Virtueel werken, waarom werkt het niet?
Virtueel werken, waarom werkt het niet?

Virtueel werken, het leek gewoon de knop om naar digitaal en weer door. Helaas blijkt het vaak niet zo moeiteloos te gaan in de praktijk. Vind jij dat werken op afstand met je team ook niet zo makkelijk? Of werkt het niet goed genoeg? Lees dan even verder. In deze blog vind je de drie meest voorkomende issues en hoe je ze aanpakt.

Luister je liever? Hier vind je de podcastaflevering over virtueel werken met je team.

Virtueel werken met je team, hoe werkt dat voor jou? Waren de afgelopen maanden, waarin het ‘gewoon moest’ in vele sectoren, prima te doen of heb je de nodige uitdagingen gehad in je leidinggevende rol? Ik heb veel verschillende verhalen gehoord. Drie issues wil ik er in deze blog uitlichten. Deze hoorde ik het meeste terug, namelijk:

1. Ik heb te weinig zicht op wat er gebeurt. Doet iedereen wel wat hij/zij moet doen?
2. Ik merk steeds minder verbinding. Hoe hou ik de verbinding tussen mij en mijn medewerkers en als team onderling goed?
3. Sommigen doet dat alleen (of met familie om hun heen) thuiswerken echt geen goed. Er komen zelfs depressieve klachten. Hoe ga ik hiermee om?


Virtueel werken, de standaard

Toen het leidinggeven op afstand begin 2020 ineens een ‘ding’ werd, ben ik hier ook mee aan de slag gegaan. Een mooie videotraining maakt ik om er tegelijkertijd achter te komen dat ik precies deelde wat ik in mijn Bouw je Beste Team-programma al aan ondernemers leer.

Als je je team goed hebt staan, je leiderschap pakt en je team zelfstandig 'opvoedt', dan is ook dat leidinggeven op afstand geen probleem. Dan weet jij waar jij op moet focussen in je leidinggevende rol en weet je hoe je team het beste laat werken, zodat jullie het meeste kunnen bereiken met tegelijkertijd het meeste plezier en voldoening.

Waarom het werken op afstand niet werkt

Maar wat ik zie bij teams waar het virtueel werken niet werkt, is dat er te weinig leiderschap wordt gepakt (de leidinggevende blijft hangen in het (micro)managen) en het team totaal afhankelijk is van diezelfde leidinggevende. En dan werkt het inderdaad niet lekker als je ineens op afstand met elkaar mag werken.

Dus alvast even overall: virtueel werken met je team vraagt leiderschap van jou!

Pak die regie en pak je leiderschap en je ziet dat je team ervan groeit. Doe je het niet en blijf je hangen in controleren, dan zal het worstelen blijven. Wil je het graag zelf makkelijker krijgen wat betreft dat aansturen op afstand en lijkt het je heerlijk om ook op afstand met je team fijn te werken? Dan geef ik je hiervoor graag meer handvatten. Sluit een keer aan bij een gratis masterclass en je ontdekt hoe je dit kunt bereiken.


De drie meest voorkomende issues

Hier zal ik in ieder geval nu de drie belangrijkste issues voor je tackelen, zodat je die nu gelijk kunt aanpakken, mocht je er op dit moment een herkennen.

1. Te weinig zicht op wat er gebeurt

Het voelt out of control! Je ziet niet wat iedereen doet elke dag. Zijn ze wel met het juiste bezig? Doen ze überhaupt wat? Als je gewend bent om er normaal op kantoor bovenop te zitten, dan is dat werken op afstand 180 graden anders. Wat je kan doen? Om het simpel te houden wil ik je twee dingen meegeven: geef vertrouwen en ga monitoren op output.

Durf de teugels te laten vieren en delegeer verantwoordelijkheden. Geef het vertrouwen aan je medewerkers. En hou in de gaten of jullie op koers liggen door de output te monitoren. Spreek met je medewerkers resultaten af (met een deadline) en monitor die. Laat het hoe over aan je medewerkers en bespreek dus alleen of resultaten al dan niet behaald zijn. Wordt het niet gehaald? Dan stuur je bij op de input kant ofwel: wat heeft je medewerker nodig om het resultaat wel te halen? Help je medewerker daar bij (en neem niks over).

2. Verbinding met je medewerkers en als team onderling

Je kan er nog zoveel Teams- en Zoom-sessies tegenaan gooien, maar dat gaat het verschil niet maken. Als je elkaar informeel niet ziet, betekent dat je extra aandacht mag besteden aan de verbinding onderling. Dit zal je nu moeten organiseren.

Waarschijnlijk spreek je elkaar wel regelmatig, maar gaat het altijd over de inhoud van het werk. Maar wat je team nodig heeft, is aandacht voor de relatie. Bespreek dus 1 op 1 en/of in teamverband hoe het met je teamleden gaat. Wat gaat goed? Wat gaat minder? Wat heeft iemand nodig? Wat kunnen jullie verbeteren? En wat kunnen jullie aan creatieve oplossingen bedenken om op de relatie de band te versterken?

3. Voor sommigen is dat (alleen) thuiswerken echt niet goed

Sommige teamleden zie je thuis wegkwijnen. De motivatie wordt steeds lager, het energieniveau daalt tot het vriespunt en de levenslust zie je uit ogen verdwijnen. Sommige mensen doet dat alleen maar thuis tussen die vier muren geen goed. Ze missen de interactie, levendigheid, verhalen, actie en grappen en grollen. Ze missen alles wat het werken bij jullie bedrijf nou net zo leuk maakt. Hou deze mensen nauw in de gaten. Zorg voor extra aandacht en kijk wat er wel mogelijk is. Laat hen anders wel af en toe al naar kantoor komen, ga zelf vaker langs voor een kop koffie op gepaste afstand, zorg dat je op een ander manier invulling geeft aan wat werken bij jullie bijzonder maakt. Dit hoef je niet zelf allemaal te verzinnen. Dit kan je ook juist aan je team vragen.

Weet dat dit ook belangrijk is om je verloop in toom te houden. Inhoudelijk kunnen medewerkers hun werk ook ergens anders doen. Maar ze werken waarschijnlijk niet voor niks bij jou, bij jouw bedrijf. Zorg dat medewerkers de whole-package-deal blijven voelen, zodat je ze aan boord houdt.


Ook al voelt het niet als vanouds, ook het werken op afstand kan prima werken voor jou en je team, mits je een aantal dingen goed regelt en je leiderschap pakt. Weet dat jouw gewenste situatie niet ver weg is. Het vraagt alleen een aantal dingen anders doen dan dat je tot nu toe hebt gedaan.

Veel succes!

En mocht je nog tegen andere issues aanlopen, laat het even weten in een reactie hieronder.


Klaar met frustraties rondom je team? Kost je personeel je op dit moment teveel energie en weet je niet wat je hieraan kan veranderen?  Download mijn gratis ebook ‘Van stress naar succes’ hier. Doe de scan, krijg het inzicht aan welke knoppen je kan draaien en implementeer de tips.



Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen