Je medewerkers directief benaderen levert zeker resultaat, maar heeft ook nadelige consequenties. Welke consequenties dit zijn en hoe je bereikt wat je diep van binnen eigenlijk liever wil, daarover ga ik het met je hebben in deze blog.
Je medewerkers directief benaderen als leidinggevende is één manier om resultaat te behalen. Vanuit de toon: doe dit, doe dit niet, maak het af, ruim je rommel op, gebeurt er zeker een heleboel. Als je dit maar steeds doet en er bovenop zit.
Je verliest er ook een heleboel mee
Maar al brengt dit je een bepaalt resultaat, je verliest er ook een heleboel mee. Zo verlies je namelijk het eigen initiatief en het verantwoordelijkheidsgevoel, de betrokkenheid, het moraal, de innovatiekracht en uiteindelijk is de productiviteit veel lager dan het kan zijn. En daarnaast vraagt deze manier van leidinggeven dus altijd, dag in dag uit, de volle energie van jou als leider. Enorm vermoeiend en je kan eigenlijk nooit weg.
Het lijkt het makkelijkste en geeft controle
Een directieve leiderschapsstijl lijkt vaak het makkelijkste. Daarnaast geeft het ook het gevoel van controle. Je vertelt gewoon hoe je het hebben wil en iemand moet het zo doen. Dan weet je dat het goed komt. Alleen zijn medewerkers nou eenmaal geen robot. Ook al lijkt directief het meest makkelijke en effectief, het omgekeerde is het geval.
Als je directief kiest, neem je iemands eigen verantwoordelijkheidsgevoel, zijn eigen denkkracht en creativiteit en zijn betrokkenheid weg. Je kunt mensen door directief te zijn, en eventueel te straffen en belonen, laten doen wat jij wil, maar als je weg bent of dit niet meer doet, gebeurt er gelijk niks meer. En als ze een keer een probleem hebben, lossen ze niks zelf op, ze komen altijd bij jou.
Op de korte termijn is dit te doen, maar op de lange termijn zet je jezelf vast als leider in een frustrerende taak (een waarvan je waarschijnlijk totaal niet blij wordt en die je veel energie kost). Ik snap dat je wil dat je team het goede doet en resultaten levert. Ik snap dat je controle wil houden. Maar deze manier is uiteindelijk de meest uitputtende en minst effectieve manier.
Dus wat dan wel?
Dit kan je beter doen
Wat je wil is dat je niet alleen de investering in personele kosten terugverdient, maar dat jullie als team ook jullie visie en ambitie waarmaken. Dat jullie die omzettargets, winstdoelstelling, aantal klanten die je bedient en impact die je wil maken ook ruimschoots halen. En dat je bedrijf ook doordraait zonder jou en zonder dat jij steeds de aanjager en energie moet zijn. Ik weet het, je wil je belangrijk blijven voelen, je wil je plek waarschijnlijk houden en ook de controle, maar op een gegeven moment is het voor jou en je bedrijf beter om dit te doen vanuit de leiders-/ondernemerspositie en niet vanuit die voeten in de klei.
Wat betekent dit?
Alleen door juist je team het werk te laten doen, ga je ook de resultaten bereiken die je wil. Dit betekent dat je niet meer vertelt aan je medewerkers hoe ze iets moeten doen, maar dat je juist hun denkkracht, verantwoordelijkheidsgevoel en proactiviteit stimuleert.
Hoe je kan je zorgen dat je team het gaat doen op een manier die jij wil?
- Neem de juiste en beste mensen aan op een rol/functie
- Geef je team de missie, visie en focus die ze nodig hebben
- Ben duidelijk over je verwachtingen en het speelveld
- Coach en ondersteun ze om beter te worden in hun job. Laat ze hun volledige potentie benutten.
- Ondersteun en faciliteer de groei van jullie als team.
Als je op deze dingen focust en niet langer taken verdeelt en je bemoeit met hoe medewerkers dingen moeten doen, dan voed je je team niet alleen op tot zelfstandig opererend team, maar bevrijd je jezelf ook nog eens van die operationele managementrol.
Je maakt de stap naar leider en ondernemer waarbij je sturing geeft op hoofdlijnen, maar waarbij de uitwerking ligt bij dat geweldige team wat je met zorg hebt samengesteld. Jij blij, je teamleden blij en je bedrijf blij.
Don’t settle for less 😉
Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!