Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol
Je kleiner voordoen dan je eigenlijk bent in je leidinggevende rol, ik zie het regelmatig terug. Dat leidinggevenden zich inhouden, dingen maar niet zeggen, iemand maar niet aanspreken, hun visie en ambitie voorzichtig en vaag brengen… Wat je tegenhoudt en wat je kan doen om dat los te laten dat vertel ik je in deze blog. Zodat jij je volledige potentie wel benut en je team er ook het meeste plezier van heeft.
Je kleiner voordoen in je leidinggevende rol dan dat je bent. Ik zie het best geregeld terug. Je als leidinggevende inhouden, dingen maar niet zeggen, alle ruimte geven en gedrag maar laten gaan ook al vind je het niet oké. En daarnaast ook niet heel helder en duidelijk zijn over je visie en wat je verwacht van je mensen, want tja daar vinden ze vast wat van.
Liever geen gedoe en problemen
Het is goed bedoeld. Je wil problemen en discussies voorkomen en vooral aardig gevonden worden. Dan werken je teamleden het hardst voor je, toch? Maar helaas is dat slechts gedeeltelijk waar. Je krijgt er namelijk juist ook problemen voor terug die je liever niet wil (ofwel zachte heelmeesters maken stinkende wonden) en je verliest juist vertrouwen in jou als leider.
Dit is wat je klein houdt
Op zich is het logisch dat je aardig gevonden wil worden, dat willen we allemaal, of we nou leidinggevende zijn of niet. En ook klinkt ruimte geven niet verkeerd. Toch zijn het excuses om niet je volledige leiderschapspotentieel te benutten. Want wat er werkelijk onder verborgen zit en waarom je je niet volledig geeft en je rol helemaal omarmt, is onze grootste angst als mens, namelijk de angst voor afwijzing. Want waarschijnlijk herken je wel gedachten als: ‘Als ik hier strak in ga zitten, dan krijg ik vast veel tegengas…. ik kleed het wat voorzichtiger (lees: vager, minder concreet, onduidelijk) in en dan komt het ook wel goed.’ Zo’n gedachte is een signaal dat je je inhoudt en niet volledig je rol pakt. Zonde. Want dit heeft op de lange termijn een averechts effect.
Kijk hier ook de video: Dit is wat je klein houdt in je leidinggevende rol
Hoe zorg je dan dat je wel je volledige leiderschapspotentieel benut?
Hoe krijg je het dan wel voor elkaar om je volledige leiderschapspotentieel te benutten? Wat kan je nu praktisch doen? Hierbij geef ik je 3 stappen die je nu gelijk kunt nemen:
1 Erken het
Erken dat er meer in zit en dat je je inhoudt. Herken de gedachten en de overtuigingen die je belemmeren. Waarom geef je alle ruimte? Waarom laat je dat gedrag maar lopen waar je het niet mee eens bent? En ben dan eerlijk naar jezelf. Hoeveel % van je leiderschapspotentieel zet je nu echt in? En welke groei is hierin nog mogelijk?
En lees ook deze blog die ik schreef over door het moeilijke heen gaan: Zo ga je door het moeilijke heen om te krijgen wat je wil.
2 Onderzoek de angst of belemmerende overtuiging en laat het los
Onderzoek welke belemmerende overtuiging of angst je nu tegenhoudt. Welke gedachten heb je dan? Dit kan je doen met de 4 vragen uit The Work van Byron Katie:
- Schrijf je gedachte op (bijvoorbeeld: ‘Als ik duidelijk zeg hoe ik het hebben wil, dan vinden mijn medewerkers me vast een bitchy boss)
En stel jezelf dan deze vragen
- Is dit waar?
- Weet je zeker dat dit waar is?
- Hoe reageer je als je deze gedachte denkt?
- Wie ben je als deze gedachte er niet meer is?
en keer het om!
(in dit voorbeeld zou dat kunnen zijn: ‘Als ik duidelijk zeg hoe ik het hebben wil, dan vind ik mezelf een bitchy boss’)
Doe dit voor alle gedachten of overtuigingen die je hebt. Dit geeft je mooie inzichten.
Het is sowieso interessant om het boek De vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie met daarin The Work te lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Je kunt hem hier vinden:
De vier vragen die je leven veranderen
3 Pak de lead
En pak dan de lead, volledig!
Doe dit door het volgende in de praktijk te brengen:
- Sta voor je visie en missie en laat dit overal in doorklinken, in meetings, in gesprekken of spijker het aan de muur zoals ze bij Coolblue zeggen :-).
- Ben duidelijk en helder naar je team qua speelveld (waarden, randvoorwaarden, belangrijkste afspraken over samenwerking enz ), doelen en wat je verwacht van je team.
- Ben duidelijk in wat ze van jou kunnen verwachten en heb allemaal helder wat ieders taken en verantwoordelijkheden zijn binnen het team.
- Zie signalen, neem ze serieus en onderneem actie. Stel je vragen en spreek zo nodig aan. Laat dit niet meer lopen, maar doe er wat aan als het nog klein is.
Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!
*deze pagina bevat affliatelinks