Hoe hou ik een goed selectiegesprek?
Hoe hou ik een goed selectiegesprek?
08 september 2020 

Hoe hou ik een goed selectiegesprek?

Selectiegesprekken met potentiële nieuwe medewerkers, ze zijn soms een uitdaging. Er de tijd voor nemen en ook echt de diepte ingaan, wordt maar sporadisch gedaan. We zijn meestal van het wat snellere werk en een eerste indruk. Alleen kan je dit duur komen te staan. Hoe voer je nou een ‘grondig’ selectiegesprek? Lees het in deze blog.

Selectiegesprekken als je op zoek bent naar nieuwe medewerkers, het is af en toe best lastig. Hoeveel tijd neem je ervoor? Je hebt al snel een eerste indruk, is dat gewoon niet goed genoeg? Welke vragen moet je stellen? En kan ik wel zo diep gaan met iemand? Mag dat wel? In ieder geval genoeg wat je bezig kan houden en om heel eerlijk te zijn, vaak maken we ons er dus ook maar gemakkelijk vanaf. Gewoon een uurtje een gesprek, CV als leidraad en een paar vragen die elke kandidaat voor zijn voeten geworpen krijgt. Zo, en dan kunnen we wel kiezen.

Kiezen met weinig achtergrond

En vaak gebeurt dat ook. Dan wordt er op basis van een redelijk oppervlakkig gesprek met sociaal wenselijke antwoorden een keuze gemaakt op basis van de eerste indruk. Nou is er niks mis met intuïtie, ik mag die graag gebruiken, maar als je op deze manier een selectie doet, dan schiet je eigenlijk met hagel. Grote kans dus dat je alsnog met een mismatch zit en je al snel weer op zoek moet naar iemand anders. Het kost alleen maar tijd, geld en energie.

Niet doorvragen en weinig tijd

Het zit hem vaak in weinig tijd nemen voor een gesprek en ook niet (durven) doorvragen. Terwijl een eerste vraag over een onderwerp pas het begin is, wordt er vaak genoegen genomen met het eerste antwoord. Maar eigenlijk wordt het daarna pas interessant. Ook houden we regelmatig op met nieuwsgierig zijn, omdat we blijven hangen bij de eerste indruk. Als die niet zo best is, zijn we daarna ook een stuk minder nieuwsgierig, want ‘we weten het wel’. Toch kan een selectiegesprek je mooie inzichten opleveren.

Hoe dan wel?

Een selectiegesprek kan juist een geweldige bijdrage leveren aan de selectie van je beste medewerkers. Waarschijnlijk hou je niet alleen een selectiegesprek, maar heb je eerst een korte voorselectie en heb je na een selectiegesprek nog een tweede gesprek, kennismaking met andere teamleden, een assessment of alvast een dagje meedraaien. Het is zeker aan te raden om verschillende midden in te zetten om een goede indruk te krijgen van een potentieel nieuwe medewerker.

Dus hoe haal je alles uit een selectiegesprek? Zo pak je het aan.

1 Neem de tijd voor het gesprek

Plan minimaal 1,5 uur in en neem er de tijd voor. Je intentie is om iemand echt beter te leren kennen. Aangezien je een strikte voorselectie hebt gedaan, heb je maar 2 of hoogstens 3 gesprekken, dus kost het je geen eindeloze uren. Zie het ook echt als investering deze tijd. Je bent op zoek naar de beste medewerker voor je team en je bedrijf. Daar kun je jarenlang plezier van hebben.

2 Je gaat echt de diepte in

Vraag niet alleen naar alles wat er op het CV staat, zoals eerdere werkervaring en studies. Kennis en ervaring is belangrijk, maar weet dat iemand dingen ook nog kan leren. Ben nieuwsgierig naar hoe iemand zich gedraagt in zijn werk, welke ervaring in positieve en negatieve zin hij of zij heeft gehad, laat ze voorbeelden geven en vraag naar leerervaringen. Wat heeft gezorgd dat iemand is gegroeid? Staat iemand open om te leren? Wat zoekt iemand in zijn of haar werk? Wat zijn uitdagingen? Wat gaat makkelijk? Hoe werkt iemand samen? Welke rol neemt iemand in in een team? Enzovoorts. Vraag dus door. Ben een OEN: open, eerlijk en nieuwsgierig.

3 Je bent nieuwsgierig naar de persoon achter de medewerker

Naast de werkgerelateerde zaken ben je ook nieuwsgierig naar de persoon achter de medewerker. Wat drijft iemand? Wat zijn iemands waarden? Wat vindt iemand belangrijk in het leven? Wat zijn zijn of haar ambities? Welke levensles heeft diegene gehad wat nu nog een belangrijke rol speelt? Vraag ook hier weer door en leer iemand zo goed mogelijk kennen.

Als je bovenstaande doet, maakt dat een selectiegesprek zoveel waardevoller. Daarnaast is ook goed om nog te benadrukken dat een selectiegesprek een gesprek is van twee kanten en niet eenzijdig vanuit jou als werkgever. Een arbeidsrelatie werkt alleen als je er allebei volmondig ja tegen zegt en dat kan alleen maar als je allebei open en eerlijk bent en onderzoekt of er inderdaad een match is. Dat betekent dat de kandidaat dus ook vragen heeft voor jou als het goed is en dat je ook daarover in gesprek gaat. Ben ook open en eerlijk vanuit jou.

Voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Dus hierbij nog een oefening die je daarbij helpt. Bereid jezelf voor door jezelf de volgende vraag te stellen.

Welke vragen kun je stellen die maken dat het selectiegesprek een level dieper gaat en dat je iemand echt beter leert kennen? Ga minimaal 10 minuten schrijven. Blijf schrijven (wat kan je nog meer vragen wat je mooie inzichten geeft?). De beste vragen komen namelijk aan het eind.

Veel succes met je selectiegesprek!

 

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen