Hoe laat ik het werk echt over aan mijn team?
Hoe laat ik het werk echt over aan mijn team?
07 november 2017 

Hoe laat ik het werk echt over aan mijn team?

Een van de vragen die ik onlangs kreeg, was: ‘Ik kan maar moeilijk loslaten en werkzaamheden helemaal aan mijn team overlaten, omdat ik zeker wil weten dat het goed gebeurd. Ik controleer bijna alles. Maar ik merk dat ik het vooral zelf heel druk heb. Dit moet anders, maar hoe krijg ik het doorbroken?’ Een mooie vraag die ik wel vaker hoor. Zeker bij de perfectionisten onder ons is dit herkenbaar, toch?

Ik snap hem heel goed. Je hebt jouw bedrijf met alle energie, mooie momenten en tegenslagen gebracht waar het nu is. Het is jouw kindje en je klanten zijn je dierbaar. Je weet dat je, om verder door te groeien, mensen nodig hebt die dit samen met jou gaan realiseren. En deze mensen heb je inmiddels ook gevonden. Maar nu betekent het dus loslaten. Het betekent vertrouwen hebben in anderen en ze laten doen wat jij altijd deed. Maar zomaar loslaten lijkt toch lastiger dan gedacht, want je wilt wel zeker weten dat het goed gebeurd. Dus je houdt toch nog veel bij je en controleert een heleboel.

Een klant van mij vertelde ooit het volgende: ‘Mijn bureau is inmiddels enorm gegroeid, maar ik doe nog veel zelf of in ieder geval zorg ik dat ik overal vanaf weet. Ik ben erg perfectionistisch en vind vaak dat ik het zelf niet eens goed genoeg doe. Laat staan dat ik vind dat anderen het goed genoeg doen.’ Herkenbaar? Toch is zij gaan loslaten en zag ze een verschuiving. Medewerkers namen meer initiatief, voelden zich gehoord en serieus genomen. Ze zag ineens allemaal talenten die ze eerder niet zag en kreeg steeds meer vertrouwen. En haar leven werd een stuk makkelijker doordat niet alles vanuit haar hoefde te komen. Ze had weer meer vrijheid en tijd om te besteden aan de dingen die ze eigenlijk wilde doen. En dit is natuurlijk precies waar het team voor bedoeld was.

Waarom je wel moet loslaten

Er zijn twee redenen waarom je wel moet loslaten. Ten eerste omdat je anders zelf enorm druk blijft. Druk in je hoofd, druk in je mailbox, druk met mensen aan je bureau die je van alles komen vragen. De energie komt vanuit jou, jij bent de drijvende kracht. Wil de toko doordraaien, dan is dit nog steeds afhankelijk van jou. Op die manier blijf je IN je bedrijf werken en is het heel lastig om AAN je bedrijf te werken. Terwijl dat laatste juist gaat zorgen dat je weer een stap verder komt. Beter is dus om de zorgen dat je team de drijvende kracht wordt en dat als jij er onverhoopt niet bent, de business gewoon doordraait.

De tweede reden waarom je niet wilt blijven controleren en de touwtjes strak in handen wilt houden is, omdat de mensen in je team zo niet de ruimte krijgen om te laten zien wat ze kunnen. Ze krijgen maar weinig mogelijkheid om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Daarnaast is het werk een stuk minder interessant voor ze als jij het meeste bepaalt en werk je in de hand dat ze passief worden en steeds minder verantwoordelijkheid nemen. Het werkgeluk wordt er dus niet beter op, maar ook de houding wordt op een gegeven moment precies het tegenovergestelde van wat je wilt. Want je wilt graag een proactief team dat vóór je werkt.

 


www.purpleleiderschapsontwikkeling.nl/ebook/Ontdek nu wat je als leidinggevende anders kunt doen om je team nog beter te laten functioneren! Een ebook met quick scan om inzichtelijk te krijgen waar je nu staat én 15 tips om een volgende stap te zetten. Creëer je dreamteam, zodat je lekker door kunt groeien met je business! Download hier gratis.


 

Het is begrijpelijk dat je graag controle houdt, zeker als je perfectionistisch bent. Het is jouw bedrijf en jouw dienst of product. Maar wil je doorgroeien en zelf op de been blijven, dan is het een must om anderen te vertrouwen en hun werk te laten doen. Je hebt ze niet voor niks aangenomen. En als het goed is, zijn het kanjers, want daarom heb je ze gekozen.

Je bent in een volgende fase beland met je bedrijf en daar hoort een andere manier van werken, aansturen, bij.

Wat gaat je helpen om dit te doorbreken?

Om jezelf en je bedrijf een groot plezier te doen, is het belangrijk deze situatie te doorbreken. Omdat het anders steeds minder leuk wordt, maar ook omdat je veel minder voor elkaar krijgt dan wanneer je gebruik maakt van de collectieve kracht. Alleen zo kan je de resultaten halen die je ambieert. Tegelijkertijd word je ook nog eens een leukere en interessantere werkgever. En ook al lijkt het erg moeilijk, jij kan het ook!

En hoe doe je dit dan?

Eigenlijk is het heel simpel: bemoei je niet meer met alles en houd je verre van het wat, wanneer en hoe. Geef je teamlid juist een duidelijke opdracht en bespreek welke output je verwacht (en met welke deadline). Dit betekent dus sturen op output. Je kan eventueel vragen of iemand eerst een voorstel doet, bijvoorbeeld zijn best mogelijke voorstel, maar laat het proces en de aanpak verder over aan degene die je de opdracht hebt gegeven.

Medewerkers kunnen pas verantwoordelijkheid nemen als hen vertrouwen en vrijheid wordt gegeven. Je zult zien dat ze opbloeien en hun werk veel interessanter wordt. Help ze om dat wat ze te doen hebben, steeds beter te doen. Coach ze, maar neem niks over. Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort. Geef juist complimenten en/of opbouwende feedback. Laat de ander leren en daag diegene uit af en toe iets nieuws te proberen. Zo blijf je met z’n allen groeien, ontstaan er nieuwe ideeën, vinden mensen hun werk leuker en zul je zien dat de resultaten nog verder verbeteren.

Ook al lijkt het eng en out of control, je zult zien dat het je eigenlijk meer controle gaat opleveren. Jij kan dit ook.

Dus aan jou de vraag: wat kan jij nog meer loslaten/minder controleren en overlaten aan je team?

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen