De groepsdynamiek en/of samenwerking verbeteren in je team, zo doe je dat
Als de samenwerking in je team niet gaat zoals je wil en je bent zelf hard aan het werk om alles zo goed mogelijk te laten lopen, vraag je je waarschijnlijk geregeld af: hoe krijg ik dit verandert? In deze blog geef ik je de techniek om je team meer verantwoordelijkheid te laten nemen en de samenwerking te verbeteren, zonder dat jij dat in je eentje moet oplossen.
Wil je liever luisteren, dan kan je hier de podcast luisteren over dit onderwerp.
Als de samenwerking in je team te wensen overlaat of de groepsdynamiek is niet zoals je wil, dan heb je daar last van. En niet alleen jij. De rest van je team ook. De sfeer is niet optimaal, resultaten blijven achter en waarschijnlijk ben je zelf hard aan het werk om alles toch nog zo goed mogelijk te laten verlopen.
Je mist het verantwoordelijkheidsgevoel uit je team en je vindt het steeds minder leuk worden. Hoe krijg je het verandert, vraag je je geregeld af.
Het is zo gegroeid
Inmiddels werk je al een geruime tijd met dit team. Hoe het er aan toegaat is gewoon zo gegroeid. Je kan het niet aanzien dat er dingen mis gaan, dus je springt tijdig in om het in goede banen te leiden of het op te lossen. Jullie hebben het altijd over de inhoud, de praktische zaken. Maar waar het eigenlijk over moet gaan om het beter te laten werken, dus de groepsdynamiek, de samenwerking, daar hebben jullie het nooit over. Zo verbetert het niet en blijft alles bij het oude of gaat zelfs een negatieve kant op.
Wat kan je doen?
Je bent er eigenlijk wel klaar mee dat het zo gaat. Je had er gewoon meer van verwacht van samenwerken met een team. Meer energie, meer flow, meer plezier. Maar nu is het ver te zoeken. Je vraagt je af of het wel voor jou en jouw bedrijf is weggelegd.
Laat ik je een ding zeggen, dit is zeker ook voor jou weggelegd. En doe het niet voor minder. Dan kost je mooie bedrijf je namelijk veel te veel energie en je bent het juist ooit begonnen met een mooie missie.
Het enige wat nu belangrijk is, is het doorbreken van de huidige situatie. En dat zal van jou moeten komen als leider.
Wat je kan doen is een interventie inzetten.
Hoe doe je dat?
Het doel van de interventie is dat je je team aan het denken zet en aan het werk om zelf een oplossing te bedenken. Jij hoeft nu dus niet keihard te gaan werken. Zelfs het tegenovergestelde.
Heb je een volgende teammeeting, dan kan je dit eens proberen.
Wat je doet is, dat je van start gaat en gaat het niet zoals je wil dat je dan een interventie doet door een vraag te stellen of een stelling erin te gooien.
Bijvoorbeeld:
- Als jullie beter willen samenwerken, zal er toch echt iets moeten veranderen.
of
- Ik hoor jullie alleen maar X Y Z zeggen. Is dit wat ons het gewenste resultaat gaat brengen?
of
- Ik hoor alleen Jan en Kees, doet de rest niet mee?
En dan komt het lastigste…dan blijf je stil, na de uitspraak.
Dan zie je waarschijnlijk een paar verwarde gezichten en ze gaan of in op je vraag of ze gaan gewoon weer door.
Je blijft stil en laat het even gaan. Laat ze maar worstelen of je niet begrijpen. Jij zegt een tijd lang helemaal niks meer en laat het groepsproces zijn gang gaan. Kijk maar wat er gebeurt.
Na een tijd kan je er een volgende vraag of stelling ingooien en blijft weer stil.
Het doel is om de huidige groepsdynamiek te doorbreken en ze aan het denken te zetten. En ook om ze het zelf te laten oplossen. Jij bent stil. Zodat ze ook echt voelen dat zij wat moeten doen. Je zult eerst zien dat het ongemakkelijk is. Ze gaan jou vragen stellen (jij zegt niks). Ze gaan misschien geïrriteerd worden. Er is er een die het voortouw gaat nemen… Er kan van alles gebeuren.
Ben niet bang voor het ongemakkelijke
Ben hier niet bang voor ook al voelt het ongemakkelijk.
Blijf met af en toe een goede vraag (kijk ook het filmpje: Wat zijn goede vragen?) of stelling je team prikkelen. Zorg dat ze in beweging komen om het anders te doen. Op een manier die zorgt dat jullie resultaten halen zoals je verwacht en op een manier waar jullie ook plezier aan beleven.
Waarschijnlijk lukt het niet in een keer.
Ga er dan op een later moment weer mee verder.
Je hoeft je niet te verantwoorden.
Laat het even gebeuren.
En geef in ieder geval wel het vervolg totdat je merkt dat je team meer stappen zet richting volwassenheid. Laat hen met de oplossingen komen. Jij intervenieert of stelt goede vragen.
En wat zou het wel niet betekenen als ze dan zelf de oplossingen bedenken en afspraken maken over hoe ze het wel willen doen? Als ze het dus zelf dragen. Dan rennen ze het hardst om het ook te laten slagen.
Probeer het eens en kijk wat het je brengt. Ik ben benieuwd naar je ervaring.
Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram!
Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’. Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!