Waarom je een betere leider wil zijn
Waarom je een betere leider wil zijn

Waarom zou je een sterke leider moeten zijn? Waarom is managen van je personeel en het regelen niet voldoende? Wat maakt het uit? Als het draait, dan draait het. Wat nou leider? Laten we even met beiden voeten op de grond blijven en het niet groter maken dan het is. Of zijn er misschien toch redenen waarom je je er eens in zou moeten verdiepen? In deze blog geef ik 10 redenen waarom je uiteindelijk toch een betere leider wil zijn.

Een betere leider zijn, is dat nou nodig? Het klinkt zo zwaar en groot. Ja, je hebt de boel te managen in je bedrijf en dat doe je zo goed als je kan. Het heeft zijn uitdagingen, maar je houdt de boel draaiende, dus dat is prima toch? En hoe je het noemt, management of leiderschap of welk label dan ook, maakt dat uit? Is er eigenlijk verschil?

In deze blog geef ik je 10 redenen waarom je graag een leider wil zijn in plaats van een manager en laat ik je zien welk verschil je ermee maakt als je hiervoor kiest.

1 Je maakt het jezelf niet onnodig moeilijk

Operationeel managen dat is niet waar je als ondernemer voor gekozen hebt, toch? En de meeste ondernemers worden hier uiteindelijk niet blij van. Dat komt omdat daar je energie niet zit. Je maakt het jezelf dus onnodig moeilijk als je in de managementrol blijft hangen. Step up your game. Nieuwe fase van je bedrijf, nieuwe persoonlijke groei van jou.

Blijf je managen dan los je elke dag problemen op, ben je steeds brandjes aan het blussen en wordt je dagelijks opgeslokt door de waan van de dag. Ga je leiden dan wijs je de weg, geef je richting, bepaal je het speelveld, ondersteun je je medewerkers om beter te worden en laat je je team groeien om steeds sterker en beter te worden. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en zorg dat jij kunt doen wat je energie geeft en dat je team de rest doet.

Blog Waarom je een betere leider wil zijn

2 Alle energie hoeft niet vanuit jou alleen meer te komen

Regel dat niet alle energie vanuit jou moet komen. Veel te veel afhankelijkheid en een zware job.

Blijf je hangen in de managementrol dan merk je dat alle energie vanuit jou moet komen. Altijd. Jij vertelt wat en hoe dingen moeten gebeuren, ze komen bij jou met alle problemen, jij bent steeds aan het oplossen en controleert of dingen wel goed gebeuren. Jij bent de spil en als je er niet bent vallen dingen stil. Niet de bedoeling.

Leid je team en ben duidelijk over jullie visie, missie, waarden en randvoorwaarden, maar laat je het je team doen. Je voedt ze zelfstandig op, waardoor niet alles meer op jou hangt. Jij bent (in eerste instantie) in de lead en faciliteert, maar je team doet het.

3 Je personeel is meer betrokken en productiever

Als leider vertrouw je je personeel. Je geeft ze de verantwoordelijkheid, omdat je erin gelooft dat zij het kunnen. Je hebt ze niet voor niks aangenomen. Dit zijn de mensen waar je alle vertrouwen in hebt en die mogen laten zien wat ze in hun mars hebben. Krijgen medewerkers deze ruimte en zien ze hoe het bij jouw bedrijf werkt, dan zullen ze hem ook pakken. En dit maakt dat mensen hun toegevoegde waarde laten zien, zich van betekenis voelen en hierdoor meer betrokken en stukken productiever zijn.

4 Je trekt de beste mensen aan en houdt ze

Wanneer werken de beste mensen het liefst voor je? Als je ze de ruimte en verantwoordelijkheid geeft om te doen wat ze goed kunnen. Als ze zelf oplossingen mogen bedenken en het vertrouwen krijgen om het daarna te doen. En als ze in interessante, fijne en positieve werksfeer kunnen werken. Geef ze dit door je leiderschap te pakken en niet langer te micromanagen en iedereen op z’n nek te zitten. Dan verlies je de besten. Zorg voor de inspiratie, de houvast en hulp als het nodig is. Geef ze de mogelijkheid om te vliegen en elke dag een beetje beter te worden. Geef ze de omgeving waarin ze zich veilig voelen en hun beste versie kunnen zijn. Dan komen ze niet alleen naar je toe, maar willen ze ook graag blijven.

Blog Waarom je een betere leider wil zijn

5 Je kan aan je bedrijf werken

Zorg dat je AAN je bedrijf kan werken. Blijf je in de operationele managementrol hangen, dan kom je hier nooit aan toe. Simpelweg omdat je elke dag opgeslokt wordt door de waan van de dag. De langere termijn, die juist belangrijk is voor de consistentie, het voorbestaan en de groei van je bedrijf komen altijd later op je lijstje. Kies juist voor wat ertoe doet. Pak je volledige leiderschap. Leid je team en zorg dat zij zelfstandig kunnen werken, zodat jij kunt doen wat jij moet doen. Jouw toegevoegde waarde zit in de lange termijn, in visie en strategie, de grote lijn en inspireren om hier met elkaar voor te gaan.

6 Je kan doen waar je goed in bent

Doe waar je goed in bent. Laat het operationele stuk aan iemand anders over of ga zelfs voor zelfsturing in je team, maar zorg dat jij altijd kunt doen waar jij goed in bent (en blij van wordt). Dan heb je de meeste toegevoegde waarde voor je bedrijf. Een volgende fase van je bedrijf vraagt groei van jou. Omarm de leidersrol volledig. Dit is wat jezelf gaat helpen als je hier bewust voor kiest, maar dit is ook wat je bedrijf nodig heeft. Zorg dus voor tijd en ruimte voor het bepalen van de richting, maar ook voor nieuwe klanten binnenhalen of programma’s creëren of innoveren of you name it waar jouw superpower ook maar ligt.

7 Je kan er ook niet zijn, dat is oké

Kies je om te leiden en je team het vooral te laten doen, dan is het dus helemaal oké als je er niet bent. Ook dan draait de boel door, omdat je team weet wat ze te doen staat. Ze kunnen zelfstandig beslissingen nemen, kunnen blijven verbeteren en zorgen dat jullie klanten hun product of dienst ook goed geleverd krijgen.

Blog Waarom je een betere leider wil zijn

8 Je haalt meer uit je team

Als jij in je managementrol alles regelt en oplost, blijft er nog maar weinig ruimte over voor het oplossend vermogen van je totale team. Nieuwe ideeën of misschien wel betere opties worden niet benut. Geef je team juist de ruimte om dingen zelf op te lossen, bemoei je niet meer met het hoe, maar stel goede vragen en help ze het zelf te doen. Hiermee spreek je alle individuele vermogens aan van je personeel en ook het collectieve denkvermogen. Maak hier gebruik van want je kan zoveel meer bereiken. Je hebt het allemaal al in huis!

9 Je kan harder groeien met je bedrijf

Als je de stap naar leider zet, kan je harder groeien met je bedrijf. Dit heeft allemaal te maken met een aantal factoren die ik hiervoor al noemde: jij bent niet meer alleen de motor en niet alles is meer afhankelijk van jou, je gebruikt de volledige (denk)kracht van je team en je kan AAN je bedrijf werken. Hierdoor heb je meer mogelijkheden en kan je sneller. Er is dus meer mogelijk en waarschijnlijk ook nog eens beter!

Blog Waarom je een betere leider wil zijn

10 Jij maakt het verschil

Hoe je bedrijf het doet of je de beste mensen aantrekt en houdt of je team excelleert of niet, dat begint allemaal bij jou. Jij maakt het verschil. Leiden of managen dat maakt het verschil in het uiteindelijke resultaat. Wil je door met je bedrijf en heb je mooie ambities? Wil jij als ondernemer happy blijven in je eigen bedrijf? En wil je gewoon een geweldig en fijn team? Maak dan een bewuste keuze. Leer hoe je de beste leider kunt zijn. En je kan bereiken wat je wil en ook nog eens een toffe werkgever zijn voor een heleboel mensen. 

 

Weten hoe je de omslag kunt maken naar leider? Schrijf je in voor een van mijn gratis online masterclasses en ik geef je de eerste stappen die je nu kunt zetten. Klik hier voor meer informatie

 

 

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen