Hoe zorg je dat je het als leider ook lekker volhoudt?

Als leider heb je een grote impact op je team. Des te belangrijker dat jij dus lekker in je vel blijft zitten. Maar hoe doe je dat? Want van alle kanten liggen er uitdagingen op de loer en is het soms best lastig om je bij ‘je leest’ te houden. In deze blog geef ik je inspiratie hoe je zorgt dat je er als leider ook ‘lekker in blijft zitten’ en je je energie op peil houdt.

Een leidersrol kent zijn uitdagingen en er wordt vaak van alle kanten een beroep op je gedaan. En daarnaast weet je dat je impact op jouw team groot is. Nog meer verantwoordelijkheid 🙂 Des te belangrijker dus dat jij goed in je vel zit en je energie op peil blijft. Maar hoe zorg je hiervoor als je hier toch regelmatig op uitgedaagd wordt?

Jouw impact

Als jij niet lekker in je vel zit, heeft dat direct zijn weerslag op je team en op je bedrijf. Want vanuit jouw rol heb je een positieve dan wel negatieve invloed op je team, de sfeer en de performance. Of je nu wilt of niet. Even je dag niet hebben, dat kan natuurlijk. Dat hebben we allemaal, en hé, jij bent ook maar een mens. Maar als je energie structureel weglekt of je er al een tijd niet lekker in zit, dan gaat dit gevolgen hebben. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Laat jij je verleiden?

Maar misschien laat je je toch iets vaker dan je lief is verleiden om teveel hooi op je vork te nemen, ben je toch dingen aan het doen die je eigenlijk niet moet doen of zorg je al een tijd niet goed voor jezelf, omdat er altijd andere dingen belangrijker zijn. Wat het ook is, het is zaak dat het niet te lang duurt. Voor jezelf en voor je team en bedrijf.

Dus wat kan je doen om te zorgen dat jij ook in je uitdagende leidinggevende rol lekker in je vel zit en voldoende energie overhoudt? Een paar tips die je hierbij kunnen helpen.

Weet waar je energie van krijgt

Om de batterij op peil te houden is het belangrijk genoeg dingen te doen en te beleven die je energie geven. Weet dus van jezelf wat je leuk vindt, waar je plezier uithaalt, waarvan je oplaadt. Vaak zijn dit dingen als sporten, een avondwandeling maken, even tijd voor jezelf en een boek lezen, naar de sauna, koffie drinken met een vriend(in)…you name it. Maar dit zijn ook precies de dingen die als eerste van ons lijstje worden geschrapt als het drukker wordt of er een steeds een beroep ons wordt gedaan. Toch is dit eigenlijk een van de slechtste dingen om op te bezuinigen. Als je een batterij niet oplaadt, kan hij op een gegeven moment geen energie meer geven. Hetzelfde geldt voor jou. Zorg dus dat je ondanks al je werkzaamheden genoeg momenten hebt die je energie geven. Dat is geen spijbelen, dat is onderdeel van je onderhoud. Geen schaatser of voetballer kan goud halen als hij geen rust pakt tussen de trainingen. Plan deze activiteiten dus vooruit in je agenda en mocht er echt iets voor in de plaats komen dan weet je dat je het ergens anders moet inplannen. Schrappen is geen optie :-).

Word beter

Net als met alles wat je wilt leren: je zal eerst flink moeten investeren voordat je het goed kan. Piano spelen? Eerst noten leren lezen of akkoorden leren, heel veel uren oefenen, iemand erbij betrekken die beter is dan jij en dit lange tijd volhouden. Beetje op een leuk niveau tennissen? Les nemen, veel oefenen, partijtjes spelen en dit liefst een paar keer per week. Maar als je het dan kan en de basis hebt geleerd, dan wordt het een stuk makkelijker en kan je gaan finetunen. Zo is het ook in je leidersrol. Investeer erin, lees erover, leer erover, leer van de besten, laat je coachen, oefen en doe ervaring op en dan weet je hoe het het beste kunt aanpakken. Dan wordt het makkelijker en creëer je ruimte voor jezelf. En dan is het steeds verder finetunen.

Blijf inspiratie opdoen

Zorg dat jezelf ook dagelijks weer geïnspireerd wordt. Alles alleen bedenken en doen, is zonde, maar ook saai. Laat je inspireren door je grote voorbeelden, je helden. Of lees inspirerende stukken, boeken of quotes. Zorg dat jouw creativiteit en energie gaat stromen doordat je nieuwe dingen hoort, leest en ziet. Zoek dus bewust steeds inspiratie op. Ook dat is een onderdeel van je motor.

Zorg dat je fysiek en mentaal sterk blijft

Door fysiek sterk te blijven, heb je ook mentaal veel meer veerkracht. Zorg dus goed voor jezelf. Beweeg en sport genoeg en doe dit consequent. Doe iets wat je leuk vindt anders hou je het namelijk lastig vol. Is sporten sowieso niet echt je ding? Probeer dan een personal trainer te vinden. Dan heb je namelijk wel die stok achter de deur en hij of zij zal je blijven uitdagen. Hierdoor wordt je letterlijk en figuurlijk sterker. Je kan meer hebben en je voelt je krachtiger. Ook al moet je misschien eerst door een zure appel heen, hierna kan je niet meer zonder. Dit gaat je hoe dan ook veel opleveren.

Focus: doe alleen wat bijdraagt aan hoe jij het hebben wilt

Maak bewust keuzes. Focus. Doe alleen de dingen die bijdragen aan hoe je het hebben wilt. Laat je niet verleiden tot allerlei randzaken. Ben je bewust waar je echt iets mee moet of wat daadwerkelijk bij jouw rol hoort en waar jij impact mee kunt hebben. Doe dat. Laat de rest over aan anderen of doe het niet. De verleidingen zijn groot, ik weet het, maar als je hier dagelijks bewuste keuzes in maakt dan maakt je het jezelf een stuk makkelijker. Tijd is een schaars goed. Je kan er niet meer van maken en de tijd die je ergens aan besteed hebt krijg je niet meer terug. Ga dus bewust met je tijd, en ook met je energie om. Maak de keuzes en zoek creatieve oplossingen voor dingen die toch moeten gebeuren.

Hoe beter je in je vel zit, hoe meer profijt je hier zelf van hebt, maar ook hoe meer positieve invloed je hebt op je team. Het is dus veel waard. Ga er bewust mee om en zorg goed voor jezelf. En jij bent de enige die dat kan doen.

 

Wat kan jij nog meer doen om beter voor jezelf te zorgen en meer impact te hebben vanuit je leidersrol?

Leuk als je een reactie wilt achterlaten in de comments.

 

Voorkomen dat je team een energievreter is en wil je er juist uithalen wat er in zit?
Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!