Leiderschapstips voor ondernemers: creëer een succesvol team

Hoe fijn is het als je lekker aan de weg aan het timmeren met je bedrijf. Het groeit qua omzet en qua team. Je bent er trots op. En terecht. Alleen vind je dat aansturen van mensen soms nog best lastig en je vraagt je ook af hoe je je team één team laat zijn, hoe je alle neuzen dezelfde kant op krijgt en hoe je je team echt succesvol laat samenwerken. In deze blog geef ik je 10 leiderschapstips om je hiermee op weg te helpen.

Als ondernemer ben je in eerste instantie vooral bezig met je missie en dienst of product. Daar wordt je door gedreven. Hoe kan je zoveel mogelijk klanten gelukkig maken of helpen met dat wat je te bieden hebt? Lukt het je om steeds meer klanten te bedienen, dan kun je dit op een gegeven moment niet meer alleen. Sterker nog, je moet het het eigenlijk al snel niet meer alleen willen, want aardig wat taken kan iemand anders waarschijnlijk beter en sneller dan jij. Dan heb jij dus tijd om te doen waar jij goed in bent en om aan je bedrijf te werken.

Je krijgt ook een andere rol

Maar ga je meer uitbesteden, dan verandert ook je rol. Dan hoort bij dat AAN je bedrijf werken ook het aansturen en inspireren van een team. En grote kans dat je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Nou weet je inmiddels dat elke fase van je bedrijf zijn uitdaging heeft, maar dit is wel een hele cruciale. Je weet dat de mensen in je team het namelijk moeten gaan doen. Werkt dit niet, dan kost dit geld, omzet en ook nog eens werkplezier. Want niet-werkende arbeidsrelaties en een moeizaam lopend team zijn grote energietrekkers. Allemaal zonde. Helemaal niet nodig. Zorg dat je het goed voor elkaar hebt. Hoe eerder je hiermee begint, hoe makkelijker het gaat.

Dus hierbij geef ik je 10 leiderschapstips om je te helpen bij je leidinggevende rol en om meer uit je team te halen.

“Alles wat je aan de voorkant investeert, krijg je aan de achterkant dubbel en dwars terug.”

1 Kies de juiste mensen

Alles wat je aan de voorkant investeert, krijg je aan de achterkant dubbel en dwars terug. Dit geldt zeker voor het vinden en selecteren van de juiste teamleden. Dus investeer in het aantrekken van de beste mensen. Dat betekent dat je goed moet weten wie je nodig hebt. Niet alleen qua skills maar ook qua persoonlijkheid en drijfveren. Investeer dus tijd en aandacht aan een uitgebreid profiel. Ga daarna pas een vacature uitzetten. Neem vervolgens ook ruim de tijd voor het selectieproces. Leer iemand goed kennen en neem dan pas een besluit of diegene past in je team of niet.

Meer lezen over hoe jouw topper het beste kunt werven en selecteren? Lees dan ook mijn blog: Hoe trek je de beste mensen aan voor je team? 

2  Ga voor vertrouwen en veiligheid

Dit is iets wat in ieder geval goed moet zitten in je team. Veiligheid is het belangrijkste basisprincipe. Als mensen zich niet veilig voelen, zal er geen vertrouwen en goede samenwerking zijn en krijg je nooit een succesvol team. Hierin zul jij het voortouw moeten nemen. In jouw rol ben jij bij uitstek degene die dit beïnvloedt en dus een veilige omgeving kan creëren. Belangrijk om je bewust van te zijn en er aan te werken als het nu niet 100% goed zit.

3 Zorg voor goede communicatie

Dan heb ik het hier over communicatie van jou naar anderen, maar ook de communicatie onderling. Voor jou persoonlijk is het belangrijk om je teamleden tijdig meenemen in nieuwe plannen, besluiten, veranderingen enzovoorts. Waar je eerst zelf besluiten nam en gelijk in de actiemodus ging, is het nu vooral belangrijk anderen mee te nemen in je gedachten en plannen. Ren jij alvast vooruit, maar is de rest 10 kilometer achter, dan verlies je ze. Dat komt de betrokkenheid en motivatie niet echt ten goede. Als je ze op de hoogte stelt, kunnen zij juist met de acties aan de slag gaan. Dus neem ze liever eerder dan later mee in je gedachtengang en besluiten, zodat zij er mee verder kunnen. Dit werkt uiteindelijk wel zo snel en prettig.

Daarnaast is het fijn als er een cultuur heerst waar er open met elkaar gecommuniceerd wordt. Daar heb jij weer een voorbeeld in. En mocht er geroddeld of negatief gesproken worden, maak daar dan zo snel mogelijk korte metten mee. Je krijgt namelijk wat je accepteert. Niet accepteren, gelijk in de kiem smoren en juist de goede sfeer en verhoudingen aanwakkeren.

4 Zorg voor een gemeenschappelijke richting en doel dat iedereen kent

Zonder gemeenschappelijke richting en doel is het voor je team lastig navigeren en verantwoordelijkheid nemen. Zorg dat iedereen op de hoogte is van jullie missie (waarom je doet wat je doet), visie (stip op de horizon, waar je naartoe wilt), waarden en doelen. Dit zou iedereen echt moeten dromen en meenemen in de keuzes in hun werk. Het mooiste is als je dit met elkaar kunt formuleren, omdat het dan gelijk echt van jullie allemaal is. Hebben jullie de richting en doelen helder, dan is dit de houvast voor je team om zelfstandig en proactief te kunnen werken.

5 Monitor performance continu

Tegenwoordig zit de vaart er meestal goed in en gaan verandering razendsnel. Belangrijk dus om continu te weten hoe jullie het doen en om bij te sturen en continu te verbeteren. Dus zorg dat je jullie performance continu in de gaten houdt. En het mooiste is als jij dat niet alleen in de gaten houdt, maar dat het hele team dagelijks kan zien hoe het gaat. Verzin dus een mooie manier die jullie dagelijks allemaal inzicht geeft in jullie performance.

6 Creëer een gezonde manier van aanspreken en feedback geven

En dit is ook weer iets waar jij het goede voorbeeld in mag geven. Anders gaat het namelijk niet gebeuren. Spreek je zelf mensen in je team aan op gedrag wat je liever niet ziet en geef je regelmatig feedback, dan wordt het onderdeel van de cultuur en helpt het de openheid. Geef ook een voorbeeld in de manier waarop je vindt dat dit zou moeten, zodat het bijdraagt aan jullie samenwerking, prestaties en cultuur. De meesten van ons vinden mensen aanspreken of feedback geven best spannend. Mocht dit bij jou ook het geval zijn. In mijn blog Medewerkers aanspreken, niet de leukste klus geef ik je tips hoe je het aan kunt pakken waardoor dit soort gesprekken een stuk soepeler lopen, als je hier nu nog niet zo’n fan van bent.

7 Ben duidelijk over verantwoordelijkheden en zorg voor een passende beloning

Als iets het succes van je team in de weg staat is het wel onduidelijkheid over verantwoordelijkheden. Misschien herken je dit ook wel. Het is dus belangrijk dat iedereen weet waar hij of zij wel of niet verantwoordelijk voor is. Ben hier heel scherp in, ook als er mogelijk iets verandert. En zorg dat de beloning bij deze verantwoordelijkheden klopt. Want zit dit scheef dan krijg je geheid gedoe. Beloning is geen motivator, maar wel een dissatifier als het niet goed zit. Wil je je beste mensen houden, dan moet dit wel in orde zijn.

8 Geef waardering

We zijn er meestal niet zo scheutig mee, maar het is zo belangrijk. Dit maakt een wereld van verschil voor de betrokkenheid in je team. Geef dus waardering aan je teamleden op allerlei soorten manieren. Laat zien dat je ze ziet, dat je ziet hoe hard ze werken en wat ze aan vooruitgang boeken. Dit hoeft dus niet in een geldelijke beloning te zijn. Daar denken we vaak wel aan, maar dit werkt niet. Geef gewoon een compliment of trakteer een keertje. Het zit hem in de kleine dingen. Laat mensen in ieder geval voelen dat ze toegevoegde waarde hebben en dat je ziet hoe hard ze werken en zich inzetten voor jouw bedrijf.

9 Durf te kiezen voor leiderschap en investeer in je leiderschapsskills

Vaak zie ik bij managers en ondernemers met een team dat ze vooral aan het managen zijn. Ze zijn veel aan het regelen, brandjes aan het blussen en operationele taken aan het vervullen. Ze hebben hier niet bewust voor gekozen maar zijn er min of meer ingerold. En dat is echt zonde.

Als je namelijk een team krijgt, dan betekent dit dus ook dat je een leidinggevende rol krijgt. Maar je kunt wel zelf kiezen hoe je die het liefst invult. Alleen dan moet je hier wel bewust bij stil staan. Dan moet je weten wat wel en niet werkt, hoe je een team succesvol maakt en ook vooral wat jij vooral wel en niet moet doen.

Zorg in ieder geval dat je wegblijft bij operationele taken. Waarschijnlijk is dat ook niet waar je energie van krijgt. Kies voor leiderschap. Zet de lijnen uit, geef richting, inspireer en help je team en afzonderlijke teamleden juist om steeds beter te worden. Dan kom je met z’n allen het verst. Vind je het nog best lastig om je leidinggevende rol op een manier in te vullen waardoor jullie succesvol kunnen zijn? Investeer dan echt in je leiderschapsskills. Want hoe beter jij wordt, hoe beter je team wordt. Dit hoort gewoon bij de professionalisering van je bedrijf.

10 Investeer in je team

Je team ontwikkelt zich en is nooit af. Er gaan mensen en er komen nieuwe mensen bij. Blijf erin investeren. Je team is je belangrijkste ‘asset’. Kijk ook maar naar andere succesvolle ondernemers (zoals bijvoorbeeld Richard Branson of Warren Buffet). Wat je altijd terugziet, is dat zij een kei zijn in delegeren en het opbouwen van een krachtig team. Dit is dus een van je belangrijkste taken.

Hopelijk geven de bovenstaande 10 leiderschapstips je inspiratie en houvast. Maak je ambitie waar met jouw sterkste team! En geef jezelf ook de tijd om jezelf te ontwikkelen. Elke dag een stapje in de goede richting, maakt je team elke dag een stuk sterker.

Wat vind jij op dit moment het lastigste aan het aansturen van jouw team?

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit?
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!