Hoe kwetsbaarheid je power geeft in je leidinggevende rol
Hoe kwetsbaarheid je power geeft in je leidinggevende rol
16 oktober 2020 

Hoe kwetsbaarheid je power geeft in je leidinggevende rol

Kwetsbaarheid en een leidinggevende rol, het lijkt niet samen te gaan. Want is het niet zo dat als je je kwetsbaar opstelt, je al je geloofwaardigheid en het vertrouwen verliest? Dit wordt vaak wel gedacht en daarom wordt er veel niet gezegd en niet laten zien in ontmoetingen met medewerkers. Een gemiste kans. Want als je het wel durft te laten zien, geeft het je juist vrijheid en power. In deze blog lees je hoe kwetsbaarheid juist vóór je werkt in je leidersrol.

Kwetsbaarheid in je leidinggevende rol voelt naakt. En het voelt ook tegennatuurlijk. Jij moet als leider toch juist de weg wijzen, de sterkste zijn en voor alles een oplossing hebben? Je team, je medewerkers rekenen op jou. Dan kan je natuurlijk niet zeggen dat je het ook niet weet of dat iets je erg raakt. Want, dan raak je alle geloofwaardigheid kwijt…

Dit is wat vaak gedacht wordt waardoor leiders hun kwetsbare kant niet laten zien. Natuurlijk is het fijn dat je sterk oogt, alleen is de menselijke maat er op een gegeven moment vanaf. Niemand is altijd sterk en weet altijd precies wat hij of zij moet doen. Niemand is nooit onzeker of heeft nooit last van twijfel. Dat weten jouw teamleden ook. Je leidersrol wordt dan een rol die je aanneemt waardoor je authenticiteit, of liever nog oprechtheid, alleen maar afneemt. Met als resultaat dat je juist vertrouwen verliest.

Kwetsbaarheid, liever niet

Het zit diep ingebakken in onze cultuur: kwetsbaarheid tonen is een teken van zwakte. Huilende mannen daar schrikken we van, om hulp vragen vinden we ook vaak lastig en in je leidinggevende rol je emotie laten zien of zeggen dat je het niet weet is zeker geen gemeengoed. Kwetsbaarheid tonen, is niet zo geaccepteerd helaas. En ik zal zelf de laatste zijn die zegt dat het makkelijk is, want ik vind het maar al te lastig. De gedachten zoals hierboven benoemd herken ik allemaal. We zijn over het algemeen toch opgegroeid met het idee dat kwetsbaarheid gepaard gaat met gezichtsverlies, dat het laf is of dat het betekent dat je hebt gefaald. En aangezien onze grootste angst is om afgewezen te worden, zullen we ons dus wel drie keer bedenken voordat we onze kwetsbaarheid tonen. Ik deed dat wel in ieder geval in mijn tijd als leidinggevende. Het is dus verklaarbaar. Maar is het ook effectief?

Het is een fabel

Wat we onszelf vertellen, is helaas een fabel. Want het omgekeerde is juist waar. Toon je nooit je kwetsbaarheid, laat je je emoties niet zien en vraag je nooit om hulp, dan werkt dat uiteindelijk niet versterkend, maar juist verzwakkend. Dit betekent niet dat je elke keer maar in huilen moet uitbarsten of altijd maar moet roepen dat je het ook niet weet, maar gebruik juist je kwetsbaarheid om het vertrouwen in jou als mens en als leider te versterken.

Echt

Als je namelijk open en oprecht bent, dan kom je echt over. Dan geloven medewerkers in je. Dan voelen ze dat het klopt. En dan leid je vanuit je authentieke jij. Dat maakt je juist enorm krachtig (en aantrekkelijk). Door dat toe te geven waar je je voor schaamt of waar je je niet zeker over voelt, geeft dat je een enorme vrijheid en geeft het je enorme kracht.

Je leiderschap juist versterken

Wil je je leiderschap versterken? Dit bereik je door een oprechte leider te zijn. Speel geen rol, maar blijf dichtbij jezelf. Een mens met sterke en minder sterke punten, net als iedereen. Iemand met zelfbewustzijn en zelfinzicht en die openstaat voor hulp. Je moet het inderdaad zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Wees een voorbeeld voor je team op allerlei vlakken. Ook op het gebied van kwetsbaarheid. 

En als je dit durft te doen, zal je een enorme shift merken. Voor jezelf geeft het vrijheid en kracht, je team geeft het een diep vertrouwen, inspiratie en permissie om ook hun volledige zelf te kunnen zijn. Zodat iedereen zijn of haar volle potentie kan leven.

Probeer het eens. Onthul eens iets meer van jezelf. Begin met iets kleins. En kijk dan wat het doet.

Ik weet zeker dat dit jou en je team veel moois oplevert.

Don’t settle for less 😉

Hoe kijk jij aan tegen kwetsbaarheid en je leidersrol?

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
 Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen