Een paar super waardevolle leiderschapslessen
Een paar super waardevolle leiderschapslessen
28 december 2016 

Een paar super waardevolle leiderschapslessen

De tijd van de lijstjes en het terugkijken is weer aangebroken! Ook al heb ik het vaak over kort cyclisch reflecteren, nu is het definitely tijd om even ‘op de heuvel’ te gaan staan en te overzien. Om rustig terug te kijken op een heel bijzonder jaar, het eerste jaar van mijn eigen bedrijf. Heerlijk die relatief rustige dagen tussen kerst en oud & nieuw. Die gebruik ik dan ook graag voor een moment van ‘bezinning’. Evenals om de plannen en doelen voor 2017 uit te werken. Want we gaan in 2017 natuurlijk lekker door!

Hoe was 2016 voor jou?

2016-jaarVorige week stelde iemand mij de vraag: hoe was 2016 voor jou? Mooie vraag. Maar toen ik erover nadacht, was hij voor mij niet in een zin te beantwoorden. Wat als eerste in mij opkwam was: het was het spannendste jaar, het meest bijzondere jaar, het jaar van de meest persoonlijke groei, misschien ook wel het moeilijkste jaar en absoluut het gaafste jaar ooit!

Ik heb keihard gewerkt, maar het voelde bijna nooit als werken. Wat een fijne ervaring, het kan dus echt. Ik heb veel dingen voor het eerst gedaan. Sommige dingen vond ik echt enorm spannend, maar ik ben gesprongen en het heeft me veel gebracht. Ik heb fouten gemaakt, die ik eigenlijk liever niet maakte, maar ik heb er van geleerd en dat heeft me weer veel opgeleverd. Ik heb echt veel toffe, inspirerende mensen ontmoet en kunnen helpen. Dit laatste is voor mij denk ik nog wel het allermooiste.

Mijn meest waardevolle lessen

Afgelopen jaar heb ik dus enorm veel geleerd. Een aantal van de ‘lessen’ wil ik graag met je delen omdat ik denk dat jij hier in je rol als leidinggevende zeker ook wat aan kan hebben.

Feel the fear and do it anyway

Heb je een idee, een droom, een missie? Go for it. Er zijn altijd excuses te bedenken. Vergeet deze en ga ervoor. Wacht niet langer op het juiste moment of dat je nog ergens beter in moet worden. Dat moment komt nooit. Waag de sprong en doe het. Wat je ambitie ook is, wat je met je organisatie wilt bereiken, wat je met je team wilt bereiken, ook al is het nog zo spannend, zet het in gang. Neem de eerste stappen en neem vanuit daar elke keer weer een stap. Je hoeft niet alles al te overzien. Dat kan meestal ook niet. You don’t have to see the whole staircase to take the first step.

Wat het mij heeft opgeleverd? Bij een aantal dingen die ik voor het eerst gedaan heb dit jaar gold inderdaad ‘feel the fear and do it anyway’. Maar wat een prachtige ervaringen heb ik er voor terug gekregen. Het maakt je sterker en wijzer en je kan daardoor weer mooiere vervolgstappen maken. Wacht nergens op: heb je een briljant idee, wil je het anders aanpakken met je team, wil je organisatie naar de next level brengen? Ga er voor!

Focus, focus, focus

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Wil je stappen maken, dingen voor elkaar krijgen, succesvol zijn? Dan is het toverwoord: FOCUS! Dit was voor mij echt een uitdaging en ik weet dat dat voor een heleboel leidinggevenden ook zo is. Ik ben zo iemand die overal kansen ziet, enthousiast is en veel wil uitproberen. Maar daardoor ben je al snel versnipperd bezig en is er voor klanten geen touw aan vast te knopen. Ik begon dit jaar met voor mijn doen toch een redelijke focus, dat vond ik al heel wat. Maar gedurende het jaar kreeg ik toch regelmatig de feedback om nog meer te focussen. Hoe moeilijk ik dit ook vond, wat denk ik te maken had met verliesaversie (de angst om iets te verliezen is groter dan de ambitie om iets te winnen), ik heb het wel steeds meer gedaan. Dit heeft mij opgeleverd dat ik richting en houvast had, makkelijker keuzes kon maken in de dingen waar ik mijn tijd aan besteedt en dat wat ik doe steeds beter kan maken. Het is duidelijk voor mezelf, voor de mensen waar ik mee werk en voor mijn klanten.

Leer van anderen die verder zijn dan jij

Als iets waardevol is gebleken afgelopen jaar dan is het jezelf omringen met mensen die verder en beter zijn dan jij. Wat kan je daar veel van leren! Je hoeft ze niet eens allemaal persoonlijk te kennen, online kom je ook al een eind. Heb je de ambitie om te groeien? Wil je de kneepjes van het vak nog beter leren? Omring je met mensen met ervaring. Je kan letterlijk de kunst afkijken, ze online volgen en zo veel kennis opdoen en ze eventueel benaderen om jou af en toe te coachen.

Ik ben dit afgelopen jaar steeds meer gaan doen en dit heeft voor mij een versnelling gebracht in mijn persoonlijke groei en business. Hierdoor heb ik dingen gedaan die ik aan het begin van het jaar niet voor mogelijk had gehouden. Ook heb ik hierdoor niet alles zelf uit hoeven te vinden en kon ik gerichter werken met een duidelijke strategie.

Accepteer dat fouten maken erbij hoort en zie ze als leermomenten

Dit vind ik zelf een hele lastige, dat fouten er nou eenmaal bij horen. Ik hou zelf namelijk niet van fouten maken. Ik doe het liefst alles in een keer goed. Ja, dat is onrealistisch, dat weet ik ook wel. Van fouten kun je leren. Dat heb ik ook zeker gedaan afgelopen jaar. En de gedachte om fouten als leermomenten te zien, helpt mij om het minder erg te vinden om ze te maken.

Waar heb ik het meeste van geleerd afgelopen jaar? Juist! Van die vervelende, maar schitterende momenten waarop het niet ging zoals het had moeten gaan. Uiteindelijk ben ik er dankbaar voor, want het heeft me verder gebracht! Dus vind jij het ook moeilijk om fouten te maken? Laat je hierdoor niet weerhouden om bepaalde dingen te doen. Maak die fouten en zie het als leermomenten. En geef ze toe. Ben er open en eerlijk over. Dat wordt echt gewaardeerd.

Vergeet niet te genieten

Foto: kaboompics.com

Foto: kaboompics.com

Hard werken en ergens voor gaan, is hartstikke mooi, maar vergeet niet te genieten! Sta stil bij je kleine (of grote) successen tussendoor, want dit zorgt dat je motor blijft draaien. Als ik een doel heb, kan ik hier echt helemaal voor gaan en dan schiet genieten van de kleine successen er vaak bij in. Ik heb gemerkt dat dit echt zonde is. Je hebt er hard voor gewerkt. Genieten mag! En even stil staan ook. Zeker als je met een team werkt, is dit heel waardevol. Want het geeft extra verbinding met elkaar. Dit werkt positief uit op de samenwerking en de energie in het team.

Samengevat kan ik niet anders zeggen dat 2016 voor mij zakelijk gezien een heel bijzonder jaar was. Ik kijk er met trots en een grote glimlach op terug. En ik heb heel veel zin om hier in 2017 nog veel meer van te maken. Dat ik veel meer leidinggevenden kan bereiken en hen kan helpen hun impact te vergroten en mooie resultaten te behalen.

Ik wens iedereen alvast een mooi, inspirerend en gezond 2017!

Een keer in de zoveel tijd schrijf ik over wat me bezighoudt op het gebied van leiderschap. Geef vooral je reactie of stel je vraag naar aanleiding van dit blog. Regelmatig meer weetjes, tips, quotes en interessante info over leiderschapVolg ons ook op facebook .

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen