De wat wil ik vraag knaagt-4 tips die weer richting geven
De wat wil ik vraag knaagt - 4 tips om jezelf richting te geven
20 september 2016 

De wat wil ik vraag knaagt - 4 tips om jezelf richting te geven

Heb jij hem ook? De vraag: ‘Wat wil ik met mijn werk?’, ’ Wat is mijn next step?’ of ‘Welke ambitie heb ik?’. Je bent niet de enige, want ik hoor hem regelmatig. Een keer in de zoveel tijd drijft ‘de vraag’ meestal weer boven. Soms negeren we hem, soms weten we heel duidelijk wat het moet worden, maar vaker weten we het gewoon even niet en hebben we wat hulp nodig om het antwoord scherp te krijgen.

Het is niet alleen prettig voor je zelf om je ambitie te kennen, maar het geeft je ook de mogelijkheid om dat doel, of wellicht zelfs je droom, te verwezenlijken. Als je niets doet is de kans namelijk klein dat je bereikt wat je diep van binnen het allerliefste wilt. En dat is toch zonde? Het heeft alles met persoonlijk leiderschap te maken. Pak dus weer de regie en geef richting aan je (werkende) leven.

Waarom is het zo belangrijk je ambitie te kennen?

Als professional weet je het maar al te goed: een organisatie zonder richting geeft chaos. Iedereen doet wat hij goed acht, maar of dit bijdraagt aan het uiteindelijke doel is de vraag, het is lastig besluiten nemen en medewerkers missen het gevoel gezamenlijk ergens naartoe te werken. Het is schieten met hagel, op goed geluk naar goede resultaten (wat daar dan ook onder wordt verstaan).

Voor jou persoonlijk werkt het niet anders. Als jij niet weet waar je naartoe wilt, dan doe je vast van alles en heb je een druk leven, maar je maakt geen bewuste keuzes en het geeft minder voldoening. Het is dus net zo goed schieten met hagel. Zonde. Als je namelijk weet wat je wilt, je doel heel helder hebt, dan kan je gericht stappen zetten. Je neemt makkelijker beslissingen waar je je tijd aan besteedt en krijgt positieve energie van het behalen van (tussen)stappen die je dichter bij je doel brengen. Dit alles gaat er aan bijdragen dat je je ambitie ook daadwerkelijk waarmaakt.

Toch vaak zonder gericht doel door het leven 

waar ga ik naartoeEr zijn van die uitzonderingen, zij die al van kinds af aan precies weten wat ze willen. Piloot worden is zijn droom of een eigen dierenarts-praktijk opbouwen is haar ultieme wens. Mij was het nooit gegeven en ik was stiekem altijd een beetje jaloers als ik een klasgenoot had die dit heel helder voor ogen had. Ik wist namelijk toen ik ging studeren nog steeds niet wat ik ‘wilde worden’. Dan maar doen wat het beste voelt, waarbij ik niet helemaal eerlijk was naar mezelf. Eigenlijk wilde ik namelijk wel Psychologie studeren, maar ik wist niet zo goed wat je daar dan mee kon doen en om mij heen gonsde het regelmatig dat daar ‘geen droog brood mee te verdienen viel’. En dat was toch ook weer niet de bedoeling. Zo zie je maar wat de invloed van de sociale omgeving is op je ‘wat wil ik?’-vraagstuk. Uiteindelijk ben ik met Communicatie begonnen, wat mooi breed was en er toch een aantal raakvlakken waren met wat me interesseerde: gedrag, verandering en communicatie binnen organisaties. Toch kruipt bloed waar het niet gaan kan en ben ik in mijn 4e studiejaar ook met Psychologie begonnen en ben ik afgestudeerd A&O-psycholoog.

Vaak hebben we ergens diep van binnen wel een idee of wens, maar hebben we hulp nodig bij het (weer) boven tafel krijgen van wat ons nou drijft, waar we goed in zijn en waar we energie van krijgen. Daarnaast hebben we te maken met onze sociale omgeving die ons dagelijks beïnvloedt. Als er steeds weer tegen je gezegd wordt dat je iets niet kan of iets niet bij je past, dan ga je dit geloven. Het is dus de kunst om dichtbij jezelf te blijven, jezelf goed te kennen en durf te hebben om te doen wat je altijd al wilde. Maar hoe doe je dit? En waar begin je als je je persoonlijke doel of ambitie op dit moment niet helder genoeg hebt?

Wat heb je nodig om jouw ambitie helder te krijgen?

Begin gewoon. Net als met al het andere waar je wilt dat er beweging ontstaat: begin gewoon. En nou hoor ik je vragen: ja prima, maar WAAR dan? Om je alvast op weg te helpen, geef ik je hierbij een aantal tips en vragen waar jezelf mee aan de slag kunt. 

 1. Lees een boek

Twee boeken die ik je op dit vlak aan kan raden om een en ander voor jezelf te verhelderen zijn:

  • De Creatiespiraal van Marinus Knoope
  • The big five for life van John Strelecky

Allebei makkelijk leesbaar. Ze kunnen een inspiratie zijn om onderstaande vragen voor jezelf makkelijker te beantwoorden. Het denkproces wordt namelijk in gang gezet. The big five is nogal ‘Amerikaans’, maar probeer hier doorheen te lezen. Het gaat om de boodschap van het verhaal.

2. Ken jezelf: inzicht in je drijfveren

Schrijf het opJe doel bepalen, begint bij jezelf goed kennen. Het kan zijn dat je dit al goed voor jezelf op een rijtje hebt en dat is mooi meegenomen. Heb je dit minder helder of ben je het wellicht gewoon even kwijt, dan is het aan te raden te starten met het helder krijgen wat je drijft en welke waarden je belangrijk vindt.

  1. Schrijf 10 drijfveren op die gelden voor jou (bijv. ik wil resultaat bereiken of ik vind het belangrijk samen te werken of ik wil graag winnen of ik wil graag mijn creativiteit kwijt of ik vind orde en structuur belangrijk enz)

Vind je het lastig je drijfveren te benoemen? Doe eens een drijfverenanalyse. Wat levert het je op? Inzicht in je wat je drijft, je sterke punten en je gedrag. Ook krijg je helder in wat voor werkomgeving je het best gedijt. Dit maakt het weer makkelijker om onderstaande vragen te beantwoorden.

2. Bepaal ook je 5 belangrijkste waarden. Wat vind jij het allerbelangrijkste in het leven (en eigenlijk heel normaal)? Respect, vrijheid, onafhankelijkheid, liefde enz? Wat zijn voor jou de 5 belangrijkste?

3. Ken jezelf: wie ben ik en waar krijg ik energie van?

  1. Omschrijf wie je bent: Maak een beschrijving van een half A4-tje waarbij je aangeeft wie je bent in al je rollen (vader/moeder, partner, vriend(in) enz), met je talenten, je sterke punten, je waarden die je belangrijk vindt. 
  2. Maak een lijstje van wat je energie kost, waar je een hekel aan hebt (tip: stop gelijk met deze dingen! Of doe ze in ieder geval zo min mogelijk.)
  3. Maak een lijstje van waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt (tip: ga dit zoveel mogelijk doen als je dat nog niet deed.)

4. Bepaal jouw belangrijkste doel in je leven   

Wat is jouw ‘purpose’ in je leven? Waar wil je het verschil maken? Waar wil jij toegevoegde waarde bieden? Wat wil je altijd nog doen? Waar loop jij helemaal warm voor? Als het goed is, heb je door inzicht in je drijfveren en het beantwoorden van bovengenoemde vragen al aardig wat input voor het schrijven van ‘jouw missie’. Omschrijf jouw ‘life purpose’.

Als je al het bovenstaande voor jezelf op een rijtje hebt, ben je al een heel eind. Top! Dan kan je je professionele ambitie waarschijnlijk ook een stuk makkelijker formuleren, want die sluit als het goed is naadloos aan. En zie hier: je richting! Eerst even het moment vieren dat je alles (weer) glashelder voor ogen hebt. Dan op naar je eerste stap om je doel te verwezenlijken. Succes!

Psst…als je ermee aan de slag gaat, kijk ook nog even dit filmpje ter inspiratie voor het bereiken van je doel. Visualiseer je uiteindelijke doel, maar focus je op je stappen (je gedrag) om het te bereiken: Ted Talk Reggie Rivers

Een keer in de zoveel tijd schrijf ik over wat me bezighoudt op het gebied van leiderschap. Geef vooral je reactie of stel je vraag naar aanleiding van dit blog. Mocht je zelf als leidinggevende ergens tegen aan lopen of met een vraag zitten, laat het me weten 06-19283477 (WA mag ook) of kijk bij Ontwikkeltraject

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen