5 tips om de betrokkenheid in je team hoog te houden

De betrokkenheid in je team, als je mij een beetje kent, weet je dat ik het enorm belangrijk vind om dit te koesteren. Als de betrokkenheid namelijk hoog is, bereik je de beste resultaten en zijn de mensen in je team ook gelukkiger. En hoe mooi is dat? De WIN-WIN! Dus streef ernaar om de betrokkenheid hoog te houden. Maar hoe doe je dat nou?

Betrokkenheid waar is het gebleven?

De betrokkenheid en motivatie waren soms ver te zoeken in de teams waar ik mee te maken had en daar kon ik me enorm over verbazen. Mensen zijn veelal betrokken en intrinsiek gemotiveerd als ze starten in hun functie. Ze hebben er zin in! Ze willen hun bijdrage leveren, gaan er helemaal voor, willen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dus dat is mooi. Het is er gewoon! Het wordt je op een presenteerblaadje aangereikt. Alleen vaak gebeurt er daarna iets merkwaardigs. De betrokkenheid neemt af, het verantwoordelijkheidsgevoel neemt af, het initiatief neemt af, de lol neemt af. What happened? Want dit wil je als leidinggevende niet. En je medewerkers willen dit ook niet. De productiviteit en de resultaten gaan er onder lijden, de sfeer soms ook, het werkgeluk wordt minder en leidinggeven wordt alleen maar lastiger. Waar gaat het mis?

Ik bepaal, want ik ben de baas

Het kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben dat dit gebeurt, maar vaak heeft het te maken met de manier van leidinggeven. Wat ik terugzag bij dit soort teams was een of meerdere van de volgende fenomenen: een ‘ik-bepaal-hoe-het-hier-gaat’- cultuur, medewerkers kregen taken in plaats van dat ze op output gestuurd werden, er werd niet naar ideeën geluisterd, er werd vooral op cijfers gestuurd, mensen kregen geen of weinig waardering, er werd niks leuks gezamenlijks gedaan met het team, medewerkers kregen weinig ruimte, alles werd gecontroleerd of er was een voorganger die er zooitje van had gemaakt waardoor er een lange weg te gaan was. Er was in ieder geval weinig veiligheid, vertrouwen en zoals ik het noem: menselijk leiderschap. En daar gaat de betrokkenheid en motivatie. Het wandelt zo de deur uit. Natuurlijk wordt dit opgemerkt en dan gaat er aan de motivatie gesleuteld worden met……bonussen. Auw! Niet doen! Maar wat dan wel?

5 tips om de betrokkenheid er gewoon in te houden vanaf het begin

Als je het toch op een presenteerblaadje krijgt aangereikt, dan is het mooiste natuurlijk om het ook te behouden. Zorg dat je de betrokkenheid en motivatie hoog houdt. Hoe kun je dat nou voor elkaar krijgen? Hierbij 5 tips die je hierbij helpen

1. Geef juist ruimte en verantwoordelijkheid

Geef medewerkers de ruimte en de verantwoordelijkheid. Ook al is het soms eng om dingen uit handen te geven, want je wilt toch zeker weten dat het goed gebeurd, doe het toch. Zo kunnen mensen namelijk laten zien wat ze in hun mars hebben en ze voelen zich serieus genomen.

Wat je hierbij gaat helpen is sturen op output. Wanneer je iemand een opdracht geeft, geef aan wat je als eindresultaat verwacht. Verder laat je het over aan de persoon in kwestie zelf. Natuurlijk vraag je af en toe wel hoe het gaat en geef je ook complimenten bij een mooi resultaat en opbouwende feedback op wat beter kan. Hier leert diegene van en dan is het resultaat de volgende keer nog beter. Zo stimuleer je het nemen van verantwoordelijkheid en het initiëren van nieuwe ideeën. Lees hier meer over in mijn blog Hoe laat ik het werk echt over aan mijn team?

2. Geef richting en houvast

Ben duidelijk over jullie Why, waarom jullie doen wat jullie doen, heb een heldere stip op de horizon ofwel Visie waar jullie naartoe werken en weet wanneer jullie het goed doen ofwel heb een aantal belangrijke IJkpunten. Hiermee zorg je dat het speelveld en de randvoorwaarden duidelijk zijn. Hierbinnen kunnen je teamleden zelf aan de slag. Het geeft duidelijkheid, richting en houvast. En dat is nodig om verantwoordelijkheid te kunnen nemen, te weten of ze goed bezig zijn en te weten waar ze aan bijdragen.

3. Zorg voor een veilige cultuur

Waar jij in je leidinggevende rol een enorme invloed op hebt, is de manier waarop jullie met elkaar omgaan en de cultuur binnen je organisatie of team. Je zult hier zelf het voorbeeld in moeten geven. Het zit hem al in de kleine dingen zoals wel of geen goedemorgen zeggen als je ’s ochtends binnenkomt. Maar natuurlijk ook of men zich veilig genoeg voelt om ideeën te opperen, feedback te geven aan elkaar, nieuwe dingen uit te proberen. Weet in ieder geval dat jij een belangrijke rol hebt in hoe de cultuur zich ontwikkelt. In jouw eigen uitingen en gedrag, in de mensen die je aanneemt en of je bepaalde dingen wel of niet accepteert en hier wat van zegt.

4. Geef complimenten in plaats van een bonus

Mensen leven op van waardering! Ga ook maar na bij jezelf. We horen graag dat we goed bezig zijn, maar ook is het fijn om te merken dat we van betekenis zijn.

Helaas proberen we in de werkomgeving nog regelmatig te motiveren met wortels en stokken oftewel: we belonen en straffen. Inmiddels weten we dat dit niet bijdraagt aan de motivatie op de langere termijn of zelfs averechts kan werken. Daniel Pink heeft het mooi opgeschreven in het boek ‘Drive’.

Wat wel werkt is een compliment, een kopje koffie of iets leuks doen met elkaar. Wat ik trouwens wel heb geleerd, is dat iedereen een andere manier van waardering prettig vindt. De een heeft het bijvoorbeeld graag in woorden, de ander heeft liever letterlijk een schouderklopje. Vraag het de mensen in je team dus gewoon wanneer zij zich gewaardeerd voelen. Je zult nog verbaasd staan van de antwoorden. En als je dit weet van je team waardeer ze dan op de manier die het beste bij ze past.

5. Coach, steun en daag uit

Laat de mensen in je team leren en coach ze om net dat stapje verder te zetten. Geef ze oprechte aandacht, stel vragen, help ze waar nodig. Faciliteer de veiligheid, het vertrouwen en dat ze het beste uit zichzelf halen. Maar wat ze ook doen, laat de verantwoordelijkheid bij hen. Neem niks over. Neem ze serieus en daag ze ook een beetje uit. Geef opbouwende feedback, laat ze leren en geef ze de kans om te groeien.

Deze 5 tips gaan er in ieder geval aan bijdragen dat de mensen in je team zich veilig en gewaardeerd voelen en dat ze het gevoel hebben van betekenis te zijn. Dit is enorm krachtig voor de intrinsieke motivatie. Zoals het ooit zo mooi omschreven stond in een artikel van de Correspondent: ‘Eén ding is zeker: niets is krachtiger dan mensen die doen wat ze doen omdat ze het willen doen.’ Als je dat in je achterhoofd houdt, dan komt het helemaal goed met die betrokkenheid.

En nu ben ik wel nieuwsgierig:

Hoe staat het met de betrokkenheid in jouw team? Ben je tevreden?

 

Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!