Teamperformance, dit maakt het verschil!

Is de teamperformance nog niet wat je verwacht? Vind je het allemaal maar moeizaam gaan en heb je het idee dat als je wat nieuws probeert om een stap vooruit te komen dat het weer verzandt? Het zou wel eens hieraan kunnen liggen! Lees in deze blog waar ik het precies over heb.

Je baalt, want er komt niet uit je team wat je ervan verwacht. Het gaat moeizaam en het voelt als trekken en duwen. Jij bent als leider vooral bezig met problemen en brandjes blussen en ondertussen blijven de resultaten achter en worden klanten niet geholpen, zoals je eigenlijk zou willen.

Je probeert er wat aan te doen

Je merkt natuurlijk zelf ook wel dat dit niet loopt, zoals zou moeten. Vandaar dat je regelmatig probeert iets te veranderen. Je haalt het team een keer bij elkaar, je hebt eens een keer 1 op 1 gesprekken, je probeert een keer te brainstormen over het oplossen van een terugkerend probleem enzovoorts. Maar uiteindelijk verandert er helaas niet zoveel. Je wordt er een beetje moedeloos van. Hoe zorg je nou dat je team wel beter gaat presteren en dat jullie uit deze steeds terugkerende problemen-cyclus stappen?

Hierdoor verandert er niets

Hoe het komt dat er niets verandert? Dat zit hem in van alles wat proberen. Begrijp me niet verkeerd, het is namelijk fijn dat je het inziet dat er wat moet gebeuren en dat je ook iets doet. Maar wat ik vaak zie,  is dat het bij eenmalige, sporadische acties blijft. We proberen eens dit, we doen eens dat. En dan verwacht men ook gelijk al een ander resultaat. Als dat dan uitblijft is al snel de conclusie dat het niet werkt.

Daarnaast zie ik ook vaak dat leidinggevenden helemaal vastzitten in alles wat er gebeurt. Ze reageren alleen nog maar op de situatie of problemen die ontstaan. Ze zijn blij dat ze weer een dag hebben overleefd. Laat staan dat ze tijd hebben om na te gaan wat er nou daadwerkelijk aan de hand is en proactief dingen aan te pakken. Het is dus vooral reactiviteit wat de klok slaat in plaats van proactiviteit.

Wat gaat maken dat je het wel doorbreekt?

Het toverwoord om een doorbraak en een duurzame omslag te creëren is hier: CONSISTENTIE. Alleen als je consistent dingen doet, gaat er daadwerkelijk iets veranderen. Het werkt echt zoals op de sportschool (ja, helaas, hate to bring it like this). Als je een keer gewichten heft, heb je nog geen spierballen als Popey. Als je een keer hebt hardgelopen heb je nog niet de conditie van Sven Kramer. Dit willen we allemaal wel graag, maar zo werkt het helaas niet.

Bouwen aan de teamperformance

Alleen door consistent te bouwen aan de teamperformance ga je ook de resultaten zien. Die resultaten die je eigenlijk verwacht en die je klanten ook verwachten, ga je dus niet bereiken door af en toe een keer als team de koppen bij elkaar te steken of ook niet door eens een keer in de de paar weken een van je teamleden 1 op 1 te spreken. Hap snap en reactief gedrag levert je niks op.

Consistent elke dag stappen vooruit zetten wel!

Hoe pak je dit aan?

En nou is dit natuurlijk een mooi inzicht, maar hoe pak je het aan? Want dan maar gewoon alles consistent gaan doen, is dat de oplossing? Nee, want als je 100 ballen wil vangen, vallen ze allemaal. Wat je wel kan doen, is dit:

1) Neem de tijd om wat dingen op een rijtje te zetten

Stel je zelf eerst een paar vragen om inzicht te krijgen in je huidige situatie. Dan weet je namelijk ook wat nu het meeste belangrijke is om consistent mee aan de slag te gaan. Beantwoord eens voor jezelf:

  • Jouw leiderschap en groei hierin: waar sta je nu (schaal 1 tot 10). En als je hier een 10 van wil maken waar kan je nog in groeien?
  • Jouw team: waar staan jullie nu (schaal 1 tot 10)? En als je hier een 10 van wil maken waar kunnen jullie nog in groeien?
  • Continu verbeteren (elke dag het met kleine stapjes beter doen): waar staan jullie nu op het gebied van continu verbeteren (schaal 1 tot 10)? En als je hier een 10 van wil maken waar kunnen jullie nog in groeien?

2) Welke actie(s) heb je nu te nemen om op deze vlakken te verbeteren?

Beantwoord voor jezelf nu deze vraag. Kijk naar de vlakken en de scores en schrijf de acties op die jij of jullie consistent kunnen nemen om toe te werken naar die 10.

3) Hoe evalueer je en wanneer?

Je begint natuurlijk nu ergens, dus is het ook belangrijk om te kijken hoe het gaat en eventueel bij te sturen. Maar geef het eerst wat tijd. Sommige dingen duren even of mensen moeten eraan wennen. Geef niet zomaar op en zeg niet dat het niet werkt. Geef het wat tijd en evalueer samen met je team en stuur dan bij waar nodig.

Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’.
Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!