Waarom je als leider zowel je mannelijke als vrouwelijke energie nodig hebt

Mannelijke en vrouwelijke energie is een topic wat mij de laatste maanden bezig houdt. Het is niet alleen iets wat belangrijk is om je bewust van te zijn als persoon, man of vrouw dat maakt niet uit, maar dit is ook belangrijk als je succesvol wil zijn in je leidinggevende rol. Vandaar in deze blog wat de consequenties zijn als je doorschiet in een van de twee (en dat doen de meesten) en wat het je oplevert als je het meer in balans brengt.

Mannelijke en vrouwelijke energie, of je nou een man of vrouw bent, je hebt het allebei. Alleen gebruiken we het vaak niet meer allebei. We schieten door in een van de twee en op dit moment is mannelijke energie vaak dominant. We leren om dingen voor elkaar te krijgen door juist onze mannelijk energie aan te spreken dus gaan we in de actiestand, pushen, vanuit kracht bewerkstelligen, daadkrachtig zijn. Toch kan het ook zijn dat juist de vrouwelijke energie de boventoon voert: vriendelijk zijn, empathisch zijn, luisteren, begrijpen, verzorgend zijn en juist niet in de actie maar ontvangen. Je overgeven en laten leiden.

Focus op een van de twee

Welke van de twee ook de boventoon voert, als de focus op een van de twee ligt, mis je een essentieel deel van wat je nodig hebt in je leidinggevende rol om je medewerkers betrokken te houden en je team goed te laten presteren. Je hebt namelijk beide nodig anders voelt het steeds niet goed en loopt het allesbehalve soepel.

Waarom voorkeur voor een van de twee?

Dat we onze vrouwelijke energie uit het oog zijn verloren, zowel als man en als vrouw, zit hem erin dat we in onze cultuur vooral meegekregen hebben dat als we in ons werk iets voor elkaar willen krijgen we er vooral bovenop moeten zitten, daadkrachtig moeten zijn en actie moeten ondernemen. We vinden dit normaal en staan toch een beetje raar te kijken als we onze intuïtie de ruimte geven, juist vertrouwen op wat komt en meer connecten met ons interne zelf. Dat klinkt toch wat zweverig, toch?

We hebben last van onze eigen labels

En dat brengt me gelijk bij het volgende: we worden ook gehinderd door alle labels die we plakken. Labels als vrouwelijk, mannelijk, gay, spiri wiri, sterk, zwak enzovoorts. Die labels gebruiken we natuurlijk om onze wereld overzichtelijk en logisch te houden, maar het laat ons ook weinig ruimte om dingen anders aan te pakken. Het houdt je weg bij wie je werkelijk bent. Want we conformeren ons eraan. Omdat de angst om afgewezen te worden groter is dan het plezier wat we (misschien) zullen ervaren als we volledig onszelf zijn.

En nu zijn we zoekende…

Inmiddels hebben best wat mensen in de gaten dat we ergens scheef gaan. Het is niet voor niks dat spiritualiteit steeds meer aan ruimte wint. Ook ik zelf heb het mogen ondervinden dat ik vooral mijn mannelijke energie inzette in eigenlijk alles wat ik deed. Om dingen thuis goed te laten lopen, om mijn bedrijf op te bouwen. Ik wist niet beter. Totdat ik op een punt kwam waarbij ik de spiegel voorgehouden kreeg dat ik mezelf totaal kwijt was. Langzaamaan ben ik gaan ontdekken dat het me helpt om stil te staan. Dat dat geen waste of time is, maar mij juist helpt om te connecten met mijzelf en zo de juiste focus te houden.

Vanuit vertrouwen in actie

En inmiddels is het zover dat ik vanuit vertrouwen en achterover leunen in actie kom. Het komt naar me toe in plaats van dat ik het push en op kracht iets forceer. Kan je je voorstellen dat je vanuit een hele andere energie dingen in beweging zet en laat ontstaan? Ik wist niet dat dit ook kon. Nu weet ik hoe ik beide energieën kan gebruiken en effectief kan inzetten. Waardoor ik niet alleen relaxter in het leven sta, maar ook nog eens meer en beter werk lever.

Hoe zit dat dan in je leidersrol?

Deze les bracht me op een mooi gesprek met mijn man. Want hoe zit dit dan in je leidinggevende rol? Heb je daar ook niet zowel vrouwelijke als mannelijke energie nodig? Het antwoord is ja. Want wat ik zie is als je als leider teveel in je vrouwelijke energie zit, dan ben je vriendelijk, maak je het iedereen naar de zin, ben je aan het zorgen, maar mist er duidelijkheid, richting, grenzen en aanspreken op gedrag. En als je als leider juist doorschiet in je mannelijke energie, dan is het vaak met de vuist op tafel (zo doen we het, omdat ik het zeg!), zo moet het en macht uitoefenen vanuit positie, maar mis je het luisteren, empathie, feedback kunnen geven, aandacht voor connectie en de relatie.

Laat het niet ‘stinken’

Dus juist in je leidersrol is het belangrijk om zowel je vrouwelijke als mannelijke energie aan te boren als persoon. Om het daarmee zelf goed te hebben in je leidinggevende rol (het loopt lekker) én om het beste uit je team te halen.

Wanneer je doorschiet in een van de twee gaat het ‘stinken’ in je team. Leer dus beide energieën waarmee we allemaal zo mooi uitgerust zijn in te zetten. Durf je mannelijke kant te omarmen als je daar nu terughoudend in bent, omdat je nu het liefst aardig gevonden wordt en durf je vrouwelijke energie weer terug te vinden en in te zetten als je daar nu geen gebruik van maakt, omdat je meestal in de actiestand staat.

Zorg voor balans

Een ding wat ik geleerd heb: het een sluit het andere niet uit. Het versterkt elkaar juist. En in je leidinggevende rol krijg je het moeilijk als je beide niet gebruikt. Ga dus op onderzoek uit, breng de balans terug en geniet van de resultaten die je dan bereikt!

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!