Leidinggeven: als loslaten niet echt je ding is!
Leidinggeven: als loslaten niet echt je ding is!

Leidinggeven: als loslaten niet echt je ding is!

Nu heb je dat team, maar toch doe je nog steeds het liefste alles zelf. Gewoon omdat je perfectionistisch bent en niemand het zo goed kan als jij. Of omdat je het ook wel makkelijk vindt, anders moet je alles uitleggen. Of omdat je gewoon in control wilt zijn. Herkenbaar?

Maar wil je verder groeien en wil je dat je team verantwoordelijkheid neemt, dan zul je moeten loslaten. Anders bereik je nooit een volgend niveau en zet je jezelf ook nog eens klem.

Ik kan het zelf beter…

meerdere wegen die naar Rome leidenVolgens mij kennen velen van ons dit stemmetje: ik kan het zelf beter. Soms is dat ook zo. Maar als het goed is, heb je de juiste mensen aangenomen in je team en heb je ze niet voor niks op die plek. En er zijn nou eenmaal meerdere wegen die naar Rome leiden. Jouw manier is niet persé de beste. Maar je wilt het beste voor je klant, je wilt zeker weten dat het goed gaat, dat iemand meedenkt, doorvraagt, doet wat is afgesproken enz. Je wilt 100%, wat zeg ik 120%, weten dat het goed zit. En als je het zelf doet weet je het zeker. Of je doet het niet zelf, maar controleert alles en wilt alles weten, waardoor je, mocht het nodig zijn, tijdig kunt ingrijpen.

Maar dit heeft nare consequenties. Ten eerste ben je zelf enorm druk. Je hebt een uitpuilende mailbox, mensen komen steeds vragen aan je stellen en je komt niet toe aan JOUW taken. Ten tweede voelen je teamleden zich niet serieus genomen. De consequentie hiervan is dat je teamleden steeds passiever worden. Ze doen op een gegeven moment alleen nog dat wat ze moeten doen, maar laten de rest over aan jou. Dit kan je ze op een later moment niet kwalijk nemen, want zo heb je de ‘situatie’ zelf gecreëerd.

Dit is alles behalve dat wat je wilt. En dit gaat je op de lange termijn veel kosten: in je eigen werkgeluk en energie én in de resultaten van je team als geheel. En daarbij komt dat als iets eenmaal een gewoonte is, het veel moeilijker is om het af te leren dan als je het gelijk goed doet vanaf het begin.

Wat maakt dat loslaten nou zo moeilijk?

We zijn graag in control. We houden van zekerheid en niet van verrassingen. Nou ja, we houden van verrassingen die we graag willen, maar niet van die die we niet willen. Die noemen we problemen en die hebben we liever niet. Op de korte termijn lijkt controleren en de touwtjes stevig in handen houden dan ook de oplossing. Het is een menselijk mechanisme. We zorgen dat we de onzekerheid beperken. Alleen op de lange termijn is dit absoluut niet wenselijk. Zoals ik hierboven al beschreef, werkt het juist gedrag en een situatie in de hand die je niet wilt en waar je minder succesvol mee bent dan wanneer je vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid geeft. Als mensen op directieve wijze worden aangestuurd, gaan ze zich hier ook naar gedragen.  Heb je dus iemand aangenomen of heb je al een mooi team? Laat ze doen waarvoor je ze hebt aangenomen en laat ze fouten maken (en ze zelf herstellen en ervan leren).


www.purpleleiderschapsontwikkeling.nl/ebook/Weten hoever jij al in de buurt bent van je ‘dreamteam’? Wat er al goed gaat en wat er nog beter kan om juist meer vanuit vrijheid en eigen verantwoordelijkheid te leiden? Download nu het gratis ebook met quick scan ‘Creëer het team dat je wilt!’ en kijk hoe het ervoor staat en krijg 15 waardevolle tips!  


Wat kan je doen als loslaten niet je ding is?

We hoeven het niet moeilijker te maken dan het is: er is nooit een geschikt moment. Dus merk je dat loslaten je moeite kost, ga er dan vandaag mee starten! Ja, je hoort het goed: gewoon DOEN! Nou hoor ik je denken ‘ja daag’. Dus om het met een geruster hart te doen, geef ik je hierbij 4 tips die je gaan helpen. Want je kan dit echt!

1. Besteed aandacht aan jouw gedragsverandering

Snap je dat loslaten noodzakelijk is, maar heb je dit tot nu toe weinig gedaan? Realiseer je dat dit voor jou best een (grote) gedragsverandering is en die zijn meestal niet eenvoudig. Hier ben je zeker niet de enige in, dat is heel normaal. Het betekent anders denken en anders doen, terwijl je het altijd anders gewend was. Doe in ieder geval 6 dingen wel om het slagingspercentage te vergroten:

  • spoor belemmerende overtuigingen op bij jezelf en vervang deze voor ondersteunende gedachten aan de situatie zoals je hem wel wilt
  • stel een doel voor jezelf
  • beschrijf een aantal tussenstappen en start er met 1 (als je die hebt afgerond volgt de volgende enz)
  • vraag geregeld feedback (hoe het gaat, wat nog beter kan)
  • weet op welke momenten het voor jou een uitdaging is om los te laten. Bedenk van te voren al wat je op dit soort momenten gaat helpen om het wel te doen. Komt er zo’n moment houd je dan aan je eigen tip!
  • reflecteer kort, liefst elke dag (hoe ging het vandaag, wat ging al goed, wat kan nog beter en dat vanaf morgen doen)

2. Manage de verwachtingen

Neem je team mee in wat je anders gaat doen! Anders wordt het chaos :-). Ze moeten weten wat er vanaf nu anders gaat, anders zijn ze volledig verrast en gaan er dingen mis (‘Dat zou jij toch doen???’). Vertel wat je van plan bent en waarom, vertel hoe je het graag wilt hebben en wat je verwachtingen zijn. Dan kun je van start.

3. Stuur op output

Vertel niet wat, hoe en wanneer, maar geef een opdracht en vertel wat je aan output verwacht. Laat aan degene die het gaat doen over HOE hij/zij het gaat doen. Je kan bijvoorbeeld ook eerst vragen of diegene vooraf nog het best mogelijke voorstel doet en dat jij alleen nog ja of nee hoeft te zeggen. En daarna kan de ander dus lekker aan de slag. Vraag af en toe wel even, uit interesse, hoe het gaat. En geef altijd je waardering als iets is afgerond!

4. Fouten maken is ok. Leer er wel van.

Ook al hou je niet van fouten maken, ik weet er alles van, toch moet je het laten gebeuren. Er gaan dingen mis de komende tijd. En het komt ook weer goed. Tip voor jou: neem het niet over. Laat het ook als het mis gaat bij degene die het moet doen. Geef feedback, stel vragen, ondersteun de ander, maar neem de aap niet op je schouder. Geef diegene het vertrouwen en ben duidelijk in wat je verwacht. En laat diegene zelf leren. Dan gaat het de volgende keer namelijk wel goed.

5. Geef het de tijd

Als je het tot nu toe echt lastig vond om los te laten, dan is dit niet alleen voor jou een hele omslag die je moet maken, maar ook voor je team. Het gaat over gedragsverandering en dat kost TIJD. We willen het liefst altijd morgen alles anders als we de beslissing hebben genomen om het anders te doen. Dit gaat alleen niet gebeuren. Dus geef het de tijd en neem de hordes die je moet nemen. Dat hoort er bij. Blijf volhouden!

Als je durft los te laten, levert het je veel op, namelijk: weer meer vrijheid voor jezelf om bezig te zijn met jouw taken en waar jij goed in bent. Dit geeft je weer meer energie! En je geeft je team echt verantwoordelijkheid en vrijheid waardoor ze zich serieus genomen voelen. Ze voelen meer toegevoegde waarde en zullen ook meer plezier in hun werk hebben. Hierdoor zul je als team veel meer kunnen bereiken!

Dus heel veel succes! Go for it! You can do this!


Zien waar je op dit moment met je team staat? Kijken hoever je al bent richting vrijheid en eigen verantwoordelijkheid? Tips wat je kunt doen om dit verder te bevorderen? Download dan nu het eebook met quick scan ‘Creëer het team dat je wilt!’.


Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen