Talent, wat fijn als anderen daar ook van kunnen genieten
Talent, wat fijn als anderen daar ook van kunnen genieten
11 oktober 2017 

Talent, wat fijn als anderen daar ook van kunnen genieten

Gisteren erg gelachen met mijn dochter. Ze lag al in bed en was nog aan het lezen. Ik zat naast haar. Ze kwam even niet uit het woordje ‘Tjonge’ en op een of andere manier deed dit mij denken aan Toon Hermans. ‘Tjonge, jonge, jonge….’ , weet je nog? En natuurlijk aan ‘Wat ruist daar door het struikgewas….’. Ik kon het niet laten en zat hem een beetje gekscherend na te doen. Mijn dochter lag helemaal in een deuk. Wat heeeerlijk! Om daarna te vragen: wie is Toon Hermans?

‘Tja, een meneer met een enorm talent, die inmiddels, jammer genoeg, al is overleden. Maar we kunnen morgen wel wat op Youtube van hem kijken?’. Al kon ik daar zelf niet meer op wachten. Ik heb net Youtube er al even bij gepakt en ouderwets genoten van Toon. Voor mij jeugdsentiment, wat me sowieso al doet glimlachen, maar ook viel me weer op wat een talent die man had. En dat hij daar ook nog eens zoveel mensen van kon laten genieten. Wow!

Kan iedereen bij jou zijn ‘Toon’ inzetten?

Geweldig toch dat je in je werk totaal je talent kwijt kunt. Hoe is dat eigenlijk bij jou en je team? Worden de talenten van jouw mensen volledig benut in jouw team? Worden je mensen gestimuleerd om hun talenten steeds verder te ontwikkelen? Mogen jullie er aan alle kanten van genieten?

Helaas laten we talenten van mensen vaak onbenut. Talent wat juist ook in het werk heel waardevol kan zijn. Maar ja, dat past nou eenmaal niet in die functieomschrijving. Met rollen werken biedt een uitkomst, want dan kan iemand verschillende rollen vervullen en zo verschillende talenten inzetten. Maar vaak hebben we het niet eens echt over iemands talenten, wat iemand drijft en zijn ambitie. Het is maar weinig onderwerp van gesprek. Terwijl het eigenlijk een basis is en in ieder geval al bij de selectie van nieuwe mensen ‘gewoon’ onderwerp van gesprek zou moeten zijn. Net als daarna op de werkvloer en in 1 op 1 gesprekken.


www.purpleleiderschapsontwikkeling.nl/ebook/Twijfel je af en toe of je als leidinggevende nou strakker moet sturen of meer vrijheid moet geven? Wil je graag een ‘dreamteam’ maar vraag je je af hoe je dat bereikt? Download nu gratis dit ebook ‘Creëer het team dat je wilt!’, doe de scan en krijg 15 waardevolle tips!  


Het mes snijdt aan twee kanten

Want medewerkers die echt hun talenten kunnen inzetten zijn blijer en gemotiveerder. Ze vinden hun werk leuker en leveren ook nog eens mooie resultaten. En daarvan kan iedereen weer genieten. Jij met jouw bedrijf, jullie team en natuurlijk jullie klanten. Dus het mes snijdt aan twee kanten.

Hoe kan je talenten meer benutten?

Denk je nu: ‘Eigenlijk kunnen we talenten nog meer benutten in ons team’. Dan kun je bijvoorbeeld het volgende doen.

1. Ken ieders talent(en)

Het is fijn als iedereen zijn eigen talenten, drijfveren en ambities op een rijtje heeft en dat jij ze als leidinggevende ook kent. De een weet dit beter dan de ander. Nog niet zo duidelijk? Vraag mensen er tijd voor te nemen en/of er hulp bij te vragen om dit wel helder te krijgen.

2. Zorg dat het onderwerp van gesprek is

Maak het onderwerp van gesprek. Zorg dat het eigenlijk een heel normaal gespreksonderwerp is wat regelmatig terugkomt. Als het nu nog niet normaal is om het over je talenten en ambities te hebben dan zal iedereen daar even aan moeten wennen. Geef als leidinggevende het voorbeeld en ondersteun het proces.

3. Bedenk een manier hoe jullie talenten beter kunnen inzetten in jullie team

Bij de één is dit wellicht heel logisch en kan hij of zij alles in zijn functie kwijt. Maar voor anderen geldt misschien dat ze meerdere talenten hebben die ze ook op andere plekken kunnen benutten. Hoe kun je daar ook op inspelen? Als je namelijk elkaars talenten, drijfveren en ambities kent, is dit al een stuk makkelijker. Hoe kun je dus creatief zijn met het inzetten ervan? Dit ligt natuurlijk ook aan jullie business en doelen. Ga er eens met elkaar voor zitten. Ik weet zeker dat er mooie ideeën ontstaan en jullie kansen zien.

 

En PS: voor iedereen die even ouderwets wil genieten en lachen…Nog één keertje Toon. Enjoy!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen