Stop met je aanpassen
Stop met je aanpassen

In hoeverre pas jij je aan als CEO? Omdat je denkt dat iets hoort bij je rol, in je bedrijf? Of omdat anderen het nou eenmaal op die manier doen? Of omdat je er van overtuigd bent dat het alleen zo kan? Ik ken genoeg ondernemers die concessies doen aan hoe ze zelf het liefste werken, omdat ze denken dat dat noodzakelijk is voor hun team en de groei van hun bedrijf. Niets is minder waar. Dat laat ik je zien in deze blog.

Wil je liever luisteren? Hier kan je de podcastaflevering vinden.

Blog Stop met je aanpassen

Hoe vaak ik niet CEO’s spreek die zich in allerlei bochten wringen om het in hun team te laten werken. 

  • Ze denken dat ze nou eenmaal moeten vergaderen, omdat het zo hoort (maar ze hebben er een hekel aan). 
  • Ze denken dat ze altijd als eerste binnen moeten zijn en als laatste moeten weggaan, want anders zal hun team ook niet hard werken (terwijl dit totaal hun eigen ritme niet is). 
  • Ze denken dat ze op vakantie altijd bereikbaar moeten zijn, want anders loopt het totaal in het honderd op de zaak (terwijl ze echt even moeten afschakelen om weer energie op te doen). 
  • Ze laten hun grenzen overschrijden omdat ze denken:'dan willen teamleden juist bij me blijven werken als ik ze alle ruimte geef’ (terwijl ze zich ondertussen opvreten over het gedrag wat iemand laat zien).

Maar moet het op bovenstaande manieren? Nee!

Ik ken genoeg ondernemers die het op hun eigen manier doen en daar enorm succesvol mee zijn.

Door je teveel aan te passen als CEO, lever je teveel van jezelf in. 

Dit werkt niet bevorderend, maar juist vertragend in je bedrijf en is een enorm energielek.

Neem jezelf serieus

Het is logisch dat je het, vanuit goede bedoelingen, op een bepaalde manier aanpakt. Maar een van de dingen die ik inmiddels heb geleerd: door jezelf niet serieus te nemen en je niet te houden aan wat jij belangrijk vindt en hoe jij het liefste werkt, gaat het altijd knellen en mis. Dit zie ik ook bij mijn klanten. Als ze teveel concessies doen vanuit de gedachte 'ja maar als ik dit even doe dan gaat het juist voor me werken’ dan verliezen ze zichzelf. En als je zelf geen energie, inspiratie en plezier hebt om te geven, hoe denk je dat het dan gaat met je team?

Pak leiderschap en leef het

Jij bent de leider, of je nu wil of niet. Dit betekent dat je leiderschap moet pakken. Ook op dit vlak. Dit doe je door duidelijk te zijn in wat JIJ belangrijk vindt. En niet alleen door het te zeggen maar het ook te DOEN. 

Aanpassen is not the way to go

Natuurlijk zijn er wetmatigheden om het in je team te laten werken. Maar je als ondernemer, als eindbaas, steeds maar aanpassen aan dat wat anderen doen of wat je denkt dat hoort is not the way to go. En dit weet je als je hier op dit moment in zit en dit doet. Want dit is wat maakt dat jouw energielevel steeds verder daalt. Dit is wat maakt dat jij er steeds minder plezier aan beleeft. Dit is wat je stress geeft.

Blog Stop met je aanpassen

Mocht je dit herkennen

Mocht je dit herkennen dan gaan we even een stapje terug. Want wat je kan doen om dit te doorbreken is dit. Beantwoord voor jezelf de vraag: 

Waar pas ik me op dit moment allemaal aan?

Ben ik aan het vergaderen omdat ik denk dat we alleen zo kunnen afstemmen?

Begin ik altijd al om 8.00u met afspraken, terwijl ik liever rustig op start en pas vanaf 10.00u mijn eerste afspraak zou willen hebben?

Ben ik er altijd, terwijl ik af en toe even een adempauze nodig heb om te kunnen overzien en dingen voor mezelf te kunnen doen?

Wat werkt het beste voor jou?

Daar eerst eerlijk over zijn tegen jezelf. Dan doorbreek je je huidige situatie.

Er is altijd een andere weg

En dan is er altijd een alternatieve oplossing te vinden. Altijd. En weet je, die hoef je niet eens zelf te bedenken. Want als je je team meeneemt in jouw proces en keuzes, dan kan je ze ook vragen wat voor hun het beste zou werken. En dan komen de oplossingen. Want je hebt nou eenmaal creativiteit, denkkracht en oplossend vermogen in je team.

Wees jezelf en duidelijk

Wees jezelf en wees duidelijk over je verwachtingen richting en van je team. Zo weten ze duidelijk wat zij moeten doen, wat je belangrijk vindt en ook wat ze van jou kunnen verwachten. Dit is zo’n verademing voor jezelf en je teamleden. Zij weten namelijk ook beter wat ze aan je hebben.

Blog Stop met je aanpassen -Purple Leiderschapsontwikkeling

En hoe dichter je bij jezelf blijft en bij jouw manier van werken, hoe meer mensen je ook aantrekt die hier goed op gaan en ook graag zo werken. En die wil jij nou net om je heen.

Ook hier weer: hoe duidelijker je bent naar jezelf en daarna naar je team, hoe beter het werkt.

En dit is allesbehalve egoïstisch. Als jij namelijk lekker in je vel zit, kan jij je team geven wat het nodig heeft en zullen jullie tot grootse dingen in staat zijn.

Als jij alles opgeeft wat je belangrijk vindt, krijg je dit nooit voor elkaar.

Dus…

Waar doe jij op dit moment nog concessies?

En welke keuze(s) mag je nu maken?

Dan weet je wat je nu te doen hebt…. Waar wacht je nog op?Dagelijks tips om moeitelozer te werken met je team? Luister mijn podcast, de Love The Way You Lead-podcast hier.

Volg je me al op Instagram of LinkedIn

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit?
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen