Ooit ben je gestart met je managementfunctie. Misschien al een hele tijd geleden of misschien recent. Maar als het goed is, heb je in het begin een training of opleiding gevolgd en heb je de eerste handvatten gekregen om je persoonlijk goed te kunnen handhaven en met je team uit de voeten te kunnen. Of niet?
We lijken soms te vergeten dat het een vak is
Leidinggeven is, net als allerlei andere beroepen, een vak! Het is een andere tak van sport dan met de inhoud bezig zijn. Het vraagt andere vaardigheden. En net als in elk ander vak is het goed om je er steeds verder in te bekwamen. Door te blijven leren wordt je steeds zekerder en beter. Je kan dan veel meer voor je team en organisatie betekenen. Voor jezelf kun je er meer voldoening uit halen en ook neem je al je kennis en ervaring de rest van je leven mee.
Toch lijken we ‘leidinggeven’ herhaaldelijk voor lief te nemen. Er is nog vaak genoeg sprake van doorgroei naar managementfuncties terwijl dit voor de persoon in kwestie helemaal niet logisch is. Lang niet altijd gaat het gesprek over talenten en of een leidinggevende rol daar wel bij past. It’s the only way up, dus dan lijkt het een logische stap. Hopelijk krijg je als ‘manager to be’ wel een opleiding aangeboden. En als het goed is blijft het daar niet bij, maar investeer je jaarlijks in je ontwikkeling en word je gecoacht.
Blijf investeren
Jaarlijks investeren in managementontwikkeling klinkt logisch, maar is in de praktijk vaak genoeg niet het geval. Maar hoe word je dan beter in ‘jouw sport’? Hoe zorg je dat je de impact kan hebben die je je had voorgenomen, toen jij als gedreven manager aan deze mooie taak begon? Net als het eigen maken van bijvoorbeeld Karate: je moet niet 4000 dingen 12x doen, maar 12 dingen 4000x doen en dan wordt je steeds beter, handiger, slimmer. Dan worden dingen een gewoonte en kan je finetunen. Maar daar moet je tijd, energie en ook geld in investeren. Dit betaalt zich dan wel weer dubbel en dwars terug! Want hoe mooi is het dat je al weet wat je moet doen op moment dat een issue of kans zich aandient in plaats dat je het dan nog moet uitzoeken of eigen maken? Je bent zekerder en sneller. Je bent in control.
5 redenen
Heb je tot nu toe eigenlijk nog maar weinig geïnvesteerd in je rol als manager? Dan wordt het hoog tijd om hier wel serieus over na te denken. Ik geef je 5 redenen waarom:
1 JIJ maakt het verschil
Als manager heb je een belangrijke rol. Je bent een belangrijke spil, motivator en coach. Hoe jij leidt, zo gaat je team zich gedragen. Ben je hier bewust van. Dit is namelijk een enorme kans om het verschil te maken. Als jij jezelf blijft ontwikkelen en groeit, zie je dit ook terug aan je team en aan de mensen in je team. Het omgekeerde is ook waar: als jij er een potje van maakt, zie je dit ook terug in je team met hoge verzuimcijfers, een hoog verloop en een lage betrokkenheid van dien.
2 Je bereikt wat je wilt bereiken
Doordat je je meer eigen maakt en jezelf blijft ontwikkelen, ben je steeds weer klaar voor een volgend niveau. Je zal dus stappen blijven maken, je blijft groeien en je wordt beter in je vak. Je gaat dat terug zien in de resultaten. Net als een topsporter zul je moeten trainen, fine-tunen en af en toe je rust moeten pakken. Dan vergroot je je kans op het bereiken van je doelen aanzienlijk.
3 Leaders are readers
Succesvolle leiders lezen in plaats van dat ze voor de tv hangen of met hun mobiel in de weer zijn. De Amerikaan Thomas Corley heeft 5 jaar onderzoek gedaan naar de gewoonten van welvarende, succesvolle mensen en arme, niet-succesvolle mensen. Daaruit blijkt inderdaad dat succesvolle mensen weinig tv kijken (want ze hebben andere interessantere dingen te doen) en dat ze houden van lezen. En ze lezen niet zomaar. Ze lezen vooral boeken op het gebied van zelfontwikkeling.
Succesvolle leiders lezen, minimaal 30 minuten per dag, en blijven zich zo elke dag ontwikkelen en zichzelf voeden met nieuwe ideeën, aanpakken en vaardigheden.
4 Je waarde stijgt
Doordat je blijft investeren in jezelf zul je je expertise vergroten. Je zult betere resultaten behalen dan teams met leidinggevenden die nagenoeg niets investeren in zichzelf. Je bent dus van meer waarde voor de organisatie en van meer waarde op de arbeidsmarkt. Je zult je eigen praktijkvoorbeelden en -ervaringen creëren van jouw succesvolle aanpak (en leermomenten) en dit kan je weer gebruiken in de rest van je carrière als voorbeeld, om het ergens anders nog eens te doen of als inspiratie voor anderen.
5 Tijden veranderen, je rol verandert
Eén ding is zeker: we leven in een tijd van snelle verandering en dat zal zo blijven of misschien zelfs nog meer versnellen. De arbeidsmarkt verandert. Onze kinderen werken straks in functies of rollen die nu nog niet bestaan. En functies die we nu kennen verdwijnen. Gisteren hoorde ik ergens ‘en daar kwam de omroepster in beeld op Ned1’. Ken je die nog, de omroepster? Zij praatte de televisieprogramma’s aan elkaar. Dit is zo’n beroep dat, bijna geruisloos, is verdwenen. Of de rol van leidinggevende volledig zal verdwijnen daar zijn de meningen over verdeeld. Dat de rol verandert is een feit. Ben jij daar mee bezig? Weet je wat jullie organisatie nu nodig heeft en wat jouw rol daarin is en hoe je die het beste vorm kan geven? Zorg dat je mee blijft bewegen en waarde blijft toevoegen. Dit is niet alleen leuker en noodzakelijk voor jezelf, maar levert ook weer veel op voor de organisatie en jullie klanten!
Succesvolle leiders als Bill Gates en Steve Jobs hadden in ieder geval een ding gemeen: ze dachten ‘het kan altijd beter’! Ze bleven investeren in zichzelf en lieten zich steeds coachen. Ook zij zijn onderaan begonnen en zijn daar vandaar opgeklommen tot waar ze (nu) zijn gekomen. Met de gedachte dat blijven leren en investeren in jezelf je verder gaat brengen en je er daardoor uithaalt wat er in zit.
Eén keer in de zoveel tijd schrijf ik over wat me bezighoudt op het gebied van leiderschap. Geef vooral je reactie of stel je vraag naar aanleiding van dit blog. Regelmatig meer weetjes, tips, quotes en interessante info over leiderschap? Volg ons ook op facebook .