Elkaar niet zien, hoe hou je je team betrokken?
Elkaar niet zien, hoe hou je je team betrokken?

Elkaar niet zien, hoe hou je je team betrokken?

Elkaar niet live zien, maar er moet wel doorgewerkt worden in een onzekere tijd? Hoe hou je je team betrokken en gemotiveerd? Hoe zorg je dat het toch zo goed mogelijk doorloopt? En wat kan vooral jij hierin betekenen? Ik leg het uit in deze blog inclusief tips.

Grappig, ik las gisteren een post op Instagram…. over ‘realistisch zijn’ en dat we er mee op moeten houden om te focussen op al het negatieve, elkaar na praten en blijven hangen in hoe erg het allemaal wel niet is, deze situatie rondom Corona. Wat er nu van ons gevraagd wordt, is dat we ons aanpassen en dat we elke dag een keuze hebben om of mee te gaan in het gezeur en de negativiteit of dat we kunnen kiezen voor ons goed voelen ondanks de shitty situation. De keuze is aan jou, elke dag. Is dat altijd makkelijk? Nee, daar kan ik over meepraten. Maar je kan jezelf hierin trainen en ondanks de omstandigheden je van binnenuit goed voelen. En wat doe je daarmee dan wel niet voor jezelf en voor je omgeving? Wanneer zie je namelijk de nieuwe mogelijkheden? Wanneer zie je de kansen die er op je pad komen? Wanneer heb je een positieve impact op anderen waardoor je hen weer verder helpt? Juist, door te kiezen voor je goed voelen en te kiezen voor liefde, ongeacht wat er gebeurt. Je beslissingen bepalen je toekomst, niet je omstandigheden zoals Tony Robbins zegt. Kies dus elke dag bewust. 

Leidinggeven op afstand

Dus ook al is de situatie allesbehalve ideaal, je hebt altijd invloed op hoe je ermee omgaat. De beslissingen die je daarin maakt, maken het verschil. Zo is het ook niet ideaal op het eerste gezicht om je teamleden niet te zien, dat iedereen thuis zit en je niet weet wat ze bezighoudt en wat ze doen. Terwijl het nu juist een tijd is die vraagt om betrokkenheid en motivatie en om het samen voor elkaar te boksen. Je kan je natuurlijk bij de situatie neerleggen en denken we zien wel weer als we straks weer terug gaan naar ‘normaal’. Maar ook hier heb je elke dag een keuze. Ook al vraagt dit dus het nodige aanpassingsvermogen, ook hier kan je wegen vinden die zorgen dat je je team gemotiveerd en ‘aan’ houdt. 

Om je op weg te helpen, geef ik je in deze blog een aantal handvatten die je kunt inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Deze tijd vraagt leiderschap van jou al leidinggevende en jij kan zorgen dat je team hier zo goed mogelijk doorheen leidt. Wat zijn hierin 3 belangrijke dingen?

1. Je eigen mindset 

In een onzekere tijd snakken we naar houvast en enige zekerheid. Belangrijk om dus nu die leider te zijn. Dat je ondanks de onzekerheid wel weet te inspireren, het grotere plaatje blijft zien en je mensen erbij houdt. Maar dat betekent dat jij ook keuzes moet maken. Hoe zit je er zelf in? Hoe ga jij ermee om en welke beslissingen maak je daardoor? Het begint bij jou. Jij kan ook pas aan je team geven als jij het voor jezelf op orde hebt en je er goed in zit. Maar ook voor jou kan dit een uitdaging zijn (tja, we zijn allemaal maar mens ;-)). 

Wil jij er sterk inzitten, maar heb je hierin ook nog wat werk te doen, voordat je het ook kunt doorgeven aan anderen, dan kunnen deze 3 dingen je erbij helpen:


    1. Lees boeken.
       Voor mij hebben de volgende boeken een enorme positieve impact gehad op mijn mindset en hoe ik in het leven sta:


      ‘Three little steps’ – Trevor Blake
      ‘Master your Mindset’ – Michael Pilarczyk
         

      Elkaar niet zien, hoe hou je je team betrokken?

    2. Mediteer.


      Ook als je dit nog nooit gedaan hebt. Ik weet nog dat ik bij mijn toenmalige coach zat en ze voorzichtig voorstelde of mediteren misschien wat was om te proberen. Ze durfde het bijna niet te vragen, omdat ze waarschijnlijk wel ingeschat had dat ik daar niet zoveel van moest hebben. Maar ik stond overal voor open. En denk ook altijd: je kan het niet weten als je het nog nooit gedaan hebt. Dus ik ging het proberen. Gewoon eerst 5 minuten in stilte zitten en je gedachten steeds laten gaan. Dit werden al snel 10 minuten omdat ik het erg prettig vond de rust en dat bij mezelf zijn. En het werd steeds makkelijker. Ik red het nog steeds niet om het elke dag te doen, maar ik probeer zo vaak mogelijk. En vaak doe ik nu ook een begeleide meditatie.

      Kijk hiervoor eens op:

      • App store/Google Play: Meditatie app van Mister Mindset-Michael Pilarczyk
      • Soundcloud/Spotify/Apple podcast: Magische Momenten podcast van Dolly van Heuveling van Beek


    3. Laat je inspireren.
      Laat je inspireren door Tony Robbins, Wayne Dyer, Oprah Winfrey. Google op deze namen en mindset en je vindt genoeg materiaal wat je kan inspireren. 

Wat belangrijk is, is dat je er zelf goed en sterk inzit. Alleen dan kan je ook het beste geven aan je team en ze hier zo goed mogelijk doorheen leiden. Het begint bij jou. En weet dat je hiermee een enorme impact hebt.

2. Geef richting, deel je visie en stuur op output

Als je elkaar niet ziet en jij niet overal bij kan meekijken, dan moet je wel meer loslaten. Dit is gelijk een kans. Geef vertrouwen aan je team en laat ze de verantwoordelijkheid nemen. Dit maakt je team zelfstandiger en uiteindelijk effectiever. Grijp deze kans. Je krijgt hem nu op een presenteerblaadje.

Je moet je team (en jezelf) er alleen wel bij helpen. Dus hierbij een aantal handvatten:

  • Medewerkers kunnen prima verantwoordelijkheid nemen, maar hebben wel houvast nodig. Dit betekent dat jullie visie (dus waar jullie naartoe willen), jullie doelen voor dit jaar, randvoorwaarden, verwachtingen en belangrijkste waarden wel helder moeten zijn bij je teamleden. Zorg dus dat je ze het speelveld meegeeft en ga dan sturen op output.
  • Sturen op output: laat het verdelen van taken los, maar ga over naar het sturen op resultaat. Geef een medewerker een opdracht waarbij je context meegeeft (maar niet meer dan dat) en vertelt wat voor resultaat je verwacht en voor wanneer. Verder laat je het hoe aan je teamlid over. Geef ook mee dat als ze vastlopen bij je in de lucht moeten komen, niet wachten tot het laatste moment. En jij vraagt af en toe ook hoe het gaat. Niet om te controleren of het over te nemen, maar pure interesse of hulp. Stel goede vragen, neem het niet over, geef geen oplossingen. Help ze als het nodig is om het zelf te doen. Je stuurt op het resultaat. Kijk ook even deze video hierover: 

Thuiswerken, wat kan je doen waardoor je controle hebt zonder steeds te controleren

  • Hou een wekelijkse digitale standup (via Zoom of GoogleMeet). Dit is 10 minuten maximaal waarin jullie met het team kijken hoe je ervoor staat, wat er voor deze week op het programma staat, welke losse eindjes van vorige week er nog zijn, of jullie problemen zien aankomen en hoe je die kunt oplossen. Doel: weten wat er speelt, tijdig bijsturen en continu kunnen verbeteren. Eventueel kan je er een keer in de maand nog een evaluatierondje aan toevoegen (dan duurt het dus iets langer) waarin iedereen kort en krachtig aangeeft per persoon: wat ging er goed bij jezelf en wat vond je zelf minder en welke tip hebben collega’s voor je. Doel: meer openheid, vertrouwen, groepsgevoel en betere samenwerking.
  • In deze tijd heel belangrijk: sparren over wat er gebeurt, hoe jij er inzit en wat er leeft in je team. Neem dus tijd om hier met z’n allen bij stil te staan. Als je hier niks mee doet, gaat dit het inhoudelijke werk in de weg staan. Initieer om dit te organiseren en laat je team vooral aan het woord waarbij jij eerst het goede voorbeeld geeft. Lees hier meer over in de blog Hoe om te gaan met onzekerheid en je team.

Blog Elkaar niet zien, hoe hou je je team betrokken?
3. Beleef ook nu dingen samen

Als iets een band versterkt dan is het wel samen dingen beleven. Dit kan groots en klein en dit geval op afstand. Vergt dat wat van de creativiteit? Absoluut. Maar niks is onmogelijk. Een paar tips, maar ik zou zeggen vraag je team ook om een leuk initiatief waar ze blij van worden.

  1. Een digitale Vrijmibo via Zoom
    Eventueel met een Pubquiz. Iedereen verzorgt een ronde.
  2. Heb een wekelijks moment dat je afspreekt online (via Zoom of Google Meet) en werk aan jullie teambuilding. Deel bijvoorbeeld een foto van vroeger die speciaal voor je is. En vertel je verhaal. Doel: elkaar beter leren kennen. Hierdoor meer begrip en betere samenwerking. Of nog een stapje verder: maak je levenslijn. Iedereen heeft een half uur (of kan ook vooraf) om zijn/haar levenslijn te tekenen met alle hoogte- en dieptepunten en belangrijke levensmomenten. Dit kan zo diep gaan als jullie zelf willen. Aan iedereen de keuze. Hierna deel je om de beurt, in 20-30 minuten, je levenslijn met je verhaal. Doel: elkaar beter leren kennen en meer begrip.
  3. Stuur elkaar een digitaal kaartje met een mooie, inspirerende tekst of gedichtje.

Weet dat je team het allerbelangrijkste is en dat het belangrijk is in jouw rol om hen hier doorheen te loodsen. Zodat jullie zo goed mogelijk door deze situatie komen en daarna weer door kunnen. 

Veel succes! En heb je vragen, laat het me weten.

Voorkom dat je team je teveel stress oplevert!

Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!



Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen