Hoe krijg ik mijn team mee?
Hoe krijg ik mijn team mee?

Hoe krijg je je team mee? Je hebt allemaal ideeën, plannen of dingen die je anders wilt en hier neem je je team graag in mee. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat zij net zo enthousiast worden als jij? Hoe voorkom je de weerstand die je liever niet hebt?

Hoe krijg ik mijn team mee is een vraag die vaak langs komt. Ik weet hoe lastig het kan zijn. Het liefst wil je natuurlijk dat iedereen op de banken springt en juicht van enthousiasme als je met iets nieuws komt. Helaas is dit meestal niet het geval. Alle tips over Veranderen ten spijt vaak ervaar je toch weerstand. En dit vertraagt. Terwijl jij het nieuwe plaatje al helemaal voor je ziet en overtuigd bent dat dit de beste weg is, zijn anderen nog niet zover. Dit frustreert en als je het niet handig aanpakt kan het zelfs de weerstand vergroten in plaats van weghalen.

Luister je liever? Je kunt ook de podcast hierover luisteren.

Waarom staan we niet juichend op de banken?

Blog Hoe krijg ik mijn team mee? Purple. LeiderschapsontwikkelingOnze hersenen zijn er op geprogrammeerd te reageren op veranderingen. Als we deze als ‘groot’ ervaren, dan reageren we daarop met ‘dat lijkt gevaarlijk, laten we dat niet doen’. Dat is dus een natuurlijke reactie.  Wanneer het een kleine verandering betreft, gaan we hier trouwens niet van ‘aan’ en gaan we makkelijker mee. Goed om je te realiseren. Vele kleine stappen kunnen ook leiden tot een grote verandering. Af en toe niet verkeerd om in het achterhoofd te houden. 

Verder zitten mensen ook verschillend in elkaar. Niet iedereen heeft dezelfde drijfveren. De één vaart wel bij structuur en orde, de ander juist bij kansen zien en oplossingen bedenken voor uitdagingen. En zo heb je nog meer smaken. Als je weet waar je teamleden door gedreven worden, kun je hier in je communicatie rekening mee houden. Er zijn dus verschillende manieren om mensen te raken. Als je dit weet en in je communicatie meeneemt, gaat het al stuk makkelijker.

En dan de aanpak…

Helaas gaat het ook vaak mis in de aanpak. Er is niet echt duidelijkheid over de urgentie. Wat is nu precies het probleem? Waarom moet het anders? En waar gaat het nieuwe aan bijdragen? Waar werken we naartoe? Als medewerkers dan ook nog eens laat in het proces worden betrokken, voelen ze zich niet serieus genomen. Ook dat helpt niet in het enthousiasme om voor het nieuwe te gaan. Daarnaast is één van de valkuilen dat jij in het denkproces al veel verder bent. Dat jij als ondernemend persoon al 10 stappen vooruit bent. Ik herinner me nog dat ik als manager in het begin regelmatig ben teruggefloten. Ik dacht snel, zag kansen en had al een idee hoe we daar konden komen. En daar ging ik. Alleen de andere 20 mensen wisten van niks. Dat levert frustraties op aan beide kanten. Ik kreeg toen de feedback om als stoomlocomotief mijn wagonnen niet achter te laten, maar ze mee te nemen op reis. Als één trein dus en ik niet in mijn eentje ver voorop. Ik zeg, daar hadden ze een punt.

Blog Hoe krijg ik mijn team mee?

5 tips die je helpen

Valt het jou ook nog niet mee om al je mensen mee te krijgen? Stuit je geregeld op weerstand?

Hierbij geef ik je 5 tips die je kunnen helpen om je mensen wel mee te krijgen en te bereiken wat je voor ogen hebt.

1. Neem je team serieus

Het klinkt zo basaal, maar hier gaat het vaak al mis. Bedenk een hoe je zelf graag betrokken wordt bij veranderingen? Wanneer voel jij je serieus genomen? Doe het dus ook op die manier met je teamleden. Stel ze op de hoogte, communiceer op een open manier, laat merken dat je ze ziet, hoort en ze belangrijk vindt.

Hier heb ik zoveel voorbeelden van gezien dat er in kamertjes van alles werd bedacht en daarna over ‘het personeel’ werd uitgestort. En dan wel verwachten dat iedereen vol energie aan de slag gaat. Helaas werkt het zo niet. Het is een kleine moeite om mensen te betrekken en mee te nemen. Doe dat gewoon vanaf het begin, ook weet je nog niet precies hoe iets er uit komt te zien.

2. Betrek mensen vroegtijdig en maak ze deelgenoot

Ga niet in je eentje aan de slag. Je bent namelijk al snel die 10 stappen verder. Ik spreek uit ervaring ;-). Het lijkt sneller, maar later in het proces vertraagd het juist enorm als je er in je eentje ‘op uit bent gegaan’. Haak iedereen, of de belangrijkste mensen, gelijk aan. Maak ze deelgenoot van je plannen. En laat ze invulling geven aan het ‘hoe’. Dan wordt het namelijk gelijk van iedereen en voelen mensen zich betrokken. Geef ze de ruimte om het idee, plan of de verandering verder uit te werken. Maak ze deelgenoot en eigenaar.

3. Wees transparant, eerlijk en duidelijk

Vermijd konkelen, moeilijk of vaag doen. Dit is echt killing. Ik heb hier laatst weer een voorbeeld van meegemaakt bij een directeur die, om de lieve vrede te bewaren, in vaagheden en algemeenheden ging praten. Hierdoor verloor hij met de minuut meer vertrouwen. Iedereen heeft dit door. Ik begrijp dat deze neiging ontstaat om te willen verzachten. Omdat je soms een boodschap te brengen hebt die niet voor iedereen even leuk is en je wilt hier juist zorgvuldig mee om gaan. Ook wil je graag aardig gevonden worden. Maar uit ervaring weet ik: je wekt juist vertrouwen door zo duidelijk mogelijk te zijn. Ook al is de boodschap niet leuk. Ben duidelijk en recht door zee. Daarmee kweek je meer vertrouwen, geloven mensen je en willen ze eerder met je mee. Geef helderheid, geef richting, geef kaders. Dat hebben mensen nodig. Dat geeft houvast. Daarna kunnen ze (en willen ze graag) invulling geven aan het hoe. Maar ben je niet duidelijk, dan zwabbert het alle kanten op en geef je juist alle ruimte voor weerstand en negatieve emoties.

Bekijk ook even deze video:

4. Noem het geen Veranderen, maar Verbeteren

Deze tip heb ik ooit gekregen en vind ik briljant. Noem het geen Veranderen, maar noem het Verbeteren. It’s all in the word. Stel je bent naar een seminar geweest en je hebt daar een fantastisch idee gekregen waardoor jullie verder kunnen groeien. Jullie zullen alleen wel je aanpak moeten aanpassen. Als je bij je team terugkomt, kun je zeggen: ‘Ik heb nou toch iets geweldigs gehoord, we gaan het helemaal anders doen!’ Of je kunt zeggen: ‘Ik heb gisteren iets gehoord. Dit heeft me aan het denken gezet. Ik denk dat we een en ander kunnen verbeteren. Willen jullie hier meer over horen?’ 

Bij het lezen van deze twee versies, wanneer ga jij op het puntje van je stoel zitten? Waarschijnlijk bij de tweede. Die klinkt toch een stuk uitnodigender, niet?

Blog Hoe krijg ik mijn team mee?

5. Luister goed en heb geduld

Mocht het niet snel genoeg gaan naar je zin, luister goed naar wat voor soort vragen mensen uit je team stellen. Daaruit kan je goed afleiden wat ze nog dwarszit of wat ze nog nodig hebben om volle vaart vooruit te gaan. Wanneer je dit kunt wegnemen, zul je zien dat er beweging ontstaat. Lees meer over luisteren (en vragen stellen) in deze blog die ik hierover schreef.

En soms gaat het nou eenmaal niet zo snel als dat je gehoopt had. Heb geduld en hou vertrouwen. Mensen moeten soms aan dingen wennen of dingen meerdere keren horen. Zo werkt het nou eenmaal. Als je ook de vorige tips in de gaten houdt, dan komt het goed!

Dagelijks tips om moeitelozer te werken met je team? Luister mijn podcast, de Love The Way You Lead-podcast hier.

Volg je me al op Instagram of LinkedIn

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Ebook Van Stress naar Succes


Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen