Waarom ben ik eigenlijk steeds brandjes aan het blussen?
Waarom ben ik eigenlijk steeds brandjes aan het blussen?
16 november 2021 

Waarom ben ik eigenlijk steeds brandjes aan het blussen?

Waarom je steeds bezig bent met brandjes blussen in je bedrijf? Tja, goede vraag. En hierop ga ik het antwoord geven in deze blog. En ook hoe je ermee stopt, want dat is zowel voor jou en je bedrijf het beste om te doen, believe me.

Luister je liever? Hier vind je de podcastaflevering.

Ben jij steeds maar brandjes aan het blussen als leidinggevende? Loopt een systeem vast? Ze staan aan je bureau en jij mag het fixen. Is er een ontevreden klant? Jij mag het oplossen. Is er een order veel te laat de deur uit en lijkt niemand het zich aan te trekken? Jij mag het allemaal regelen… Je herkent ze wel, deze brandjes. Je lost het keer op keer weer op, maar je vraagt je ook af wanneer je team dit nou eens zelfstandig gaat oppakken. Hoezo ben jij dag in dag uit met dit soort dingen bezig? Je komt nergens anders meer aan toe.

Waarom ben ik eigenlijk steeds brandjes aan het blussen?

Je komt nergens anders meer aan toe

En dat laatste is een belangrijke om je te realiseren. Jij komt zo inderdaad nergens anders meer aan toe. Of in ieder geval niet aan die zaken die belangrijk zijn voor jouzelf als leider van je bedrijf en voor je team. Het grootste deel van je dag gaat op aan sussen. En heel eerlijk…het voelt ook wel lekker. Je bent nodig. En je regelt het elke keer weer. Weer blije medewerkers en blije klanten. Voelt goed. Maar het knaagt ook.

Wanneer gaan je teamleden het nou eens zelf doen?

Want wanneer houdt dit nou eens op? Gaat je team het ooit zien? Gaan ze het ooit zelf doen? En waarom doen ze dat eigenlijk nog niet?

Het antwoord is simpel.

Jij hebt het zo gecreëerd.

Jij hebt jezelf onmisbaar gemaakt. Jij hebt het tot nu toe altijd opgelost. Dus wat denk je dat er gebeurt? Ze komen steeds bij jou. Jij lost het namelijk wel op. Jij regelt het. En waarschijnlijk wilde je dit ook, want je wil het gewoon weten als er iets misgaat en ook dat het snel is opgelost. Ja, toch?

Dus waarschijnlijk is het onbewust zo gegroeid. Niet zo gek dat dit gebeurt. Maar dit heeft wel een belangrijke consequentie.

Jij blijft de motor en besteed je tijd niet aan de juiste dingen

Als je dit namelijk in stand houdt, blijf jij altijd de motor. Jij kan er niet niet zijn, want dan loopt het letterlijk in de soep. Een grote afhankelijkheid van jou dus.

En daarnaast kost dit veel van je tijd. Tijd die je vooral aan de grote lijnen en aan je team mag besteden. Wat op de lange termijn veel meer oplevert dan die paar brandjes die je hebt aangepakt.

Waarom ben ik eigenlijk steeds brandjes aan het blussen?

Wat kan je nu het beste doen?

Waarschijnlijk streelt het je ego als je weer dingen hebt opgelost, maar merk je ook dat het je frustreert dat je team het niet oppakt en dat het je veel energie kost. Daarnaast wil je graag je tijd besteden aan je belangrijkste taken als leider.

Dus wat kan je nu het beste doen om verandering te brengen inde huidige situatie?

1. Stop met de brandjes blussen. Ga uit de weg en laat het over aan anderen. Zo makkelijk is het ;-).

2. Begeleid je team en zet ze aan om het zelf te regelen. Ofwel voedt je team vanaf nu zelfstandig op. Help ze het zelf op te lossen. Help ze om beter samen te werken. Help ze om processen beter te laten lopen en hiaten op te lossen.

Dus wacht niet tot de brandjes ooit een keer stoppen. Of wacht niet totdat je team het ooit uit zichzelf oppakt. Want dit gebeurt allebei niet.

Jij bent de enige die dit kan veranderen. Door niet alleen te zeggen dat je het anders wil, maar het zelf ook anders te doen.

Ga in je leidersrol staan. Geef je team de verantwoordelijkheid over de operatie en dus over de brandjes. En begeleid ze dit zo goed mogelijk op te lossen.

En zo schep je voor jezelf de tijd en de ruimte om nog meer te doen van je taken als leider en ondernemer. Zo creëer je de tijd voor die lange termijn en tijd voor je mensen. En zo kan jij weer meer doen van wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.Ontdek hoe je juist alles uit je team haalt! Want er is zoveel meer mogelijk dan dat je nu ervaart. Doe niet wat de meeste ondernemers doen door genoegen te nemen met wat is. Laat je inspireren next level te gaan. Schrijf je gratis in voor de Groots ondernemen met een team-challenge (van 22 t/m 26 november).


Wil je regelmatig inspiratie en tips? Connect dan met mij op LinkedIn.

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen