Niet happy met hoe het gaat in je team? Stel jezelf deze vraag.
Niet happy met hoe het gaat in je team? Stel jezelf deze vraag.
16 februari 2021 

Niet happy met hoe het gaat in je team? Stel jezelf deze vraag.

Ben je op dit moment niet happy met hoe het gaat in je team? Vind je dat het stroperig gaat? Gebeuren er dingen die je liever niet ziet? Voel je je regelmatig gefrustreerd? Maar weet je niet precies waar het hem nou in zit en heb je dus ook geen idee wat je er aan kan doen? In deze blog geef ik je de vraag die je helpt het juiste inzicht te krijgen. Zodat je daar ook actie op kunt ondernemen.

Als je op dit moment niet happy bent met hoe het eraan toegaat in je team dan kan dat je aardig frustreren. Het voelt niet goed, maar eigenlijk weet je niet precies wat je eraan moet doen. In ieder geval ben jezelf hard aan het werk. Het put je uit. En heel eerlijk vind je je bedrijf op dit moment een stuk minder leuk.

Kijk en luister je liever? Watch this:

Waarom?

Je vraagt je geregeld af waarom het zo gaat. Je ziet andere ondernemers waarbij het lekker loopt in het team, er mooie stappen worden gezet met het bedrijf en waar ze ondertussen veel lol hebben met elkaar. Waarom voelt bij jou dan alles lastig, moeilijk, zwaar en is een lach en het plezier soms ver te zoeken?

Het heeft te maken met…

Dit heeft alles te maken met… jou. Niet om nu vervelend te doen, want je werkt hard en doet de dingen die je doet met goede bedoelingen. En toch werkt het niet zoals je voor ogen hebt. Het heeft er namelijk alles mee te maken dat jij op dit moment bepaalde dingen toestaat. Dingen die je bedrijf en je team niet dienen, geef je op dit moment alle ruimte. En dan krijg je allerlei effecten die je liever niet hebt.

Geen grenzen

Om hier een voorbeeld van te geven, en misschien herken je het wel, een klant van mij vertelde dat het heel moeizaam ging in zijn team. Hij had er een iemand bij zitten die altijd negatief was. Was er een vergadering dan was er, wat het onderwerp ook was, altijd een ‘ja, maar…’. Ook werd er door die medewerker veel geroddeld en was sfeer soms om te snijden. Mijn klant’s reactie was om het steeds te lijmen. Kwamen er ander teamleden klagen dan luisterde hij en suste hij, maar er veranderde niks. Af en toe had hij een gesprek met de medewerker maar ook dat hielp niet. En in de teamvergadering werd iedereen steeds passiever en negatiever omdat die ene medewerker altijd de boventoon voerde. Dit had alles te maken met wat mijn klant toestond. De grenzen waren niet duidelijk, er was niet duidelijk dat dit onacceptabel gedrag was en de verwachtingen vanuit hem waren niet helder. Maar dit zag hij eerst niet. Toen hij grenzen ging stellen, de medewerker in kwestie liet merken dat dit onacceptabel was en de medewerker voelde dat zij verantwoordelijkheid moest pakken, toen veranderde er een heleboel.

De vraag gaat jou nu helpen

Werkt het voor jou op dit moment niet en ben je vooral zelf hard aan het werk? Stel jezelf dan nu de volgende vraag:

Wat tolereer ik op dit moment wat mij (en mijn bedrijf) niet dient?

Pak er pen en papier bij en ga schrijven. Schrijf alles op wat in je opkomt. Het kan dus zijn negativiteit van een medewerker, het kan zijn te laat komen, het kan zijn resultaten niet halen daar kom je mee weg, laksheid van jezelf om aan te spreken op gedrag enzovoorts.

En heb je dit allemaal opgeschreven, kijk dan naar welke actie(s) je kan ondernemen om dit op te lossen.

Heb je zelf wat te leren?

Heb je met iemand het gesprek aan te gaan wat je lang hebt laten lopen? (lees ook deze blog)

Heb je afscheid te nemen van iets of iemand? (lees ook deze blog)

En heb je je inzicht en je acties, dan is het nog een kwestie van doen. Aan inzicht alleen heb je niks. Het gaat pas wat opleveren als je er ook actie(s) aan verbindt.

Maar dan zal ook alles voor jezelf veranderen.

Dan zal alles voor je team en je bedrijf veranderen.

Ik wens je veel succes! En vraag gerust om hulp als je dat nodig hebt.


Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op LinkedIn of Instagram!


 Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! 
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Purple Leiderschapsontwikkeling ebook Van stress naar succes

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen