Leidinggeven: hoe ontkom je aan die waan van de dag?
Leidinggeven: hoe ontkom je aan die waan van de dag?

Leidinggeven: hoe ontkom je aan die waan van de dag?

Met 9 praktische tips

Leidinggeven, het is een mooi vak toch? Helaas is een veelgehoorde ‘klacht’ van leidinggevenden dat ze zo geleefd worden door de waan van de dag. Dat ze altijd zo druk zijn, van overleg naar overleg racen, crisissen in de kiem smoren en dan ’s avonds nog die overvolle mailbox enigszins proberen te fatsoeneren. Ook herkenbaar voor jou? Maar zeg nou zelf, hiervoor ben jij toch geen leidinggevende geworden? Dit was toch niet je ultieme droom toen jij aan deze job begon? Juist! Hoog tijd om verandering aan te brengen in deze situatie als je je hierin bevindt.

Hoe dan, hoor ik je nu denken, want ik heb echt al van alles geprobeerd. Ik plan me suf, zeg al vaker nee en probeer toch echt te focussen. Het goede nieuws: het is al winst dat je je hier bewust van bent en er wat aan probeert te veranderen. Alleen is het vaak een uitdaging om het vol te houden en echt anders te (blijven) doen. Heb je nog niet echt geprobeerd er wat aan te doen en wil je dit wel? In beiden gevallen hierbij 9 praktische tips die je direct helpen.

1. Bedenk hoe je het WEL wilt

Meestal als we in een situatie zitten die we niet prettig vinden of die onsleidinggeven richt je op wat je wel wilt frustreert, gaan we klagen, zeuren en roepen wat we niet meer willen. We richten ons dus op dat wat we juist liever NIET doen. We willen niet meer meer zoveel vergaderen, we willen niet zoveel brandjes hoeven blussen enz. Maar door hier steeds op te focussen, blijf je juist ‘hangen’ in de situatie die je eigenlijk niet meer wilt. Zorg dus dat je richt op wat je wél wilt. Dat vinden we vaak lastig. We vinden het altijd makkelijker te benoemen wat we niet willen en vinden het een stuk moeilijker om aan te geven wat we wel willen. Om jou hierbij te helpen, drie vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden:

  • Wat is het aller belangrijkste wat je te doen hebt?
  • Hoe wil je het liefst werken? Hoe wil je dat je dag en week er idealiter uitziet? Wat zijn de 3 belangrijkste zaken waar je je op richt? Wat doe je vooral wel en wie zie je het meest?

2. Wat betekent dit voor je doelen?

Als je bovenstaand voor jezelf heel helder hebt (heb je het al helemaal gevisualiseerd? ;-)) dan bepaal je wat 3 belangrijkste doelen zijn die je dit jaar of de komende 12 maanden wilt bereiken. Maak je focus-top-3.

3. Plak je top 3 ergens waar je hem steeds tegenkomt

Heb je duidelijk hoe je liefste wél wilt werken en heb je drie belangrijkste doelen bepaald dan zorg je dat je deze de hele tijd voor ogen kunt houden. Het moet top of mind blijven. Bij elke keuze die je maakt, beslissing die je neemt of vraag die er aan je gesteld wordt, vraag je je elke keer af: gaat dit bijdragen aan de manier waarop ik wil werken en aan mijn doelen? Zo nee, dan zeg je nee of je stelt voor dat iemand anders het doet. Houdt de focus op wat je wilt bereiken.

4. Waar ga je mee stoppen?

leidinggeven waar mee stoppenEr zullen ook dingen zijn waar je gewoon mee moet stoppen. Dit zijn de dingen die je tot nu toe altijd gedaan hebt, maar die niks of weinig bijdragen aan je 3 belangrijkste doelen en eigenlijk ‘tijdsinvulling’ zijn. Het is tijd om deze tijdopslurpers vaarwel te zeggen. Kijk dus of je ze helemaal niet meer hoeft te doen en stop er dan mee of dat iemand anders het kan doen en delegeer/draag het over.

5. Niet hoe, maar wie?

En dat brengt me gelijk bij het volgende: niet hoe, maar wie? Vraag je niet steeds af als er iets nieuws op je pad komt HOE je dit gaat doen, maar vraag jezelf af WIE het gaat doen. Zo kan je toch kansen benutten die gaan bijdragen aan jouw doelen en wat je wilt bereiken zonder dat jij er jouw specifieke tijd in hoeft te stoppen en zo jouw hele planning weer overloopt.

6. De ja/nee mail

Een van de grootste bottlenecks en tijdvreters bij leidinggevenden is die mailbox. Heb jij een overstromende mailbox of elke dag tientallen vragen van medewerkers? Gebruik dan de techniek van de ja/nee-mail. Dit gaat je heel veel tijd opleveren die je aan je eigen doelen kan besteden. Weten hoe het precies werkt? Kijk deze video waarin ik het helemaal aan je uitleg.

7. Weg met afleiding

Door alle afleiding om ons heen van drukte, vragen die gesteld worden (‘heb je even 1 minuutje?’ wat nooit 1 minuutje is), internet en onze telefoon raakt er een heleboel tijd verloren en krijgen we nog meer het gevoel te worden geleefd. We zijn steeds afgeleid en kunnen daardoor moeilijk focussen op wat we ons voorgenomen hadden om te doen. En het is ook nog eens vermoeiend. Wil je minder geleefd worden? Zet internet uit (en maar 2 keer per dag aan) en bekijk die telefoon alleen aan het begin en einde van de dag. En vindt een creatieve oplossing voor het ‘one minute-manager’-probleem, bijvoorbeeld door vragen te kanaliseren of vragen terug te stellen ipv oplossingen aan te reiken.

8. Zeg gewoon nee

Zeg vaker nee en dit zonder steeds van alles uit te leggen. Houdt je doelen voor ogen, neem een beslissing en zeg nee wanneer dat de uitkomst is van jou beslissing. Ga het niet in 10-voud uitleggen. Hoeft niet. Hou het simpel.

En 9, de laatste tip: Denk anders ofwel richt je aandacht anders en ga het anders doen!

Op een gegeven moment zul je echt de keuze moeten maken of je het echt anders wilt of niet. En maak je deze keuze, dan is het belangrijk dat je je hier volledig aan committeert en voor gaat. Jij zal in de lead moeten zijn. Alleen dan zal er iets veranderen. Het betekent eerst anders denken en focussen en dan ook anders doen. Vraag jezelf dus af:

  • Hoeveel is het je waard dat je echt tijd en aandacht hebt voor je mensen in je team?
  • Hoeveel is het je waard dat je echt met je eigen doelen bezig kunt zijn?
  • Hoeveel is het je waard als je niet elke avond meer achter die laptop zit, maar lekker uit eten kan, met je kids of partner iets kunt doen of kunt sporten?
  • Hoeveel is het je waard als je aan het eind van de dag met meer energie naar huis gaat?
  • Hoeveel is het je waard als je vaker een voldaan gevoel hebt, omdat je aandacht hebt kunnen besteden aan de meest belangrijke zaken?
  • Hoeveel is het je waard dat je ziet dat je echt toegevoegde waarde hebt en bijdraagt aan mooie resultaten?

Meer handvatten om daadwerkelijk de omslag te maken naar uiteindelijk anders doen en dit vol te houden? Download mijn ebook ‘Doorbreek de waan’ en krijg meer achtergrond en inzicht in wat je helpt om het in de praktijk te brengen.

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen