Laat kan ik niet los en stuur ik weet niet hoe heel lang op vakantie
Laat ‘kan ik niet’ los en stuur ‘ik weet niet hoe’ heel lang op vakantie
16 maart 2017 

Laat ‘kan ik niet’ los en stuur ‘ik weet niet hoe’ heel lang op vakantie

Stemmetje ‘kan ik niet’ steekt weer even de kop op. Samen met ‘het gaat toch niet lukken’ en ‘ik ben daar gewoon niet goed in’ houden ze huis in mijn hoofd. Ik zou willen dat ze wat stiller waren. Ik hoor namelijk ‘ik ga ervoor’ en ‘ik ga dit op mijn manier gewoon doen’ bijna niet meer. Wacht eens… die zijn inmiddels verdwenen…

Als je luistert naar alle gedachten die je gedurende de dag hebt, waarvan het merendeel ook nog eens niet waar is, dan kan je daar aardig last van hebben. Zeker als je luistert naar je negatieve gedachten. Dan verandert er nooit iets. Ze kunnen je namelijk blokkeren en houden je tegen om te leren en veranderen. Hierdoor zul je bepaalde acties niet ondernemen en daardoor bepaalde doelen nooit bereiken. Je mindset én je gevoel blokkeren je acties en daardoor het resultaat.

Hoe onze gedachten ons in de weg zitten

Hoe kan het toch dat we onszelf zo in de weg zitten? Allereerst zijn we op een bepaalde manier geconditioneerd ofwel geprogrammeerd. Toen we klein waren hebben we steeds van alles gehoord van onze voorbeelden (meestal onze ouders), onze voorbeelden van alles voor zien doen en hebben we verschillende dingen meegemaakt. Dit bepaalt hoe we ‘geprogrammeerd zijn’ en wat we normaal vinden. Als je dus altijd gehoord hebt dat ‘je hard moet werken om succesvol te zijn’ of ‘je bent een geboren leider of niet’ dan is dat voor jou volstrekt logisch. Je programmering leidt tot je gedachten; je gedachten leiden tot je gevoelens; je gevoelens leiden tot acties en je acties leiden tot je resultaten. Zo zie je maar dat het heel belangrijk is om je je bewust te zijn van je programmering en je gedachten en gevoelens. Als je kan inzien dat niet alles wat je gehoord, gezien of meegemaakt hebt de waarheid is, dan kan er voor kiezen nieuwe denkwijzen aan te nemen en zo je resultaat beïnvloeden.

100% commitment

Je mindset, je gedachten, hebben dus een sterke invloed op wat je
bereikt. Samen met veerkracht en doorzettingsvermogen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik Sven Kramer en Ireen Wüst als schaatsers. Ze werden laatst respectievelijk voor de 9e en 6e keer wereldkampioen allround. Wat een prestatie! Zij zijn een voorbeeld van zichzelf committeren aan ‘de beste schaatser’ van de wereld willen zijn. Ze wilden dit niet alleen, ze kozen er niet alleen voor, maar hebben zich hier volledig aan gecommitteerd. Dit betekent dat ze bereid waren (en nog steeds zijn) om te doen wat nodig is, voor zo lang als het nodig is. Ze kennen hun doel, bijten zich hier in vast. Geen excuses, geen als-en en ge-maar, geen gejammer of ge-misschien. Falen is geen optie! De weg naar de top als schaatser is zeker niet makkelijk. Er is focus, 100% inzet, een winnaarsmentaliteit, durf, bekwaamheid, een houding van leren en nooit opgeven nodig en daarbij het geloof, vanuit het diepst van hun hart, dat ze die wereldtopper kunnen worden en dat ze dat ook verdienen.

Wat je mindset kan betekenen voor jou als leider

Weet dus wat je mindset kan doen voor je groei als leider en de resultaten die je boekt. Hij kan je danig in de weg zitten. Wil je andere resultaten? Dan zul je anders moeten DENKEN en DOEN. Dus laat ‘kan ik niet’ los en stuur ‘ik weet niet hoe’ heel lang op vakantie, want je hebt er niks aan. Ze helpen je nooit. Dus je kunt net zo goed zonder ze. Als je iets wilt maar je kan het niet, dan kun je dit leren. Als je niet weet hoe iets moet, dan kun je dit leren. Laat dat jezelf dus niet tegenhouden. Laat je statische mindset los en neem een groei-mindset aan. Als je weet wat je wilt, je staat open om te leren en te groeien en je committeert je volledig aan je doel, dan ga je mooie resultaten boeken. Je zult zien dat je veel meer kunt bereiken, dan dat je nu voor mogelijk acht.

Hoe is het met jouw mindset gesteld?

Eén keer in de zoveel tijd schrijf ik over wat me bezighoudt op het gebied van leiderschap. Geef vooral je reactie of stel je vraag naar aanleiding van dit blog. Regelmatig meer weetjes, tips, quotes en interessante info over management en leiderschapVolg ons ook op facebook .

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen