebt, die niet voldoende passen? Neem dan ook actie en neem op een goede manier afscheid van elkaar. Het neerzetten van je beste team en daarin investeren, levert je vrijheid (en veel minder problemen) op.

2. Laat het aan ze over

Stap 2 is, als je je team op orde hebt, om het werk en de taken ook echt aan je teamleden over te laten. Je hebt niet voor niets de beste mensen om je heen verzameld. Laat los dat jij het belangrijkste bent. Leer hoe je een leider kunt zijn. Je team moet de zaak draaien en jij helpt ze om dat zo goed mogelijk te doen. Laat ze het dus ook doen. Op hun manier. Jij houdt je bezig met de grove lijnen en de strategie, de rest regelt je team. Zorg in ieder geval dat je niet meer met operationeel management bezig bent. Is je team nog niet zelfstandig genoeg, neem dan een operationeel manager in dienst.

Blog Wat als ik als ondernemer vast zit in mijn bedrijf?

3. Verbeter continu

En de derde stap is, blijf continu verbeteren. Blijf zelf elke keer stappen nemen om nog meer los te laten. En neem elke dag stappen met je team om het beter te laten draaien, hen het vooral te laten doen en hen beter te maken om het zo goed mogelijk te kunnen doen. Dit is niet van de een op de andere dag geregeld, maar hou voor ogen wat voor situatie je WEL wil (ipv de situatie waar je nu in zit) en werk hier elke dag, stapje voor stapje, naartoe.

Als je het gevoel hebt dat je vast zit, wacht dan niet te lang met er wat aan te doen. Zorg dat je het ombuigt naar jouw gewenste situatie. Dit is mogelijk. Altijd. Als je niks doet, blijft alles bij het oude. Kom je in actie, ook al heb je een lange weg te gaan. Dan kan je je vrijheid weer terugkrijgen en je bedrijf voor je laten werken. Hoe heerlijk is dat? Don’t settle for less!

 

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen