Alle actiepunten eerst en dan mijn team!
Alle actiepunten eerst en dan mijn team!

Alle actiepunten eerst en dan mijn team!

Alle actiepunten en moetjes eerst en dan komt mijn team! Herken je deze ook? Eerst alles willen afwerken en dan aandacht willen besteden aan je team. Maar vaak is er dan geen tijd meer over. Wat nou als je het eens omdraait? Je team eerst en dan wat er nog aan acties overblijft? Wat dit voor jou en je bedrijf kan betekenen, laat ik je zien ik in deze blog.

Alle actiepunten eerst en dan komt mijn team. Ook herkenbaar voor jou als ondernemer? Eerst alles regelen, zorgen dat je dingen hebt afgevinkt en dan is er tijd en ruimte voor je team. Maar vaak is er dan geen tijd meer over. En daardoor krijg je juist weer meer vragen, meer brandjes om te blussen, meer issues en ontstaat die vicieuze cirkel. Wat je minder wil, daar krijg je meer van en zie het dan maar eens te doorbreken.

We houden van afvinken

Ja, we houden nou eenmaal van afvinken. Dingen van je lijstje strepen en dat het liefst zoveel mogelijk. Het geeft ons een goed gevoel. Het is geeft onmiddellijke bevrediging. We krijgen het gevoel dat we goed bezig zijn en kunnen onszelf een schouderklopje geven dat we dat maar weer mooi voor elkaar hebben. Logisch dus dat we dit graag doen en het ook in stand houden.

Niet met het juiste bezig

Ook al weten we eigenlijk dat we dan vaak niet met de juiste zaken bezig zijn. Dat we dan niet bezig zijn met dat wat echt het verschil maakt, dat wat structureel resultaten oplevert of problemen oplost. Want ja, voordat je van lange termijn acties eens terugziet en voelt wat het oplevert dat kunnen we niet goed genoeg overzien.

Dus korte termijn en de ogenschijnlijke urgentie van dingen trekt onze aandacht en dan nemen we graag actie. Waarschijnlijk heel herkenbaar. Maar uiteindelijk maak je hiermee in je leidinggevende rol niet het verschil. Want je bent te weinig beschikbaar voor je team en zij worden niet beter in wat zij moeten doen. Dus waarom draai je het niet om?

Eerst je team en dan alle acties die nog overblijven…

Want wat gebeurt er dan?

Ook al voelt dit tegennatuurlijk, wat gebeurt er als je dit doet? Het omdraaien dat geeft juist structurele oplossingen en verlichting! Misschien niet gelijk, dus de ‘instant gratification’ moet je even missen. Maar als je hier bewust voor kiest, gaat het je al snel iets beters opleveren. Want als jij je team helpt hun werk zo goed mogelijk te doen, als je ze uitdaagt om zich verder te ontwikkelen, als je ze helpt steeds te verbeteren dan komen al die acties en problemen niet meer op je bordje. En niet eenmalig niet meer, maar telkens niet meer.

Wat betekent dit dus wel niet voor de lange termijn?

Zowel voor jou in jouw rol als voor je teamleden? En ook je team als geheel?

Als je eerst je team je tijd en aandacht geeft en investeert in hun ontwikkeling dan worden ze steeds competenter en zelfstandiger. En daarbij behalen ze ook nog eens de resultaten die je graag ziet. Misschien nog niet gelijk op het niveau wat je verwacht, maar hoe sneller je daarin investeert hoe sneller je er de vruchten van plukt.

Vrijheid en impact

Zie je wat voor vrijheid dit je geeft? Zie je als je het in je rol anders aanpakt wat voor impact dat heeft op je bedrijf en voor je eigen situatie? Investeer consistent in je teamleden op individueel niveau en als team als geheel en laat hen de acties uitvoeren en de problemen oplossen. Help ze het te doen zoals jij dat van ze verwacht. Voed ze op. Doe het dus niet voor ze als een uitvoerder, maar laat ze het zelf doen en neem de rol als begeleider en coach.

Dit is nu jouw goud

Dus mocht je je zorgen maken of jij je dan nog wel nuttig maakt: jazeker. Alleen waar jij eerst in de uitvoering zat, mag je dit nu overlaten aan anderen. Maar zij moeten wel op minimaal jouw niveau komen, want dat is wat je verwacht. Dus aan jou de taak om je senior- en leidersrol te vervullen. Om de club mee op sleeptouw te nemen en om ze te laten doen waartoe ze in staat zijn. Oftewel zorg dat je team volledig tot bloei komt. Daar ligt je goud!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips! 

Over de schrijver
Mariska is organisatiepsycholoog en expert op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Ze helpt ondernemers om een sterk team te bouwen en te houden. Zodat ze het zelf makkelijker krijgen, weer de ruimte hebben om te doen wat ze het liefste doen, hun omzet blijft groeien en ze ook nog eens een fantastische werkgever zijn om voor te werken.
Reactie plaatsen