Hoe duidelijker je bent naar je team, hoe makkelijker het gaat
Hoe duidelijker je bent naar je team, hoe makkelijker het gaat

Hoe duidelijker je bent naar je team, hoe makkelijker het gaat

Vaak denken we dat we als leidinggevende duidelijk zijn, maar is dat niet zo. Zeker het uitspreken wat je precies verwacht, is geen gewoonte weet ik uit ervaring en zie ik bij mijn klanten. Wil je dat het meer stroomt in je team en dat het meer als vanzelf gaat? Dat is absoluut mogelijk. In deze blog deel ik met je wat daar voor nodig is (en dit is echt super simpel!).

Luister je liever? Hier vind je de podcastaflevering.

Leidinggevende ondernemers denken meestal dat ze wel duidelijk zijn richting hun team. Toch laat het vaak nog te wensen over. Dan zie ik dat ze ervan uitgaan dat hun teamleden ‘het toch wel begrijpen? Dat dat toch logisch is?’of dat ze denken dat iets één keer zeggen maakt dat iedereen het helemaal tussen de oren heeft en het ook leeft. Helaas werkt het niet zo ;-).

Blog Hoe duidelijker je bent naar je team, hoe makkelijker het gaat

Met alle consequenties en frustraties van dien. De ondernemer snapt niet dat zijn team maar niet snapt wat de bedoeling is. En het team weet niet waar het aan toe is. Ze gaan zweven, zelf invullen of gaan juist achterover leunen, omdat ze niet weten wat ze moeten kiezen en doen.

Onduidelijkheid zit alles en iedereen in de weg!

Super zonde.

Want wat je wil is dat je team zelfstandig werkt. Dat ze in staat zijn om het juiste te doen, dat ze keuzes kunnen maken en dat ze niet voor elk wissewasje aan jouw bureau staan.

En dat is heel makkelijk te realiseren.

Namelijk door dit te doen:

Wees duidelijk!

Wat kan je doen om duidelijker te zijn?

Wat je nu gelijk kan doen zijn deze twee dingen:

  • Wees duidelijk in je verwachtingen.
  • Wees duidelijk qua afspraken over belangrijke zaken.

Hoe kan je dit concreet aanpakken?

1) Wees duidelijk in je verwachtingen

Deel wat je wél wil zien van je team. Deel wat je niet wil zien. Deel wat je normaal vindt. Dit kunnen ze namelijk nog steeds niet ruiken. Deel wat je graag terugziet in de samenwerking, wat je verwacht qua aanspreken en feedback geven, wat je verwacht qua omgang met klanten, wat je verwacht qua besluiten en dingen onderling regelen. En deel wat ze van jou kunnen verwachten (en wat ook niet). Spreek het allemaal uit. Je hebt het in je hoofd, dat weet ik zeker. En vaak vinden we het zelf als leidinggevende zo logisch. Toch is het belangrijk om te delen met je team en dit later zelfs nog een paar keer te herhalen.

Blog Hoe duidelijker je bent naar je team, hoe makkelijker het gaat

2) Wees duidelijk qua afspraken

Waarover is het belangrijk om afspraken te maken? Bijvoorbeeld tot welk budget mag je zelf besluiten nemen? Wat doe je als je ziek bent (bijv jou bellen en verantwoordelijkheid nemen wbt wie werk overneemt enz)? Hoe doen we het qua vakanties en bezetting? Enzovoorts. Als je deze afspraken maakt geeft dat houvast en is het ook weer duidelijk wat er precies verwacht wordt. En mocht iemand zich er niet aan houden, dan kan je diegene ook weer makkelijker daarop aanspreken.

Duidelijkheid maakt dat het makkelijker gaat!

Voor alle betrokken partijen.

Mensen houden nou eenmaal van duidelijkheid.

Dan ben je niet streng of rechtlijnig of veel te direct.

Duidelijkheid daar floreert iedereen bij.

Wil je dus dat het makkelijker gaat in je team, stel jezelf dan de vraag:

Hoe duidelijk ben ik tot nu toe geweest? En waar kan ik nog duidelijker zijn?

Pak dit vervolgens op richting je team en je zult zien: het gaat allemaal makkelijker!


Dagelijks tips om moeitelozer te werken met je team? Luister mijn podcast, de Love The Way You Lead-podcast hier.

Volg je me al op Instagram of LinkedIn

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit?
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!


Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen