Waarom duidelijk zijn je een goede baas maakt in plaats van een bitchboss

Als je een team start of al een tijdje hebt, dan vraag je je het vroeg of laat een keer af: blijf ik de lieve vrede bewaren of ben ik duidelijk en zeg ik waar het op staat? Wat is wijsheid? Want je wilt natuurlijk alles behalve die bitchboss zijn.

Je hebt als eindbaas nou eenmaal niet altijd goed en leuk nieuws te brengen aan je team of bepaalde teamleden. Je hebt als ondernemer keuzes te maken en richting te bepalen. Daar horen lastige beslissingen bij. Je bedrijf ontwikkelt zich en je team ook. Dit betekent dat je de koers zult aanscherpen, dat je andere dingen nodig hebt en ook andere mensen nodig kunt hebben. Niks is voor altijd. Ook niet in jouw bedrijf.

Ik ben toch zeker geen bitchboss!

Dus ook impopulaire besluiten horen erbij. Maar ik hoor je denken: die besluiten nemen is al één ding, maar erover communiceren is weer een ander verhaal. Je wilt geen onrust veroorzaken en natuurlijk wil je aardig gevonden worden. Dat willen we allemaal. En jij gelooft ook dat als je team jou leuk en sympathiek vindt ze graag en hard voor je werken. Dus daarom zeg je maar even niks of vertel je een afgezwakte versie. Je wilt alles behalve die bitchboss zijn.

Je bent niet alleen

Hierin ben je niet de enige. Om maar niemand tegen het zere been te schoppen weet ik dat menig leidinggevende kiest voor vriendelijk zijn en bepaalde dingen maar niet vertellen. Vanuit goede bedoelingen. Juist om de lieve vrede te bewaren en de sfeer een beetje goed te houden. De intentie is dus allesbehalve verkeerd. Alleen de uitkomst is jammergenoeg zo belabberd. Teamleden hebben dit namelijk feilloos in de gaten. Misschien niet gelijk, maar wel snel genoeg. En dan daalt het vertrouwen. Het vertrouwen in jou, in het bedrijf. En dit maakt meer kapot dan je lief is.

Logische keuze, alleen er is een beter alternatief

Ik snap de keuze voor pappen en nathouden. Ik heb er ook ooit voor gestaan en het was zeer verleidelijk. Toch heb ik de afweging gemaakt om te gaan voor zo transparant en eerlijk mogelijk. Met de consequentie dat mensen boos op me zouden worden of me de meest onsympathieke persoon op aarde zouden vinden. Soms was dit ook zo, maar vaak ook niet. Want waar ik als snel achter kwam: mensen houden van duidelijkheid en eerlijkheid. Dat geeft ze juist vertrouwen. Mensen vinden het fijn als ze serieus worden genomen, als je ze meeneemt in het goede en het minder goede. Heeft dit vervelende consequenties, dan is dat natuurlijk naar, maar zeg het gewoon. En laat ook gerust zien dat jij ook maar een mens bent. Dat het jou niet koud laat. Niet door een potje mee te huilen, maar wel aan te geven hoe het voor jou is en dat je begrijpt wat de de ander doormaakt.

Je kunt niet duidelijk en eerlijk genoeg zijn

We verwarren duidelijk en eerlijk nog wel eens met hard, kil en zakelijk. Zeker bij vrouwen. Dan associeren we het al snel met een bitchboss. Maar geloof mij, je bent juist een goede baas als je duidelijk en eerlijk bent. Kan je jezelf nog steeds in de spiegel aankijken als het gaat om je besluit? Dan is het een goede beslissing die je neemt. Communiceer dit dan ook als zodanig naar je team.

Ben duidelijk, altijd zo snel mogelijk. Vertel over nieuwe andere plannen, vertel over keuzes die je hebt gemaakt en leg uit wat van waarde is voor je team, vertel over een nieuwe richting en de consequenties, maak de keuze voor andere mensen en neem afscheid van mensen die je team niet meer dienen op een goede manier. Duidelijk zijn is iets anders dan vals, hard en bitchie zijn. Teamleden kunnen boos zijn, teamleden kunnen het er niet mee eens zijn, maar even eerlijk: dit hou je altijd. Niet iedereen is het altijd met je eens. En dat is oké. Het is gewoon een feit. Maar waar je wel wat aan kan doen, is de manier waarop je het brengt. Ben je duidelijk, eerlijk en transparant? Dan krijg je er respect en vertrouwen voor terug. Dit is zoveel waard voor je bedrijf. Durf dus te staan voor je keuzes en ze ook zodanig te delen met je team. Dat is niet bitchie, dat is juist sterk en krachtig!

 

Meer weten over hoe je je beste team creëert en er alles uithaalt wat er in zit? Download dan hier mijn gratis ebook ‘Creëer het team dat je wilt’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!