Hoe leer ik leidinggeven als ondernemer?
Hoe leer ik leidinggeven als ondernemer?

Hoe leer ik leidinggeven als ondernemer?

Leren leidinggeven hoort ook bij ondernemen als je met personeel gaat werken. Toch wordt deze stap voor het gemak nogal eens overgeslagen. Dat doe je er toch gewoon bij, dat managen? Wat meestal leidt tot allerlei frustrerende situaties. In deze blog vertel ik je hoe je kunt leren leidinggeven als ondernemer, zodat je wel het gewenste resultaat met je team behaalt.

Leren leidinggeven, is dat nodig? De meeste ondernemers verdiepen zich hier niet specifiek in en rommelen maar wat aan. Hoe moeilijk kan het zijn? Toch is het resultaat dan vaak dat het moeizaam gaat in een team, dat de ondernemer in kwestie steeds brandjes aan het blussen is en vooral met gedoe en problemen bezig is. Hij komt niet meer toe aan werken aan zijn bedrijf en het leiden van zijn team. De ondernemer zet zichzelf en zijn bedrijf hiermee vast.

Het hoort er gewoon bij

Vaak denken ondernemers dat het er gewoon bij hoort, dat beetje managen. Andere ondernemers doen het ook, dus waarom jij niet? Een beetje aansturen en mensen aan het werk zetten, dan komt het wel goed toch? Terwijl ze niet in de gaten hebben hoeveel invloed ze hebben met de keuze die ze hier (dus niet bewust) in maken en dat dit de cultuur, samenwerking en het reilen en zeilen in het team bepaalt.

Of ze hebben juist het idee dat ze het helemaal niet kunnen. En leggen zich hierbij neer. Ze hebben geen idee dat ze het anders aan kunnen pakken en weten ook niet waar te beginnen.

Blog Hoe leer ik leidinggeven als ondernemer?

Leidinggeven kun je leren

Maar net als veel facetten van het ondernemerschap, zoals de cijfers begrijpen en hierop sturen, het salesproces, marketing enzovoorts is leidinggeven ook een onderdeel. En zeker met groeiambities is het een van de belangrijkste facetten. Met goed of slecht leiderschap maak of breek je je bedrijf en wat jullie waar kunnen maken.

Wil je beter leren leidinggeven als ondernemer?

Begin dan hier. Ik geef je de stappen die je nu kunt zetten. Luister je dit liever? Dat kan ook. Ga dan even naar de podscastaflevering #42 Hoe leer ik leidinggeven als ondernemer?.

1. Bewustwording

Realiseer je, het is een vak. En ja, je kan het leren en ja, je kan het doen op een manier die bij je past. Zit niet bij de pakken neer als je personeel nu lastig vindt of als je leidinggeven niks aan vindt. Zorg dat je er beter in wordt en je wereld gaat er anders uitzien.

2. Laat het managen, ga leiden.

Laat je niet verleiden tot het managen en controleren. Richt je op wat je moet doen in je leidersrol. Je medewerkers doen het. Jij leidt hen. Dan gaat het werken voor jou, je medewerkers en je bedrijf.

3. Richt je op deze twee dingen:

  1. Zorg voor de juiste mensen op de juiste plek
  2. Zorg dat je medewerkers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen

Blog Hoe leer ik leidinggeven als ondernemer?

Zorg dat je de juiste mensen aanneemt die passen bij jou en jouw bedrijf en ook dat je steeds blijft checken of de zittende medewerkers nog op hun plek zitten. Zij groeien in hun rol, ontwikkelen zich persoonlijk en je bedrijf groeit ook door. Helemaal niet zo gek dat de match die er eerst was op een gegeven moment niet meer is. Hou dit in de gaten, anders verlies je toppers.

En zorg dat je medewerkers dus hun werk optimaal kunnen doen. Delegeer en laat de verantwoordelijkheid bij hen. Geef ze het vertrouwen en stap in je leidersrol en richt je op:

  • Geef ze richting mee (missie, visie, jullie focus, meetpunten) en inspireer ze steeds weer
  • Coach je medewerkers individueel en zorg dat ze steeds beter worden
  • Faciliteer je team en zorg dat de samenwerking steeds beter wordt en jullie continu met elkaar verbeteren.
  • Word zelf steeds beter. Investeer in je kennis en vaardigheden. Lees boeken en blogs, luister podcasts, volg webinars of trainingen, zoek een mentor, laat je coachen. Hoe beter jij wordt, hoe beter je team wordt.

Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram!


Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! 
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen