Bouw je echt aan je team of heb je ‘losse’ mensen die voor je werken?
Bouw je echt aan je team of heb je ‘losse’ mensen die voor je werken?
11 januari 2018 

Bouw je echt aan je team of heb je ‘losse’ mensen die voor je werken?

Ben je ooit in je eentje begonnen als ondernemer en heb je inmiddels mensen om je heen verzameld die voor je werken? Mooi, want zo krijg jij meer ruimte om aan je bedrijf te werken. Als het goed is. Toch zie ik vaak dat bij het groeien van een team nog geen sprake is van een team. Het is meer een verzameling van losse mensen die allemaal hun expertise inbrengen. Je bent dan ook niet aan het leiden, maar bent iemand die mensen aan het werk houdt en taken verdeeld. De vraag is wat wil je? Op dit niveau blijven of heb je groeiambities met je bedrijf?

Maak jezelf overbodig

Want heb je groeiambities, dan zul je leiderschap moeten pakken en een team moeten vormen. Anders kom je niet naar het volgende niveau. De energie komt dan nog steeds allemaal uit jou. Hierdoor ben jij juist druk. Je zult maar weinig aan je bedrijf kunnen werken. En als je er niet bent valt het stil. Je team maakt het je niet makkelijker, maar zorgt eerder voor meer ballast. Dat is niet wat je wilt. Het moet je vrij maken en het je makkelijker maken. Zorg dus dat je een team neerzet wat zelfstandig kan opereren. Eigenlijk moet je jezelf overbodig maken. En dat voelt natuurlijk gek.

Het betekent anders denken en anders doen

team opbouwen purpleleiderschapsontwikkeling.nlHet is logisch, zeker als je met freelancers werkt, dat je hen taken toeschuift. Heb je af en toe een klus, dan is dit natuurlijk prima. Maar werkt iemand gedurende een langere periode mee aan het doel en de visie van je bedrijf dan hoort deze persoon bij ‘je team’. En dat team zul je moeten leiden en ondersteunen. Dat vergt dus een andere manier van denken en een andere manier van doen. Logisch dat je moet omschakelen. Het begint bij bewustzijn. Dus merk je dat je team niet echt voor je werkt, dat het nog niet soepel loopt, dan is dat een signaal. Daarnaast is het nog niet zo makkelijk om goed te leiden als je dat nooit gedaan hebt. Het is een vak apart. Dus ben je je ervan bewust, zorg dan dat je je zelf ontwikkelt op dit vlak en elke keer weer leert. Dan zul je zien dat het steeds makkelijker wordt. En leuker!

Wat gaat je helpen om van ‘takenverdeler’ de overgang te maken naar leider?

Sommige mensen zijn geboren leiders, anderen moeten het leren. Het goede nieuws is dat je het kunt leren en dat je het kan doen op een manier die bij je past. Wil je door met je bedrijf? Wil je echt een team neerzetten? Dan heb ik hierbij alvast een paar tips voor je om je met je leiderschap op weg te helpen.

1. Blijf bij jezelf

Ik weet nog toen ik net startte in mijn eerste managementrol. Ik deed bij binnenkomst niet alleen mijn jas uit, maar ook mijn managementjas aan. Oftewel deels speelde ik een rol, omdat ik dacht dat ik me als leidinggevende op een bepaalde manier moest gedragen. Een advies: blijf dicht bij jezelf en leid zo authentiek mogelijk. Dit is juist sterk en geeft vertrouwen!

2. Kies bewust

Kies echt voor leiderschap en bepaal wat dit voor jou betekent. Onderzoek of je nog belemmerende overtuigingen hebt en ga daar mee aan de slag. Bedenk hoe jij het liefst je rol vervult, wat je wel en niet doet, hoe je het liefst wilt dat je team functioneert en dit allemaal met je visie en doelen in je achterhoofd.

3. Geef richting en vertrouwen

De randvoorwaarde om je team zelfstandig te kunnen laten werken is het geven van richting. Mensen gaan dwalen als ze geen houvast hebben. Zorg dat jullie missie (waarom je doet wat je doet), jullie visie (waar wil je naartoe, je stip op de horizon), doelen en ijkpunten (waaraan je meet of jullie on track zijn) helder zijn voor iedereen in het team.

4. Geef aandacht aan de teamontwikkeling

team opbouwen purplewithapuspose.nlEen sterk team staat er niet van de een op de andere dag. Een team ontwikkelt zich en gaat door verschillende fases. Dat hoort erbij. Weet ook dat je hier ups en downs in kan verwachten en dat wrijving er bij hoort. Dit is nodig om dat team te vormen. Zorg dat je elkaar regelmatig live ziet. Dit kan je organiseren. Het is namelijk belangrijk voor het begrip en vertrouwen. En dat heb je nodig om beter samen te werken en dat het team zelfstandig kan opereren.

5. Probeer en leer

Ga gewoon dingen proberen. Je merkt snel genoeg wat wel en niet werkt. Try and learn! En zeg gewoon sorry als het nodig is. Soms merk je dat het niet lekker loopt. Twijfel niet aan jezelf. Het ligt meestal niet aan jou. Geef terug wat je opmerkt en vraag het team wat jullie kunnen doen om het op te lossen.

Wat kan jij nu als eerste stap nemen om meer leiderschap te pakken?


www.purpleleiderschapsontwikkeling.nl/ebook/Ontdek nu wat je als leidinggevende anders kunt doen om je team nog beter te laten functioneren! Een ebook met quick scan om inzichtelijk te krijgen waar je nu staat én 15 tips om een volgende stap te zetten. Creëer een topteam, zodat je lekker door kunt groeien met je business! Download hier gratis.


Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen