Van zelf doen naar leiden, 3 tips
Van zelf doen naar leiden, 3 tips

Als je bedrijf en je team groeit, dan is het dus niet de bedoeling dat je alles nog zelf blijft doen. Delegeren is het devies en leiden in plaats van taken verdelen. Tja, da’s een goeie. Maar wat als je dit nog nooit gedaan hebt en dit best wel oncomfortabel voelt? Geen nood. Ik geef je hier 3 praktische tips waardoor ‘zelf doen’ verleden tijd wordt en je de leider in jezelf kunt verwelkomen.

Als ondernemer ben je gewend om in het begin alles alleen te doen. Van mail en social media tot verkoopgesprekken en het uitvoeren van de klus. Het hoort er allemaal bij. Maar loopt het goed dan is het eigenlijk zaak zo snel mogelijk dingen uit te besteden.

Het is nog niet zo makkelijk

Alleen kom ik zo vaak ondernemers tegen die dit nog helemaal niet makkelijk vinden. Ook al groeit hun team al wel, toch blijft delegeren lastig.Purple blog wat het je kost als het niet goed loopt in je team‘Ik kan het zelf het beste’ of ‘Ik kan het zelf het snelste’, hoor ik regelmatig. Terwijl het de vraag is of dit ook echt zo is. Maar feit blijft natuurlijk dat als je altijd gewend was om iets op een bepaalde manier te doen, dat het lastig is om deze gewoontes af te leren en iets nieuws (en vaak onbekends) te gaan doen. Alleen hoort het wel bij de volgende fase van je bedrijf. Er wordt nu van je verwacht dat je gaat leiden.

En leiden betekent dat je juist de beste mensen om je heen verzamelt, een krachtig team vormt en dat je delegeert als de beste. Jij zet de lijnen uit, bent duidelijk over de stip op de horizon en zorgt vooral dat anderen hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Maar als jij eerst alles zelf deed, is dit nogal een verandering van rol. En de een pakt die beter dan de ander. De een vindt dit ook makkelijker dan de ander. Gelukkig kun je het altijd leren.

Leer het

Als je iets niet kunt, ga dan op zoek naar kennis, ga doen en reflecteer elke dag. Zoek mensen om je heen die verder zijn dan jij. Spar en kijk de kunst af. Zorg in ieder geval dat je goed wordt in wat je doet. Daar doe je niet alleen jezelf een plezier mee, maar ook je team en uiteindelijk je bedrijf.

Vind jij het nou ook lastig om het zelf doen te vergeten en meer te gaan leiden? Ik geef je hierbij 3 handige tips die mij altijd erg helpen. Want geloof me, dat ‘zelf doen’ zit er bij mij ook ingebakken.

Blog van zelf doen naar leider Purple. leiderschapsontwikkelingTip 1 Schrijf voor jezelf op wat jij het liefste doet en doe dat!

Dit is voor mijn zo’n eye-opener geweest. Als je nu nog een heleboel verschillende dingen doet, schrijf dan voor jezelf op wat je het allerliefste doet en het beste in bent. Want als je juist hier je tijd aan besteedt, ben je het meest waardevol voor je bedrijf maar waarschijnlijk ook het meest happy. Zorg dat je op je lijstje 2 dingen hebt staan die jij vooral wilt doen. En al het andere wat je dus doet? Dat doe je niet meer, laat je een systeem doen of laat je iemand anders doen.

Tip 2 Creëer een krachtig team

Als je dingen niet meer zelf gaat doen, wil je er wel volledig op kunnen vertrouwen dat het goed gebeurt. Want dan is delegeren een stuk makkelijker, toch? Vond en vind ik altijd wel. Zorg dus dat je echt een team bouwt van de allerbeste mensen. Schroom niet om hoge eisen te stellen. Zorg voor mensen die qua skills, maar nog belangrijker, qua houding en persoonlijkheid 100% bij je bedrijf en je ambitie passen. En als je deze mensen om je heen hebt verzameld, zorg dan ook dat je echt bouwt aan je team. Een aantal mensen bij elkaar vormt nog geen team. Hier zul je aan moeten werken. Heb je goede mensen dan gaat dit al een stuk makkelijker. Maar het vraagt ook wat van jou. Ben duidelijk, ben open over je verwachtingen, ben sowieso open, ben toegankelijk en geef vertrouwen en ruimte. Dit zijn voor mij altijd key-aspecten geweest om een krachtig team neer te zetten.

Tip 3 Denk als een leiderPurple. leiderschapsontwikkeling blog van zelf doen naar leiden

Als leider is het belangrijk dat je duidelijk richting geeft én dat je anderen zo weet te inspireren en ondersteunen dat zij het beste uit zichzelfhalen. Leer jezelf aan om zo te denken. Het is wennen, maar begin er gewoon mee. Merk je dat je soms niet weet hoe je het dan het beste aan kunt pakken, zorg dan dat je je hier in ontwikkelt. Wat je in ieder geval elke dag kunt doen waardoor je snel leert, is reflecteren. Vraag jezelf wat ging er goed, wat kon er beter, wat kan ik de volgende keer anders doen waardoor ik meer effect bereik?

Breng deze 3 tips in de praktijk en je hebt alweer stappen genomen. Onderschat jezelf niet. Ook in jou zit een sterke leider! Go for it!

 

 

 

Lijkt het je heerlijk als leidinggeven je makkelijker afgaat en je je meer in control voelt? Wil je er vanaf dat het af en toe zo stroef loopt in je team? Download nu gratis dit ebook ‘Creëer het team dat je wilt!’, doe de scan en krijg 15 waardevolle tips die je gelijk in de parktijk kunt brengen.

purpleleiderschapsontwikkeling.nl/ebook/

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen